• 瀏覽: 4,742
  • 回覆: 26
https://new.qq.com/omn/20201224/20201224A066UE00.html

深圳雖然有很多有錢人和高薪人士, 但較能反映整體工資水平的工資中位數只係排第四, 落後於北上和坑州, 為RMB 5199。有點令人奇怪, 可見深圳的人工差異高於全國水平。

深圳大把民工, 工廠包食宿, 中位數偏低有乜出奇.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-25 08:50 PM 發表
唔少傳統工廠都搬走, 留下多是高科技類別。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-12-25 08:52 PM 發表

唔少傳統工廠都搬走, 留下多是高科技類別。
高科技工廠就唔洗民工? 咪玩啦.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-25 08:53 PM 發表

高科技工廠就唔洗民工? 咪玩啦.
深圳有好多生產都搬去東莞。
當然更北和去左東南亞都唔少啦。
深圳的租金已經唔低啦。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-12-25 09:01 PM 發表

深圳有好多生產都搬去東莞。
當然更北和去左東南亞都唔少啦。
深圳的租金已經唔低啦。
深圳如果唔係搬左好多廠去東莞, 民工仲係佔就業人口過半, 中位數就係四五千了.

你自己諗清楚中位數既意義先.
當深圳有三分一就業人口係包食宿既底層民工, 呢個中位數, 事實只係民工以外既四分三位數.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-25 09:04 PM 發表

深圳如果唔係搬左好多廠去東莞, 民工仲係佔就業人口過半, 中位數就係四五千了.

你自己諗清楚中位數既意義先.
當深圳有三分一就業人口係包食宿既底層民工, 呢個中位數, 事實只係民工以外既四分三位數.
這個只是數年前。現在早已唔已唔同。
連同香港空氣都好左啲。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-25 08:50 PM 發表
可以對比一下香港基層,當人工除去食住,同民工相差多少?

引用:
原帖由 A1899 於 2020-12-25 11:55 PM 發表

可以對比一下香港基層,當人工除去食住,同民工相差多少?
兩睇啦.
民工要靠加班先有四五千. 大陸平日加班係1.5倍人工,星期六日加班係2-3 倍. 底薪的話都好低下.即係民工食住無憂,  但係要拎到咁高人工, 就要犠牲工餘時間.

N年前接觸過大陸D 廠既內部文件, 見過例子係底薪千二, 計埋加班去到二千七八. 當然只係個別例子. 但係底薪千二, 加班到千六七八真係好平常.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-25 11:57 PM 發表

兩睇啦.
民工要靠加班先有四五千. 大陸平日加班係1.5倍人工,星期六日加班係2-3 倍. 底薪的話都好低下.即係民工食住無憂,  但係要拎到咁高人工, 就要犠牲工餘時間.

N年前接觸過大陸D 廠既內部文件, 見過例子係底薪千二, 計埋加班去到二千七八. 當然只係個別例子. 但係底薪千二, 加班到千六七八真係好平常.
瘋狂加班已經係十年前既事,早幾年經常去東莞返廠,d管理層呻工人又要加班,但係又唔可以太多,要工人覺得啱啱好。

引用:
原帖由 A1899 於 2020-12-26 12:02 AM 發表

瘋狂加班已經係十年前既事,早幾年經常去東莞返廠,d管理層呻工人又要加班,但係又唔可以太多,要工人覺得啱啱好。
加班時薪高一截, 梗係個個都想加. 最好星期六日加tim.
差在新一代無以前咁願意生活只有工作.
我N 年前見過D 紀錄係一個月日日返工, 日日十一到十三個鐘. 即係百幾個鐘計一倍半, 七八十個鐘計雙倍. 真係鐵人. 宜家邊個會咁搏.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-26 12:05 AM 發表

我N 年前見過D 紀錄係一個月日日返工, 日日十一到十三個鐘. 即係百幾個鐘計一倍半, 七八十個鐘計雙倍. 真係鐵人. 宜家邊個會咁搏.
冇錯

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-26 12:05 AM 發表

N 年前就係
現在大陸的最火的網絡用語係打工人。
好多段子自嘲打工人。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-12-26 10:34 AM 發表

N 年前就係
現在大陸的最火的網絡用語係打工人。
好多段子自嘲打工人。
你知道民工平日加班要出1.5倍糧, 而你口中既打工人加班係份糧包埋未?

一個加完班得四五千, 一個加唔加班都起碼七八千. 有得比咩.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]