• 瀏覽: 9,754
  • 回覆: 126
  • 追帖: 1
+3
125年前中日甲午戰爭戰敗 , 其中北洋水師背鍋最多 ,
當中有好多都是謠言 ...
如大炮亮衣服 , 就是東鄉平八郎的腦殘粉所虛構 ;
另一個是炮彈裡貫沙子 ... 事實上 , 當時炮彈有兩種
一種是爆炸彈 , 那當然是炸藥 ;
一種是穿甲彈 , 穿甲彈要的是重量 , 貫沙子是正常做法
(用重量來撞穿鐵艦的裝甲)

這些謠言好多人以為是由民國開始 , 虛構出來毀前朝 ,
或者是日本等敵國編出來 ...
其實自甲午戰敗之始 , 就有人抹黑北洋水師 ,
就是以翁同龢為首的 "清流派" ... 在甲午戰爭前就上書
不能向日本讓步 , 到開打後又各種形式的催戰 ,
而因為世界海軍軍傋換代 , 其實北洋水師己經開始落後

"清流派" 對軍傋  戰略  戰術等都不了解 , 只是耍嘴皮
玩弄民族情緒  佔領道德制高點 ...
"畏敵如虎  龜縮避戰" 煽動全國人民情緒 ,
他們迫北洋水師出征 , 不是因為真的以為他們能獲勝 ,
因為北洋敗了正好可以整李鴻章

"清流派" 是中國傳統官僚代表 , 自少熟讀四書五經 ,
經科舉入士途 , 是舊秩序的受益者 ...
但北洋水師是全面跟洋制 , 受西方軍事教育  海外留學
生活作派西化 ... 一班假洋鬼子還當官 ,
官還當的不小 ; 但他們自己又不會開船 , 只能忍著 ...
甲午戰事就成了清流派機遇

後來到軍閥內戰 , "知識份子" 又開始找國難的背鍋俠 ,
慈禧  李鴻章  北洋水師等又再次中招 ...
不瞞大家 , 近月翻看這些晚清資料 , 每每都心有感觸 ,
所謂人心不古 , 原來人性從來如此 !!!

好多名嘴  KOL都係咁 , 一味提出D不切實際既要求 ,
佢地真係覺得可行咩??? 
唔係 , 佢就想等你答應又唔係  唔答應又唔係 , 想睇你地衰 !!!
衰左就話係政府無能 , 唔關佢既建議事 ...

大家睇清楚拉 , 佢地唔係帶住大家奔往 "成功" ,
而係有心大家奔往 "失敗" 架 !!!

仲有 ... "就話係政府無能 , 唔關佢既建議事" 似唔似美國專家 ,
係東歐經濟改革失敗後講既野???

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-22 10:44 AM 發表

有冇片為證?
呢個好笑

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-22 11:32 AM 發表

任何人都可以隨便拋個說法出來
洋洋萬字寫出好文章網上廣傳
廣義上歷史都係咁嚟
所以學術自由係好緊要
小弟稱讚院友閣下
堪比波叔咁灰諧

引用:
原帖由 vvoy 於 2020-12-22 10:55 發表

呢個好笑
腦袋唔夠用,問旁人借嚟,
不果,於是發爛渣,
仲當面質問咩唔得,
解釋後還不得要領,
結果要眾籌腦筋。
唉...

呢班人
十零年前喺大陸叫做公知
帶咗十幾年風向
好彩中央不為所動
堅守自己嘅發展方向
而家呢班所謂公知
一個又一個被中央超前時代嘅眼光帶來嘅政績 打臉

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-22 10:10 AM 發表
好多名嘴  KOL都係咁 , 一味提出D不切實際既要求 ,
佢地真係覺得可行咩??? 
唔係 , 佢就想等你答應又唔係  唔答應又唔係 , 想睇你地衰 !!!
衰左就話係政府無能 , 唔關佢既建議事 ...

大家睇清楚拉 , 佢地唔係帶住大家奔往 "成功" ,
而係有心大家奔往 "失敗" 架 !!!

仲有 ... "就話係政府無能 , 唔關佢既建議事" 似唔似美國專家  ...
在香港鬧政府是盤好生意嘛!前有泛暴派,后有KOL.

他們都吹風是萬惡的,所以要監督它,限制它的施政權力變成一個小政府。到有問題發生,卻要求它是萬能的大政府給我解決一切困難。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-22 12:26 PM 發表

ching不同意可隨便回應
我的意見與你相同
我都想有人提出
125年前片段作證

妖,根本上係得中國人鐘意反自己個政府,打自己個國家,所以先會多災多難。唔反政府𠴱陣就最好打,志願軍邊使北洋水師咁嘅裝備啊?
孫子兵法有云,打仗以「道」為先。道者係人民能與統治者同心,可與之生可與之死。所以日本人畀人打到冇晒海軍、空軍,美國佬都唔敢攻打其本土。如果唔係發明咗原子彈,場仗可能打到今天都仲打緊。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-22 08:03 AM 發表
125年前中日甲午戰爭戰敗 , 其中北洋水師背鍋最多 ,
當中有好多都是謠言 ...
如大炮亮衣服 , 就是東鄉平八郎的腦殘粉所虛構 ;
另一個是炮彈裡貫沙子 ... 事實上 , 當時炮彈有兩種
一種是爆炸彈 , 那當然是炸藥 ;
一種是穿甲彈 , 穿甲彈要的是重量 , 貫沙子是正常做法
(用重量來撞穿鐵艦的裝甲)

這些謠言好多人以為是由民國開始 , 虛構出來毀前朝 ,
或者是 ...
清流派與李鴻章不和,還有翁同龢與李鴻章的私人仇怨:李之前斬了犯法的翁兄長,所以後來翁處處針對李

後世考證黃海海戰的失敗原因,其中很重要的是當時戰艦配備的高爆彈數量嚴重不足。與一般人想法不同,北洋艦隊擊中日艦的效率雖然較低,但仍不算差;吉野艦身中多彈,但因為是穿甲彈,所以仍有戰鬥力。為何當時北洋艦隊的高爆彈數量少?就是丁汝昌輕敵;丁根本沒有預計日艦隊會主動挑戰,事前全無準備

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-22 10:47 AM 發表

唔賴炮彈撈沙諸如此類
咪即係之前吹牛逼囉~
呀Q係有咁嘅需要
打敗仗唔緊要
吹牛緊要
唔係好明聞兄所指 ...

當年北洋艦隊係屬於李鴻章旗下 , 可以視為海上版既淮軍
而李鴻章本人係持反戰態度 , 希望盡量避免戰爭 ...
#1己經講得好清楚 , 玩弄民族情緒  不停鼓吹戰爭既係班儒
即係打仗同吹牛果班係兩班人喎 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]