• 瀏覽: 5,231
  • 回覆: 75
+2
引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-12-24 03:24 AM 發表
如果兩公婆都係BNO,咪由老婆申請,帶仔女過去囉。日後,老公獨立申請,去家庭團聚,搞掂~
家庭 團聚?

咪同香港每曰150個人入境一樣? 你現不反對家 庭 團聚?

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-24 01:36 AM 發表
英國政府網站最新公佈,BNO「5+1」留英計劃容許俗稱「太空人計劃」,即申請人及家庭成員可以不同時時間赴英,各人獲取居留權的時間會因此不一樣,而較遲前往英國的人日後赴英時,需要作進一步申請。向英國爭取有關「太空人計劃」的民主黨劉慧卿指,雖然歡迎有關彈性,但條文不清,她憂慮較遲...

https://hk.appledaily.com/resizer/hjOiccBf8aHKyHc8FHsuf1Jw3E0=/1920x1080/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/OPKIX3RE5NBPLK4LK6HIWF6NMI.jpg
係走即走啦。。。遲去買唔到樓架啦。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-24 11:26 AM 發表

我唔係指當年拎“居英權”, 如777嗰批;三十年前嗰批老散, 無資格拎“居英權”的, 今天已臨退位, 呢批老海鮮跟舊制, 有得咬糧至死架~

好心你, 分析事情唔好平衡時空, 食古不化!!
跟舊制?董建華改制幾時?時係

諗咁多做乜? 過左去先, 話晒都係民主國家, 淨係呼吸個口自由空氣, 做黑市難民都值啦

Children under 18是要both of their parents 喎。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-24 10:37 AM 發表

https://www.gov.uk/guidance/hong-kong-british-national-overseas-visa-applications
阿七哥我英文唔多董請你幫我睇下

轉帖eos888

申請Hong Kong BN(O)簽證 簽證費用:
– 30個月簽證費:£180 (約HK$1,823)
– 5年期簽證費:£250 (約HK$2,533)
身體檢查費用: 約HK$1,000
五年移民健康附加費 (IHS):
– 成人 – 30個月IHS:£1,560 (約HK$15,803)
– 成人 – 5年期IHS:£3,120 (約HK$31,606)
– 18歲以下申請人 – 30個月IHS:£1,175 (約HK$11,903)
– 18歲以下申請人 – 5年期IHS:£2,350 (約HK$23,806)
申請居留權 (ILR) 申請費: £2,389 (約HK$23,603)
收集生物辨識費用: £19.20 (約HK$190)
申請入籍 (BC) 申請費: £1,206 (約HK$11,915)
英國生活考試(Life in the UK Test)費用: £50 (約494)
總數 起碼約HK$71,341
        期間可在英國讀書、工作,但不能領取Public Fund,意即大部分公共福利,包括生活救濟金等

香港媒體冇講
https://www.gov.uk/guidance/hong-kong-british-national-overseas-visa-applications#what-you-can-and-cannot-do如果係真小啲錢都唔掂

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ppkokki 於 2020-12-24 01:04 PM 發表

阿七哥我英文唔多董請你幫我睇下

轉帖eos888

申請Hong Kong BN(O)簽證 簽證費用:
– 30個月簽證費:£180 (約HK$1,823)
– 5年期簽證費:£250 (約HK$2,533)
身體檢查費用: 約HK$1,000
五年移民健康附加費 (IHS):
– 成人 – 30個月IHS:£1,560 (約HK$15,803)
– 成人 – 5 ...
你想問人借七萬蚊去英國呀??陰公豬!!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-24 04:18 PM 發表

我去英國淨係一張機票就得,我以經去過兩次最多去多一次用埋果幾磅就算

去送死英國變種肺炎

英國佬真係好等錢使

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-12-24 03:24 AM 發表
如果兩公婆都係BNO,咪由老婆申請,帶仔女過去囉。日後,老公獨立申請,去家庭團聚,搞掂~
即係老婆同仔女住5+1年之後又再等老公5+1年, 老公越遲去等團聚嘅時間就越長,仲要老婆仔女批到先.其實呢個5+1居留一向都存在並不是特別為香港BNO人設, 本來就係比歐盟成員國民。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-24 10:51 AM 發表

聶局長即將要公墓員宣誓表忠, 相信有一批前朝老臣會“被退休”, 往英倫長居~
真係?!有空缺!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-24 04:18 PM 發表

好多曱甴公屋仔冇七萬喎   ,佢地收三千去裝修都肯,你真係睇得起最需要幫助嘅手足啦。

有去無回!夠晒勇武

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]