• 瀏覽: 557
  • 回覆: 14
不發病 非不感染   咁咪即係無L用

==============================

政府將免費為市民自願接種武漢肺炎疫苗。政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉指,世衛對於第一代疫苗的目標是不發病,而非不感染,部分人接種疫苗後仍會出現無徵狀感染,即有機會傳染他人,但認為仍然值得接種。另一政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌指,即使疫苗並非百分百保護到接種人士,但即使受感染,嚴重程度會減低,亦會減低嚴重併發症或死亡風險。

新聞來源連結:
https://www.hkcnews.com/article/36692/武漢肺炎-疫苗-梁卓偉-36699/梁卓偉:第一代疫苗目標是不發病-非不感染-部分人接種後仍會出現無徵狀感染

咁OK嘅,即係好似將喱隻新冠變咗普通流感姐!

疫苗不是靈丹, 不會百份之百有效...

即係全民接種先有效囉,自己衡量風險,各安天命

毎個人體質因素各有不同, 不能一概而論, 亦非是靈丹妙藥, 風險都是自己衡量吧。

咁咪變左隱形病人

即係打咗疫苗係保護到自己,唔打就繼續硬食新冠,清楚哂

引用:
原帖由 我最愛黨 於 2020-12-26 12:27 PM 發表

==============================

政府將免費為市民自願接種武漢肺炎疫苗。政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉指,世衛對於第一代疫苗的目標是不發病,而非不感染,部分人接種疫苗後仍會出現無徵狀感染,即有機會傳染他人,但認為仍然值得接種。另一政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌指,即使疫苗並非百分 ...
令病毒不具傳染性最好

引用:
原帖由 siu80 於 2020-12-26 01:20 PM 發表
咁咪變左隱形病人
所以唔打仲危險

流感疫苗都唔包一定唔會中,但打咗個死亡率一定會低好多,希望打完兩劑可以防感染就最好

我想問一問梁專家,有那一種疫苗不是防接種者病發而是直接殺死病毒/菌呢?

引用:
原帖由 我最愛黨 於 2020-12-26 12:27 PM 發表

政府將免費為市民自願接種武漢肺炎疫苗。政府專家顧問、港大醫學院院長梁卓偉指,世衛對於第一代疫苗的目標是不發病,而非不感染,部分人接種疫苗後仍會出現無徵狀感染,即有機會傳染他人,但認為仍然值得接種。另一政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌指,即使疫苗並非百分 ...
我都考慮過呢個問題。但,重點係唔發病。即係唔會有肺炎及其他病況,同冇受感染嘅一樣。
受到感染,但係唔會患病,即係成功。
唔去接種疫苗啲人就自己考慮下風險喇。

仍是會感染? 只是不發病出來?

引用:

唔出街就一定唔會俾車車死

冇話包生仔既,俾個保障自己同家人,好過買保險。 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]