• 瀏覽: 5,230
  • 回覆: 75
+2
引用:
原帖由 bensonchow 於 2021-1-5 05:11 AM 發表

即係老婆同仔女住5+1年之後又再等老公5+1年, 老公越遲去等團聚嘅時間就越長,仲要老婆仔女批到先.其實呢個5+1居留一向都存在並不是特別為香港BNO人設, 本來就係比歐盟成員國民。
不如拎35萬歐, 去葡萄牙買樓, 跟手入籍, 又唔洗坐6年監~

引用:
原帖由 bensonchow 於 2021-1-5 05:11 AM 發表

即係老婆同仔女住5+1年之後又再等老公5+1年, 老公越遲去等團聚嘅時間就越長,仲要老婆仔女批到先.其實呢個5+1居留一向都存在並不是特別為香港BNO人設, 本來就係比歐盟成員國民。
老婆有 BNO 嘅話佢就係 principal applicant,佢同仔女 5+1 入籍。

老公有 BNO 就係另一個個體,佢入唔入籍,甚至去唔去都唔會影響其他人。

引用:
原帖由 testfriend 於 2020-12-24 11:13 AM 發表
英國而家比全世界封鎖咁,仲要變種,仲要脫歐,幾百樣問題
但係人地樓價依然升,失業率低過香港。

引用:
原帖由 買大陸股等跳山 於 2020-12-24 11:45 AM 發表

到時英國移民官話唔得,你咪慢慢同佢咬,話尼個係走難plan ,問佢點解唔得羅
唔該成日以為英國佬呃人,而家香港人個個爭住要,唔去英國仲有加拿大,澳洲,對佢地要求亦越來越寬鬆。

之前 BNO 移民,D 人又話無理由比你去爭飯碗,無理由比你細路免費讀書,無理由比你做太空人等等,已經統統跌眼鏡。之後加拿大更絕,三年 open work permit, 一年工作經驗可以做 PR,邊個話香港人無人要?

年青人最緊要慢慢選,唔好急。留港建設就唔好再唸住反對政府,要走嘅話唸清楚邊度最適合自己。人各有志,與你無關。

引用:
原帖由 onnam 於 2020-12-24 11:41 AM 發表

你認知不足,三十年前的老散公務員,低至文書主任,都有機會取得BC.
政治部嘅文書主任也許有一線機會:

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-5 09:36 AM 發表

ching好野, 踢爆二毛子之空話~

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-5 09:29 AM 發表

老婆有 BNO 嘅話佢就係 principal applicant,佢同仔女 5+1 入籍。

老公有 BNO 就係另一個個體,佢入唔入籍,甚至去唔去都唔會影響其他人。
咪係囉, “港蠢”唔識轉膊!!

6年時間好快過,
有朋友WHATAPPS 留言全家去英國..
送上祝福..

等睇"留"英者生活變化..

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-1-5 10:23 AM 發表
6年時間好快過,
有朋友WHATAPPS 留言全家去英國..
送上祝福..

等睇"留"英者生活變化..
成日覺得英國呃人,點解唔考慮加拿大?畢業比你留低三年,有一年工作經驗就可以做 PR,你唔係連一年都唔想蝕呀?

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-5 09:36 發表

唔post 埋後面幾段?

大部分申請將按一般職業類別提出,各紀律部隊成員應按紀律部隊類別提出申請,至於屬敏感工作類別及企業家類別之人士,將會獲得邀請提出申請[4]:1。

一般在職人士和紀律部隊人士的申請是透過計分方式處理。如申請人擁有英國國籍以外的其他國籍,中華人民共和國國籍除外,不論是自願或非自願取得,將會在申請計分時被扣分,惟擁有其他國籍不會被視為不符合資格。

當年只要上司肯幫你簽,寫到justifications, 例如話你接觸過confidential 文件,就可以加分,好多文書職系都批到BC.

英國人算盤好精,你班公務員有長糧,怕乜嘢收你去英國,係唔想講到咁白。

引用:
原帖由 onnam 於 2021-1-5 10:44 AM 發表

大部分申請將按一般職業類別提出,各紀律部隊成員應按紀律部隊類別提出申請,至於屬敏感工作類別及企業家類別之人士,將會獲得邀請提出申請[4]:1。

一般在職人士和紀律部隊人士的申請是透過計分方式處理。如申請人擁有英國國籍以外的其他國籍,中華人民共和國國籍除外,不論是自願或非自願取得,將會在申請計分時被扣分,惟擁有其他國籍不會被視為不符合資格。

當年只要上 ...
我咪話政治部文書主任囉。

當年莫講話 clerical,就算 EO, LO 都好少批到,除非你 AO。

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-5 10:26 AM 發表

成日覺得英國呃人,點解唔考慮加拿大?畢業比你留低三年,有一年工作經驗就可以做 PR,你唔係連一年都唔想蝕呀?
環顧身邊既人,有因為行業上發展去外國工作,最後移民,亦有因擔心政局移民(97因素最多)..

本身為工作移民,多數可以安於外國居住,家庭及後代整家多年不變..

但因政局移民,如97一班人,好多都頂唔住回流,無論個人(父或母在港賺錢,變成太空人,不少出現家庭問題)或全家(分隔太耐,最終全家回流返港),都有不少例子.

引用:
原帖由 onnam 於 2021-1-5 10:44 AM 發表

當年只要上 ...
睇你邊個部門,Clerical 嘅上司只係低級 officer,佢地自己都批唔到,佢寫你係美國總統都無用。

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-1-5 10:47 AM 發表

環顧身邊既人,有因為行業上發展去外國工作,最後移民,亦有因擔心政局移民(97因素最多)..

本身為工作移民,多數可以安於外國居住,家庭及後代整家多年不變..

但因政局移民,如97一班人,好多都頂唔住回流,無論個人(父或母在港賺錢,變成太空人,不少出現家庭問題)或全家(分隔太耐,最終全家回流返港),都有不少例子.
請問你去左移民嘅親朋戚友,有無邊個話比人地個政府呃左,住夠日子,有正常工作,身家清白,但入唔到籍?

即係總結一句話,無人呃你,要走要留,或者走左返黎,返黎又走,都係自己話事。

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-5 10:48 AM 發表

睇你邊個部門,Clerical 嘅上司只係低級 officer,佢地自己都批唔到,佢寫你係美國總統都無用。
咪係, clerical officer one 都無機會得吖;當“護照先生”儍架?!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]