• 瀏覽: 806
  • 回覆: 18
  (星島日報報道)美國國會眾議院和參議院周一晚先後表決通過總計九千億美元(約七萬億港元)針對新冠疫情的新一輪紓困計畫。同時表決通過的還包括

睇來美國政府又要大開印刷機來大印銀紙了。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/daily/article/2319768/日報-國際-美國會通過七萬億紓困措施

引用:
原帖由 rigby 於 2020-12-23 10:51 AM 發表

誰不 ?

例如 ...
最近一次黃俄人行“正回購”(短期吸水)已經是2018年,
到現在通通不停千億級“逆回購”(短期放水),

這種使用單一種方法“核能印鈔機”解決所有問題 ... 都會有其不良後果!
連hk曱甴都屌老美無限印錢肥上瘦下   

又印錢,又揾邊個笨?美金已經貶值好多

美元仲有無價值㗎,咁樣印錢法,點解仲有人信佢,一於去美元化啦

奇怪的是侵侵為了連任,當會主張派錢,但是民主黨建議派2萬2千億,共和黨只答應派9000億,傾了6個月,才通過派9千億美金,但是昨日才通過,今日拜登便跳出來稱上任後要加碼,真的是這麼糟嗎?

Cash is shit

引用:
原帖由 many2000 於 2020-12-23 10:55 AM 發表
最近港元對外幣狂瀉

引用:
原帖由 many2000 於 2020-12-23 10:55 AM 發表
呢兩日有甴柒出文宣叫人開美金離岸戶口, 表面就唱衰港警會無緣無故凍結人戶口, 實宣係配合美爹印鈔, 呃儍仔接貨

我睇你地美國有幾多個七萬億。

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2020-12-23 10:59 AM 發表
奇怪的是侵侵為了連任,當會主張派錢,但是民主黨建議派2萬2千億,共和黨只答應派9000億,傾了6個月,才通過派9千億美金,但是昨日才通過,今日拜登便跳出來稱上任後要加碼,真的是這麼糟嗎?
當初侵要派錢 連任 當然係一個重要考慮
但更重要既係 如果當時美國唔派錢
美國經濟應該已經崩潰

之前有報導 有好多家庭係攞唔出400美金應急
而且以美國既文化
佢地係有幾多 就洗幾多
唔夠就碌卡分期買
儲蓄文化 佢地係無乜
所以當美國lockdown 大量公司裁員
好多人係即時無錢開飯

今次新一輪紓困案 係必定會通過
只不過雙方拉鋸金額 以及補助範圍
今次火速通過 可見兩黨都見到真係太大鑊
再玩落去 真係玩出火水
所以大家各退一步

拜登上任後想再加碼 我就唔睇好
因為共和黨一定唔會順拜登意
俾佢有得分機會 絕對會反 拖 改

引用:
原帖由 rigby 於 2020-12-23 10:51 AM 發表

誰不 ?

例如 ...
最近一次黃俄人行“正回購”(短期吸水)已經是2018年,
到現在連續不斷千億級以上“逆回購”(短期放水),

這種用單一種方法 ...“核能印鈔機”解決所有問題 ... 當然都會有其不良後果!
黃俄人嘅事關中國人咩事?
我係用中文,食中藥,著漢服嘅中國人。
成日講西方民主,自由嘅黃俄人關人撚事咩。。。我無咩興趣。

又狂印美金,個通漲又係全世界食咗,資產又係長遠乾升,當個世界正常返,有資產個班又係多咗錢,窮嘅更窮,未買樓個班更難買。

然後全香港班年輕人話美國對佢哋好好,當人哋係呀爸。

反而中國好努力係國際上建立威信,令中國人/香港人/華人更加平等唔再受歐美欺壓,令你「更值錢」,但係班年輕人偏偏話中國「邪惡」⋯

呢個世界真係好奇怪⋯

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-12-23 10:57 AM 發表
美元仲有無價值㗎,咁樣印錢法,點解仲有人信佢,一於去美元化啦
班岸鳩黃人重話人民大貶值。。。而家係美圓大貶值。
今年大舉進中國投資嘅外資就係信美圓唔過,所以以用美元換人仔,第日用人仔換返美元就賺左差價。
學香港李家就食屎啦。。。當日投資三千億美元同英鎊今日只換返二千億港元。。。

印銀紙係貨幣政策,用作增加流動性,隨時可以收回的。
派銀紙是借錢派俾人民,派左就等如駛左,係財政政策,借左錢要還的,侵侵上任以來,以經花多了幾萬億,而家國債達31萬億,如果派完錢經濟還未復甦,不能從經濟復甦中增加稅收,就一定死無葬身之地了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]