• 瀏覽: 1,037,643
  • 回覆: 7,513
  • 追帖: 219
+936
引用:
原帖由 香煎小手袋 於 2021-1-20 08:41 AM 發表

假如
公司果份供左5萬,依家升到10萬
遣散費係10萬
咁公司拎MPF對沖時,係5萬
拎出來時係拎金額5萬定10萬?😅

我會唔會諗多左
唔使理公司供咗幾多,只計結算價

如果公司筆數而家升到10萬
遣散費8萬,公司只可向MPF提取8萬
遣散費10萬,公司可提取10萬
遣散費12萬,公司只可向MPF提取10萬,公司實際比2萬。
當然亦有極少數公司好似國泰咁唔搵MPF對衝。

以而家情況,公司遣散十幾年年資員工,基本上唔使點付出。

引用:
原帖由 太大星 於 2021-1-20 09:56 AM 發表

師兄全對
所以我話嚟緊半年都多咗個誘因去裁員!

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-1-20 09:38 AM 發表

呢句成語如果真係字面咁解釋,點解某病毒正音教授會教人讀虛與委"兒"嘅?
真是讀「而」的.
「蛇」字古作「也」,而「也」字古音為「而」.
「委蛇」其實是山海經中的兩頭蛇.

引用:
原帖由 科姐 於 2021-1-20 09:18 AM 發表

十萬
科姐數口真係精明

禽日同friend講起癡瘋家人著草,佢話成個犯民,只有兩個醒目仔,其餘啲皆低過呢二人一皮,邊兩個?

第一當然係鄭松泰。之前佢曾經掉轉國旗,俾建制圍攻,人人以為佢冇得番身,國安法出咗,佢秒速認錯,話⎾後悔同深切反醒⏌,呢一句認錯,犯民冇其他人講過,而佢亦坐言起行,違反國安法嘅嘢,佢完全冇掂,生日仲食埋美心蛋糕添,特登影埋個蛋糕盒,啲黃友見到梗係媽9佢,反而同佢宣傳,阿爺見到自然心領神會,高招也!及至到總辭佢又唔參加,冇辭職自然繼續做啦,阿爺亦冇DQ佢,⎾任憑風浪起, 穩坐釣魚船⏌,可謂佢之寫照!

第二個係許智峯。個個話佢弱智,佢實情心思細密,總辭之後,知道政治生涯完結,第一個清走自己office,立定決心走頭之後,同外國議員夾定偽造議程開會,唔單止呃咗個傻仔法官,仲連自己黨友都呃埋,唔透露半點風聲,因佢知道自己友信唔過也,全家人冚家走,無後顧之憂,走咗之後仲繼續眾籌,美其名為⎾訂閱⏌,實則為掠水,但你唔好理,又有七百幾人訂閱喎,到時到候有錢收,佢都冇你咁好氣矣!

相比之下,嗰個俾人捉到仲有本BNO未交而要坐監嘅主席,係咪差佢哋何止一班呢?至於近排先賣樓嗰班,大家都知乜事啦!

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2021-1-20 09:40 AM 發表

我記得董標先生話,前人係咁讀,不過太耐唔係好清楚,佢讀 虛與威兒。
正唔正音我就冇乜興趣。
我係網上揾返黎其中一個答案係蛇嘅古字係也,音"兒",我諗情況同學富五車嘅車字讀音為"居"一樣,只不過我地嘅中國象棋都係讀"居"所以覺得比較自然易接受。

不過講時講,而家聽普通話讀學富五車都係讀"奢"音

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-1-19 08:58 AM 發表

通街都係註冊藥房,每個註冊藥房都要有個藥劑師長駐,依家啲藥房賣洗潔精洗髮水丶牙膏丶奶粉丶即沖咖啡為主,可想而知藥劑師幾咁唔值錢。
我黑暴前已見屈人寺的註冊R要幫手收錢& 推銷營養產品。

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2021-1-19 11:29 PM 發表

虛與委蛇,可乎 ?
一點不虛,他倆生咗幾個子女。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-20 10:04 AM 發表

科姐數口真係精明
科姐係公司的 CFO、COO、CHRO、CITO,一人之下,萬人之上,咁精明啦!宜家行埋奇運,每月用 21 日搬柑北上,你服未

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-1-19 11:41 PM 發表

林子祥 -《哎烏婆》
林子祥正是哎烏公,當年又係唔明點解葉美人不惜做第三者搶件咁嘅野,結果咪又係散!

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-1-20 10:13 AM 發表

科姐係公司的 CFO、COO、CHRO、CITO,一人之下,萬人之上,咁精明啦!宜家行埋奇運,每月用 21 日搬柑北上,你服未
服了,口服心服,小柑柑都服!

引用:
原帖由 hanE 於 2021-1-20 10:15 AM 發表

林子祥正是哎烏公,當年又係唔明點解葉美人不惜做第三者搶件咁嘅野,結果咪又係散!
乜林同葉佢地散左咩?你唔提真係冇留意喎

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-1-20 09:35 AM 發表

佢嘅問題應該係: 如果遣散費係十萬蚊,而家僱主歷年供款總額係五萬,不過已經升值到十萬,咁究竟係拎晒十萬出黎抵銷遣散費定係只拎五萬僱主再額外俾五萬揍夠十萬?
僱主可以利用僱主供款所產生的累算權益

引用:
原帖由 太大星 於 2021-1-20 09:56 AM 發表

所以政府放風取消對沖準備上立會,好多公司會積極做嘢減磅換血,有大筆錢可做對沖嘅員工就慘啦!😔

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-1-20 10:18 AM 發表

乜林同葉佢地散左咩?你唔提真係冇留意喎
散咗好多年囉,其實好矛盾!話婚姻唔一定須要生下一代,但睇呢個男人曾經的兩個女人,前妻有小朋友生活還好似有點目標吧,而葉冇小朋友,人生的黃金歲月換來?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]