• 瀏覽: 1,595
  • 回覆: 19
巴西聖保羅州布坦坦研究所周三(23日)表示,該研究所中國科興生物(Sinovac Biotech)合作研發的新冠肺炎疫苗

有超過40國參加疫苗測試,整合全球測試的數據能更全面證實疫苗成效

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20201224/bkn-20201224040029398-1224_00992_001.html

整合全部測驗結果,是最準確

劇本諗緊,有消息之後再正式通知大家

無綫新聞 - 土耳其完成科興疫苗第三期測試 初步顯示有效率逾91% http://news.tvb.com/instant/5fe5167834b031a97f6b3e97

就是測試樣本數量不夠,才要整合印尼,土耳其和巴西。牽涉其他國家,如果出問題掩蓋不了。按道理國內已經接種了超過一百萬劑,數據比輝瑞的多,衛健委應該批准廣泛使用

聽聞因為要等待土耳其及印尼的測試數據,所以科興得延期公布測試數據。

從各方面嘅形勢我可估計:
我估計巴西嘅結果未必太理想,如果好嘅話一早講啦,雖然我估都高過50%有效率,但比起其他疫苗有效率高過九成始終爭一點
我估最後嘅公佈結果都係介乎七成至八成左右有效。這實驗如果在落後地方進行是可以有辦法整理結果

引用:
原帖由 cstsang 於 2020-12-25 11:25 AM 發表
從各方面嘅形勢我可估計:
我估計巴西嘅結果未必太理想,如果好嘅話一早講啦,雖然我估都高過50%有效率,但比起其他疫苗有效率高過九成始終爭一點
我估最後嘅公佈結果都係介乎七成至八成左右有效。這實驗如果在落後地方進行是可以有辦法整理結果
巴西數據一定俾條巴西侵侵做過手腳!所以唔公佈!

尾畜連登月都可以造假,造假疫苗數據有幾難?

引用:
原帖由 dooropener 於 2020-12-25 11:14 AM 發表
就是測試樣本數量不夠,才要整合印尼,土耳其和巴西。牽涉其他國家,如果出問題掩蓋不了。按道理國內已經接種了超過一百萬劑,數據比輝瑞的多,衛健委應該批准廣泛使用
中國而家係大國,要玩國際規則,明未?

集合多國數據準確性可靠性安全好多

多數是選好日子公報..........中國生意人就是好這味...........唉.......!!

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2020-12-25 12:10 PM 發表
集合多國數據準確性可靠性安全好多
多數想檢測英國變種疫苗效果...........看看是否有效.........!!

輝瑞疫苗被尾國某些專家質疑......可能疫苗對英國變種病毒無效化....這也是新技術的盲點...!!
中國公司因此也要小心處理........!!

引用:
原帖由 史太夫 於 2020-12-25 11:35 AM 發表
尾畜連登月都可以造假,造假疫苗數據有幾難?
先不說這個...........!!
輝瑞新技術疫苗..........面對變種病毒存在很大不確定性.....西方專家都意見分歧...!!

反為傳統的疫苗沒有太大問題............但畢竟要小心行事........!!
因此科興也想確認疫苗是否對英國變種病毒起作用......!!

引用:
原帖由 dooropener 於 2020-12-25 11:14 AM 發表
到這刻都未批准。

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]