• 瀏覽: 1,037,681
  • 回覆: 11
  • 追帖: 219
+936
支持馬兄。👍🏻👍🏻👍🏻

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2020-12-25 07:29 AM 發表

香港人自由慣,出少一日街都唔安樂。
其實係欠自律丶又怕寂寞。

引用:
原帖由 TWSK73 於 2020-12-27 11:56 PM 發表
大台新聞播個崇日八婆疫情下留港,去志蓮凈苑補番,話啲唐代建築似日本廟宇喎,真係痴乸線。
真係無常識兼低智,日本將長安copy過去奈良,係日本寺院學唐代建築。

奈良古寺唐招提寺係唐僧鑑真渡東創建,係中國人起。

引用:
原帖由 香煎小手袋 於 2020-12-28 07:35 AM 發表

近排宅響家,開住大台等屋企無咁靜
昨天個大台兒童節目
先發現都無提過祖國發展😡😡
尋日話老美研究緊點樣可以快啲去到火星
跟住個小主持係咁讚老美
真係離譜,唔見佢播常蛾響月球採壤
完美示範成個成長過程無提國家發展
日本好野又學唔到, 直至今日, 日本佛教依然尊敬鑒真和尚當年渡東弘法.

揚州新「鑒真」抵達日本奈良

https://kknews.cc/culture/x5ka89.html

楊州市同奈良係友好城市.

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-12-28 08:12 AM 發表

佢有沒有租套和服(不是浴衣)入去呢?其實都不對,今天的和服大約在江戶時代定型
著奇裝異服係唔準入志蓮

引用:
原帖由 柏垟 於 2020-12-27 11:58 PM 發表

海関和入境都應該好清閒,好心啲部門主管就好應該爭取表現啦。玩下手,民安隊阿頭「又話」班隊員受過訓練,又走去攞嚟搞,你班友真係反去得啦。
據我所知, 消防已經去咗幫手, 個黃屍親友派咗去分派物資.

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2020-12-28 04:23 PM 發表

香港推行用電子支付恐怕要好幾年
尤其是街市班商戶
以家喺部份街市用微信付款有優惠
雖然好多店舖都有貼微信支付貼紙
但問佢哋都話唔用得
幾多店只係得凍肉舖、麵包店同一檔菜檔肯用
仲要俾部電話佢掃QR code
好多診所丶茶餐廳都只收現金,你明啦!

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-5 11:57 AM 發表

佢同周深好合拍,我嗰女迷上咗周深嘅“叮噹~~~”
我朋友成鬼日播周深的歌, 我由唔識都變到識, 佢唱 Think of me 好好聽.

引用:
原帖由 風天小畜 於 2021-1-6 09:07 PM 發表

其實密宗有好多方法 可以去改運嘅
不過應該唔係個個都搞得掂

但有啲實例係真係存在嘅 修法到一定程度,所祈禱嘅菩薩 或者天神賜予財富

但難度也高
密宗修法唔係幫人改運, 呃人先會咁講.
自己業力係要自己受.

引用:
原帖由 風天小畜 於 2021-1-6 09:56 PM 發表

唔計藏密,都仲有東密 唔計東密,
都仲有大乘顯宗佛法

佢哋都係有咁嘅講法

p.s 其實師兄你咪睇過蕭平實啲書呀🤔
台灣佛教協會定蕭平實係邪教.

引用:
原帖由 scottiehong 於 2021-1-6 09:24 PM 發表

三年前巳經講過,我再一次提醒大家,呢個世界從來都無藏傳佛教,只有喇嘛教。藏傳佛教係附佛外道,即係依附係佛法嘅寄生蟲/用佛教嘅包裝掩飾邪教原來面目。
不認同. 如果你講明治維新後的日本佛教我會認同.

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-1-20 11:57 AM 發表

一個像樣的領隊通常在最後一日sell 自己帶個什麼團,留下伏線當賣廣告,反而2018年去南朝鮮沒有,可能她只是「南斯拉夫」地幫手帶團。

當年去蝦夷跟康X,導遊+領隊(曾在街頭魔法王之魔王之王出過鏡)早年在日本留學,有講留學和打工的細節(反而大學時留學佛蘭西的「學者」沒有,只會講餐館落場的時候去羅浮宮。)有一細節就是他讀日元時讀「N」音,而不是普遍香港人讀的「Yan」。當然他在本朝有買樓投 ...
有一細節就是他讀日元時讀「N」音,而不是普遍香港人讀的「Yan」。

日元讀「N」音,因為日元個"円"正確發音係えん(en), 香港先讀yan.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]