• 瀏覽: 1,390
  • 回覆: 15
都唔知仲有幾多係中咗變種又返咗來 ? 仲唔強制檢測香港等玩完了 !

本港陷入第4波疫情,確診數字長期處於高位,防疫及社交距離措施又再收緊,另一邊廂英國爆發變種新冠病毒,本港隨時爆發第5波疫情,惟港府防疫不力,企硬拒推強制性全民檢測,面對無了期的疫情,不少市民已心感勞累。有議員認為,本港一直未能做到「清零」,直言「長痛不如短痛」,促請港府盡快推行強制全民檢測,及早在農曆新年恢復通關,讓港人能回鄉探親。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201223/bkn-20201223143601110-1223_00822_001.html

疫苗是否有效對抗變種病毒。

強制性全民檢測要加禁足令
如果唔係驗完之後通街走
咁驗完同無驗有乜野分別

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-12-23 05:47 PM 發表
如果唔係驗完之後通街走
咁驗完同無驗有乜野分別
要唔比香港人有得揀至可以救香港!
有得揀班人又出街播毒。

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-12-23 05:47 PM 發表
如果唔係驗完之後通街走
咁驗完同無驗有乜野分別
變種傳染性更強 ! 而家唔做遲啲都要做 ! 可能好快每日過500宗 ! ( 到時實行禁足令先冇人嘈 )
香港人永遠都係唔見棺材唔流淚 ! 等吓啦 !

驗完都仲要驗得準,驗得準又要封關,唔比外來人入港,禁足又要搞好空氣流通,香港同大陸唔同,大陸屋大,空氣又流通,香港就算禁足 系公屋反而仲危險。一人有事,上下幾層中招 點搞?

浪費資源,有承本的操作但只要小部份人已經可以破壞甘大型檢測嘅成果,這不是疫苗,做左不一定就不會染病。所以沒作為。大家做好自己份內事保護好自己已足夠了。

真係要搞幾耐先得?

引用:
原帖由 erectdick 於 2020-12-23 06:06 PM 發表
浪費資源,有承本的操作但只要小部份人已經可以破壞甘大型檢測嘅成果,這不是疫苗,做左不一定就不會染病。所以沒作為。大家做好自己份內事保護好自己已足夠了。
點解你地總係搞錯大規模檢測嘅原理呢,大規模檢測係唔會即時可以將隱性患者搵晒出嚟,但就可以加速找到隱性患者,從而減低傳播率。因為社區越多隱性患者,傳播速度就越高,即使有任何嚴格嘅社區距離,禁堂食等等,現在都好清楚知道係未能有效減低傳播率,所以疫情持續無減退蹟像。
所以,提高每日檢測率就係提高搵到隱形患者嘅有效方法,亦係可以有效減低傳播率嘅。除咗好嚴厲嘅禁足令之外,根本就無方法避免到人傳人嘅可能,但要知道香港做到好嚴厲嘅禁足,相信亦係好難。況且香港樓宇密度太大,設計上亦有可能上下互相傳播,所以,我認為持續的大規模檢測嘅可行性高啲。

引用:
原帖由 supremeabc 於 2020-12-23 05:30 PM 發表
都唔知仲有幾多係中咗變種又返咗來 ? 仲唔強制檢測香港等玩完了 !

本港陷入第4波疫情,確診數字長期處於高位,防疫及社交距離措施又再收緊,另一邊廂英國爆發變種新冠病毒,本港隨時爆發第5波疫情,惟港府防疫不力,企硬拒推強制性全民檢測,面對無了期的疫情,不少市民已心感勞累。有議員認為,本港一直未能做到「清零」,直言「長痛不如短痛」,促請港府盡快推行強制全民檢測,及 ...
唔好話二百萬人會搞事反對,只有二十萬 唔肯去做, 作用都不大⋯

引用:
原帖由 supremeabc 於 2020-12-23 05:30 PM 發表

本港陷入第4波疫情,確診數字長期處於高位,防疫及社交距離措施又再收緊,另一邊廂英國爆發變種新冠病毒,本港隨時爆發第5波疫情,惟港府防疫不力,企硬拒推強制性全民檢測,面對無了期的疫情,不少市民已心感勞累。有議員認為,本港一直未能做到「清零」,直言「長痛不如短痛」,促請港府盡快推行強制全民檢測,及 ...
唔通今次係第五波既開始

二月頭全民檢測加禁足令,做番場好戲俾大家睇
唔出街?唔返工?政府肯大中小企做唔做到?食市超市全日關門大吉?食點解決?政府配給?做唔做到?
海陸空交通停曬?入境果的全部走曬去酒店檢疫 二十一日?食物足唔足夠禁足令這段時間消耗?

引用:
原帖由 七個不安的山頭 於 23-12-2020 08:05 PM 發表
唔出街?唔返工?政府肯大中小企做唔做到?食市超市全日關門大吉?食點解決?政府配給?做唔做到?
海陸空交通停曬?入境果的全部走曬去酒店檢疫 二十一日?食物足唔足夠禁足令這段時間消耗?
二月頭一早肯封外國關唔去豁免班歐洲佬黎播毒一早無晒事啦

引用:
原帖由 keifung 於 2020-12-23 07:58 PM 發表

唔通今次係第五波既開始
第 4 波都未完,第 5 波又來?
一波未停,一波又起?

引用:
原帖由 七個不安的山頭 於 2020-12-23 08:05 PM 發表
你叫佢搞好封死晒外邊先講啦,日日都有外邊輸入,佢防外邊又廢到爆炸漏洞百出,就算你入邊搞好晒出邊求其一個漏洞輸入咪一樣死!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]