• 瀏覽: 5,236
  • 回覆: 6
+2
要走就決絕d, 咪賺香港錢去養英國人。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-24 10:51 發表

聶局長即將要公墓員宣誓表忠, 相信有一批前朝老臣會“被退休”, 往英倫長居~
依班前朝遺臣,好多本身當年已經比左BC佢哋,唔少一退休就帶同幾球退休金去進貢英倫。依d根本係英國人抽香港水的陰招。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-24 11:26 發表

我唔係指當年拎“居英權”, 如777嗰批;三十年前嗰批老散, 無資格拎“居英權”的, 今天已臨退位, 呢批老海鮮跟舊制, 有得咬糧至死架~

好心你, 分析事情唔好平衡時空, 食古不化!!
你認知不足,三十年前的老散公務員,低至文書主任,都有機會取得BC.

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-5 09:36 發表

政治部嘅文書主任也許有一線機會:
唔post 埋後面幾段?

大部分申請將按一般職業類別提出,各紀律部隊成員應按紀律部隊類別提出申請,至於屬敏感工作類別及企業家類別之人士,將會獲得邀請提出申請[4]:1。

一般在職人士和紀律部隊人士的申請是透過計分方式處理。如申請人擁有英國國籍以外的其他國籍,中華人民共和國國籍除外,不論是自願或非自願取得,將會在申請計分時被扣分,惟擁有其他國籍不會被視為不符合資格。

當年只要上司肯幫你簽,寫到justifications, 例如話你接觸過confidential 文件,就可以加分,好多文書職系都批到BC.

英國人算盤好精,你班公務員有長糧,怕乜嘢收你去英國,係唔想講到咁白。

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-5 10:46 發表

我咪話政治部文書主任囉。

當年莫講話 clerical,就算 EO, LO 都好少批到,除非你 AO。
我識得長輩,只係普通部門做採購招標之類文書工作,都批到BC. 可能以前殖民政府規定好多野要向英國採購,用BC當掩口費掛。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-1-5 11:14 發表

小朋友, 唔好信老屎忽鳩噏, 佢哋最叻認屎認屁;你有無見過佢張居英權證書呀??
唔使見,因為去咗英國好多年。

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-5 11:13 發表

個別事件唔出奇。
响政府,支筆得唔得好重要,可能佢老細支筆得,寫得到似樣的justification, 審批既都係睇文字啫。

心水清諗下,有長俸的退休公務員去咗英國,生活費就香港政出,錢就英國人袋,根本就係英國著數哂。英國當年唔敢一刀切比晒所有公務員BC, 只係怕同大陸即時反面,話佢抽空政府人手,所以先整色整水話有quota, 要計分。

主題標籤 #劉慧卿
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]