• 瀏覽: 20,016
  • 回覆: 129
  • 追帖: 1
+4
佢老美西傻侵打兩年貿易戰,打到中國越來越大順嘅?

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2020-12-24 01:50 AM 發表

樓主一睇你留言辱華為本而不知事實確實是無知,問下做物流業班從業員先反華啦。
佢啲曱甴手足只有5大素球🤔🤔

引用:
原帖由 krolik 於 2020-12-24 03:01 AM 發表
畜:中國窮到冇集裝箱用,美國又贏
中國繼連茶葉蛋都食唔起之後,依家窮到連貨櫃都用吳起,呆蛙好開心呢,佢契哥美國又贏

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-12-24 12:53 AM 發表

唔好搵藉口啦
中國抵制澳洲的煤,跟往就要限電,因為發電要燒煤,唔夠煤
我估中國又抵制澳洲的鐵礦石,而貨櫃係鐵造的,唔夠鐵,所以冇晒貨櫃箱

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/財經快訊/561335/航運業爆貨櫃荒-中國出口集裝箱運價指數破頂?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=mama&fbclid=IwAR0ZNENJ6KX-FB9ateh6Xg8_GB1FLxYs-usb0v28h5dzLdDCdMSOhumvp3Y
樓主仲係停留喺幻想夢幻期。醒醒啦(不過我都唔指望你哋會頭腦清醒)。
澳洲進口到中國嘅煤不到中國用煤量1%。而且從澳洲進口嘅煤唔係用嚟發電。
從澳洲進口總額只占中國總進口量嘅零頭。
醒醒啦!

引用:
原帖由 王幼稚 於 2020-12-24 03:18 AM 發表
全世界得中國可以正常運作,其他地方唔係爆疫就封城,啲櫃回唔切好正常。
👍

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-12-24 00:53 發表

唔好搵藉口啦
我估中國又抵制澳洲的鐵礦石,而貨櫃係鐵造的,唔夠鐵,所以冇晒貨櫃箱

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/財經快訊/561335/航運業爆貨櫃荒-中國出口集裝箱運價指數破頂?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=mama&fbclid=IwAR0ZNENJ6KX-FB9ateh6Xg8_GB1FLxYs-usb0v28h5dzLdDCdMSOhumvp3Y
你真係得啖笑。

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2020-12-24 02:18 AM 發表
中國出口量比同期仲要高2x%, 係世界上現存生產力不受疫情阻礙下降,反而上升
而外國生產力不足,除左乾散貨外,無咁多貨運到中國,自然無咁多貨櫃交替

如果大陸d廠訂單忙到full run, 都請唔夠人做野,我諗標題寫"大陸崩潰,出現最嚴重民工荒"

不過咁澳洲鐵礦石係底買,雖則澳洲唔底幫,但天然資源,都係用人地既好,自己既留返最後先開採
有道理

引用:
原帖由 jipyrbo 於 2020-12-24 01:50 AM 發表

樓主一睇你留言辱華為本而不知事實確實是無知,問下做物流業班從業員先反華啦。
樓主一向藍到紫,好明顯係曲。

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-12-24 12:53 AM 發表

唔好搵藉口啦

新聞來源連結:
樓主你無常識,再學下嘢先嚟鳩嗡啦,費事駁你。

引用:
原帖由 victorkc 於 2020-12-24 03:58 AM 發表
難怪大陸要叫人民慳電啦,原來係出口強左,工廠訂單太多以致用電需求一下子加大。連電廠都頂唔住工廠既需求,世界工廠果然名不虛傳。
無計,好多生產國的人..個L個病撚到癱癱腰,
急於防疫第一,製做力下降....唯幸中國之前早早果斷......

樓主幫毒果、澳洲總理咁快諗好晒解釋,中國又輸了,黃屍曱甴又可以打飛機一排

引用:

唔好搵藉口啦

新聞來源連結:
咁吹冇用架,似終唔會買你D煤,吹牙!

又一井底蛙曱甴

引用:

唔好搵藉口啦

新聞來源連結:
Have you read news and found the result why in China electricity supply in a limited situation? if not you better "Fact Check" beforehand.......

DONT be a frog in a well doesn't know the ocean!!!!!!

引用:

唔好搵藉口啦

新聞來源連結:
除咗柒,真係諗唔到點形容閣下。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]