• 瀏覽: 12,316
  • 回覆: 161
  • 追帖: 1
+33
今屆區議會上仼快一周年,民主派去年乘著反修例的政治大浪報捷,橫掃十七區,亦催生不少話題性人物。去年憑著手寫政綱,在佐敦南擊敗民建聯明日之

今屆區議會上仼快一周年,民主派去年乘著反修例的政治大浪報捷,橫掃十七區,亦催生不少話題性人物。去年憑著手寫政綱,在佐敦南擊敗民建聯明日之星葉傲冬的陳梓維,就是其中一個。
到底,這位從政初哥如何評價自己過去一年表現?陳梓維接受《香港01》訪問時笑言剛剛合格:「如果中學嚟講就係60分嘅,又唔算最好唔算最差。」被問到有何改善地方,陳梓維思索一會說「可能要背多啲書」,「無論區議會又好,甚至見官員都要熟例,唔能夠個官駁完你一句,你駁唔到佢十句。」
新丁上任,疫情來襲、區會與民政處關係劍拔弩張。政圈更盛傳北京將出招DQ大批區議員。陳梓維直指「煮到埋嚟咪食,根本上無得避」,唯有做好本份。
黑色運動外套、歷經滄桑的白波鞋。相距一年,陳梓維的形象一如以往,唯一改變或許是略胖的身形,「我都唔知點解我會肥,做議員嘅其實食無定時,甚至三餐當一餐,尤其係新一代議員無咩時間做運動,同埋我知道能力不足,所以需要加倍努力。」
初來甫到,陳梓維靠網絡聯繫街坊,「我想分享第一次派口罩嘅經驗,就喺『Connent』(連繫)佢哋仔女,通知阿爸阿媽拎口罩」。他稱透過網上力量,不足兩天整個佐敦區都知道其辦事處位置。選區以唐樓為主,陳梓維指日常主要跟進區內滲水問題,「都幾得意嘅,有case起初求助天花漏水嘅問題,後面輾轉處理咗好多大大小小嘅問題,細至申請某機構嘅會員,大至協助申請回鄉證等都有試過」
好多人覺得我好勤力,但喺我唔覺得自己好勤力。」雖獲街坊讚賞,但陳梓維自言應加倍努力,「所以我期望可以做到鄺神(鄺俊宇)2.0,一年處理到3000個案,不過今年當然未達標,(今年做到幾多個案?)一千都未夠,得三位數字。
「跟進地區配套」、「關顧弱勢社群」、「改善交通配套」、「提高議政水準」,陳梓維去年憑著這四大政綱,成功擊敗盤踞該區多年的民建聯葉傲冬。事過一年,四大政綱那項做到?陳梓維稱只有交通配套有所改善,其他都苦無寸進。他直言,一上任已面對疫情挑戰,原定舉辦的活動不少都未能如期進行。陳梓維提及,民主派今年想舉辦團購等活動,惟遭民政處質疑不符合地區用途需寫信解釋。他亦批評民政處經常指討論事項不符合《區議會條例》第61條離席,「唔係我哋唔想做,而係我哋受制於政府,政府不派人去做,唔派人去出席,我地好難直接反映。」
「高鐵站嗰度,封信已經整好咗,嘉朗(陳嘉朗)提我哋聽日要帶封信」。新手上任,油尖旺區會同事都對他照顧有加,這一年不時向他提點和協助。陳梓維稱,油尖旺區大家都有分工,各自跟進自己擅長的範疇,如尖沙咀西陳嘉朗負責交通運輸和少數族裔議題、佐敦西朱慧芳負責精神科議題等。那麼他自己呢?「哈哈,我被人定義係電梯同升降機(議題),但我只係個學徒嚟,只有半桶水。」他最希望的其實是跟進青少年和兒童成長權利。
除了與同事之間的關係,他的議助亦備受外界關注。會考零分的他,曾在傳媒訪問稱不希望聘請學歷比他高的人,此話隨即惹來極大迴響。談起此事,陳梓維稱要解釋清楚,「我嘅標準好簡單,有心做,能夠同外國人甚至少數族裔溝通」,其他方面都不會介意。他現時聘請兩名全職和兩名兼職,其中一名是擁有多年議助經驗的民主派人士,主要以顧問形式為他提供意見。
「我願意不懼強權做一個代議士,但都希望街坊能夠主動參政論政」,陳梓維總結一年區內事務時稱,希望街坊提出問題時,能一起組織和思考如何改善社區。他認為群眾壓力非常重要,「單靠我一把聲音未必撼動到政府,但如果當所有居民都出嚟發聲既時候,我諗政府無得唔聽囉,雖則政府一百萬人、二百萬人都唔聽。」他強調重大議題又好,甚至是區內小事都好,都希望街坊能夠主動發聲。
會否擔心被DQ?陳:煮到埋嚟咪食
政圈盛傳政府將整頓區議會,預料有多名區議員或被DQ。在DQ陰霾下,陳梓維直言「煮到埋嚟咪食,你根本上無得避,都唔擔心得去邊」。他認為政府要DQ一定有方法,在被DQ前唯有盡力做好自己本份。「分分鐘成個區議會都被閹左,區議會純粹係地區諮詢架構,都盛傳會削減區議會撥款權,如果削減埋之後,配合(政府)DQ就成個議會都連根剷起。」
若被DQ有何打算?「無㗎,到時轉另一個身份,用一個平民既身份去服務地區,無辦法㗎。」

陳梓維:我都唔知點解我會肥...因為區議員筍工...薪高糧準...
無也殺傷力...DQ應該唔到你...一個政治的口號,討好選民。
但「民生無小事」,睇你肯唔肯做...

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/565699/區會一年專訪〡陳梓維冀做-鄺神2-0-若被dq平民身份服務社區

牠連毅進都唔合格,跟文盲沒分別

反智社會非常好,儍嘅都有出頭天

水鬼升城隍!

引用:
原帖由 幪面超人 於 2020-12-25 12:48 PM 發表
反智社會非常好,儍嘅都有出頭天
廢青話香港無上流機會???
而家連文盲弱智都選到區議員,幾皮野一個月,仲有錢請女助手

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-12-25 12:44 PM 發表
今屆區議會上仼快一周年,民主派去年乘著反修例的政治大浪報捷,橫掃十七區,亦催生不少話題性人物。去年憑著手寫政綱,在佐敦南擊敗民建聯明日之

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20201224/418882234666192896160947.jpeg/T8Yc-r4k5WG1W1zOlBdL0nFpgt-6cMRU0gxJdNIMSXQ?v=w1280r16_9 ...
垃圾報導一則,晒9氣, 🖕🖕🖕

陳梓維接受《香港01》訪問時笑言剛剛合格:「如果中學嚟講就係60分嘅,又唔算最好唔算最差。」

乜做議員有分中學、小學㗎,
有冇c兄理解到佢呢句話想表達嘜嘢

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-12-25 12:50 PM 發表
水鬼升城隍!
小人當道。

引用:
原帖由 insertmen 於 2020-12-25 12:54 PM 發表

想做鄺神2.0,即是想食人血饅頭.
想買逾千萬元樓

文盲耳猿長期都係議會笑料!

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-12-25 12:45 PM 發表
@)毅進仔( 偶像黎喎

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-12-25 12:52 PM 發表
睇黎今屆民政真係區區都與民為敵
你夠同政府工為敵

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-12-25 12:45 發表
毅進只要夠出席率就不難合格
證明牠都是走堂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]