• 瀏覽: 1,037,362
  • 回覆: 7,513
  • 追帖: 219
+936
引用:
原帖由 bchan77 於 2021-1-20 10:05 AM 發表
禽日同friend講起癡瘋家人著草,佢話成個犯民,只有兩個醒目仔,其餘啲皆低過呢二人一皮,邊兩個?

第一當然係鄭松泰。之前佢曾經掉轉國旗,俾建制圍攻,人人以為佢冇得番身,國安法出咗,佢秒速認錯,話⎾後悔同深切反醒⏌,呢一句認錯,犯民冇其他人講過,而佢亦坐言起行,違反國安法嘅嘢,佢完全冇掂,生日仲食埋美心蛋糕添,特登影埋個蛋糕盒,啲黃友見到梗係媽9佢,反而同佢宣傳,阿爺見到自然心領神會,高招也!及 ...
許智峯?唔多同意,只睇立會搶電話一幕只感佢係行先死先一類!😶

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-1-20 10:29 AM 發表

許智峯?唔多同意,只睇立會搶電話一幕只感佢係行先死先一類!😶
愚者千慮,必有一得

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-20 12:06 AM 發表

今日已經有一單「 EGL」係咁,遣散120個導遊,遣散費約2000萬,我相信係用強積金對沖,即係公司借呢個對沖機制,藉「裁員」理由係強積金公司「借/攞」咗筆錢比120個導遊應急/過年!某程度睇,如果真係利用對沖機制咁用,公司與員工都係雙贏!
早幾年前跟東瀛遊去日本北海道,個導遊好醒目兼一口流利日語,在不同時間sell呢樣嗰樣,每團賺到不少外快之餘仲多日本團帶到完全無時間放假,佢話因為黎緊2020東京奧運日本地產會大升,所以佢都投資咗幾個日本物業,當時都已經有升幅,嗰時我覺得佢公司同佢導遊嗰行業會有好多年好好景同會搵到好多錢,點知一個疫情就由天堂變成地獄

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-1-20 10:27 AM 發表

所以政府放風取消對沖準備上立會,好多公司會積極做嘢減磅換血,有大筆錢可做對沖嘅員工就慘啦!😔
就算唔係因為市道差,只要改例取消對沖一定會引發裁員潮,因為如果係二十年嘅員工,佢果份僱主供款部份係講緊好多錢,僱主好大誘因炒左佢計數,如果唔係新例實施之後僱主即時多左二三十萬負擔。

同埋,當年政府推強積金係用對沖遣散費做誘餌引僱主方同意支持,而家要改其實即係揾僱主老襯。

十分不好意思離題,只此一次下不為例🙏🏻
想請教C兄姐有冇淘過傢俬落香港?太太上淘寶睇中咗一隻餐櫃好中意,Size 120x40x80cm, 體積重量大約64公斤, 應該點運落嚟呢?

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-1-20 10:09 AM 發表

我係網上揾返黎其中一個答案係蛇嘅古字係也,音"兒",我諗情況同學富五車嘅車字讀音為"居"一樣,只不過我地嘅中國象棋都係讀"居"所以覺得比較自然易接受。

不過講時講,而家聽普通話讀學富五車都係讀"奢"音
同意師兄講法,古字好多讀音,平時唔用。學富五車,義薄雲天⋯⋯都唔係用平時讀法。

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-1-19 10:16 PM 發表

佢個貓碗就算淘都要成百蚊人仔一個
我隻貓都係用平價陶瓷貓碗😓
佢兩個仔加埋佢自己,舊年時戴個黑口罩走到最前線,整塊紙牌俾兩個仔攞住,一大兩小加埋啲出場費,呢個貓碗濕濕碎啦。

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-1-16 09:04 PM 發表

天竺是沒有民族覺醒的國家——這是我近年出行的結論,天竺去過一次就不用再去了,留番比吳蚊蚊和miss Pun 啦!前者都是極黃,如果三日兩夜有天竺篇就找她們啦!🤭🤭🤭

吳蚊蚊在喀什米爾,這不是東方瑞士,而是遠東巴勒斯坦😒😒😒
https://1.bp.blogspot.com/-MzUYCQuKsmM/V0BAz0jHaEI/AAAAAAAANNA/PH5anIBMlI0mIR2xP32gEdSPJvv3BuIvgCK4B/s1600/12241251_535251766637948_350898582068036217_n.jpg
師兄你似乎都幾關心吳蚊蚊喎

話時話,相裡面吳蚊蚊坐既地方,我十多年前去過,住在船屋幾日;之後因為戒嚴,由印軍護送去機場(難忘經歷

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-1-19 06:23 PM 發表

佢以憂怨的眼神望住你 :乜你咁冇愛心㗎

https://cdn.discuss.com.hk/t/3e8c18/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_200308/20200308_9f724b0c4ba16f0038d9OBaDEeBAP9jJ.jpg
我不但止冇愛心,
直頭D獸性出哂黎
即刻想揾 架撐

引用:
原帖由 hangken 於 2021-1-20 10:45 AM 發表
十分不好意思離題,只此一次下不為例🙏🏻
想請教C兄姐有冇淘過傢俬落香港?太太上淘寶睇中咗一隻餐櫃好中意,Size 120x40x80cm, 體積重量大約64公斤, 應該點運落嚟呢?

你問開我又搭單問埋喇:有冇帖友用天貓買生果運黎香港?我見到有臍橙想買d返黎試下

引用:
原帖由 hanE 於 2021-1-20 10:15 AM 發表

林子祥正是哎烏公,當年又係唔明點解葉美人不惜做第三者搶件咁嘅野,結果咪又係散!
林子祥都未算哎烏公, 可能都係情人眼裡出西施啫.
佢地散咗咩? 唔似唔多覺有報導.

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2021-1-20 10:45 AM 發表

同意師兄講法,古字好多讀音,平時唔用。學富五車,義薄雲天⋯⋯都唔係用平時讀法。
華山=花山,古文仲有係音同意好多都互通

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-1-20 11:00 AM 發表

我不但止冇愛心,
直頭D獸性出哂黎
即刻想揾 架撐
係咪劏青蛙煑田雞飯

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-20 10:04 AM 發表

科姐數口真係精明
要同自己計數嘛

引用:
原帖由 hanE 於 2021-1-20 10:15 AM 發表

林子祥正是哎烏公,當年又係唔明點解葉美人不惜做第三者搶件咁嘅野,結果咪又係散!
你哋講得咁高興,多口搭幾句,引用我一位多年前一位靚女同事嘅說話交流一下,佢講嘅精彩嘢無數,我好似好耐之前都有同你分享過佢嘅其他說話,唔知有冇記錯

⎾女人最需要唔係真相,係肯定。你唔使話俾佢聽佢係靚或醜,你估佢唔知咩?況且真相唔係個個人都接受到,我自己知就得啦,你唔使講出嚟。搶到一個有老婆、有女朋友嘅男人,係對自己吸引力嘅最大肯定,實實在在,呢份感覺,外人係唔會明白。

至於有才氣(應該講係個女人覺得個男人有才氣,佢究竟有或冇,係另一回事)嘅男人,如果再加少少不羈,對某啲女人係好吸引,尤其是個女人自命不凡,收服盡天下男人嗰啲,越知道危險越衝埋去,你可以話女人犯賤啦!結果如何,就睇個人造化嘞,但人性係咁,不到黃河心不死嘛!⏌

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]