• 瀏覽: 917
  • 回覆: 12

發文者2個月前置業,被親戚指指點點後,昨日去朋友家聚餐。席間有人問我新屋裝修如何。有人聽聞就聲言,「下,你依家買樓。做乜唔遲下買」。發文者於是解釋舊居不夠地方住無辨法。

對方於是誇口「有首期都唔買香港樓,要移民」。發文者質疑,「聽佢講移民聽咗成十年。仲話要去美國或者澳洲。又唔係啲乜專業特別專才。又成四十幾歲。」於是忍不住反駁對方空談「有首期做乜唔買樓自己供返。幫人供成10年樓。個個月兩三萬」,發文者形容「買咗樓真係唔好同人講,香港人真係好多憎人富貴厭人窮。」

有網民留言指,「留意到身邊呢類人,佢哋特別多理論同理想,可惜始終無法實踐,只有繼續無奈」、「移咗民就真係叫移民,得個講字個啲叫無能」。有人就認為無需介懷,「慳番啖氣,生活係自己 自己過得好就得」。

口話移民,真實留在中國地方,咁撚似群黃狗方言!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1458028/即時-港聞-維港會-友人稱有首期寧移民潑冷水-新業主反駁-做乜幫人供10年樓

移民?做難民就有佢份,黃畜都係得把死人口,什麼藍店不了但又成日上淘寶,唔通淘寶係黃店?

啲腦殘L咪幫人供樓囉.

揸份首期就講移民,係咪笑話嚟㗎

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-12-24 14:26 發表
移民?做難民就有佢份,黃畜都係得把死人口,什麼藍店不了但又成日上淘寶,唔通淘寶係黃店?
黃人係精神分裂有嚴重精神病, 係社區炸彈

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-12-24 16:05 發表
揸份首期就講移民,係咪笑話嚟㗎
BNO 5+1 咪得囉

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2020-12-24 16:07 發表

有錢俾首期就係富貴?🤣
佢想買 天比高?

引用:
原帖由 曹三豐 於 2020-12-24 02:22 PM 發表
https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/st/a28952fd5ff86f904c7451306c4cac28/stheadline/inewsmedia/20201223/_2020122321513970637.jpg

發文者2個月前置業,被親戚指指點點後,昨日去朋友家聚餐。席間有人問我新屋裝修如何。有人聽聞就聲言,「下,你依家買樓。 ...
香討作新聞 黎咋喎,會唔會太草率了…

同佢講其實冇首期都可以移民的,可以試下去做難民移民

各人有各人的想法。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]