• 瀏覽: 6,025
  • 回覆: 61
+3
引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2020-12-22 12:13 AM 發表
《蘋果》記者日前喺衞生署記者會上以「武漢肺炎」提問,遭新聞官「提醒」要用中國官方嘅用詞「新冠肺炎」。果然係官字兩個口,食衞局局長陳肇始周一在記者會公佈周二午夜起禁止英國航班抵港,並延長英國抵港人士的檢疫期等新措施時,就多次用「英國病毒」、「英國變種病毒」嚟稱呼有關變種病毒株。...

https://hk.appledaily.com/resizer/0I0nM8dnZPPZp5zwh7PuLTFqPmM=/1950x1097/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/7ABJJARDTVD6RPTE3OVB2RFWYA.png ...
🤔咁N501Y中文叫咩?
未定中文名前用 英國變種 有咩問題?

毒果,冇常識。現在新冠病毒在英國變種,當然稱英國病毒啦。方便識別。

引用:
原帖由 hatejap 於 2020-12-22 12:54 AM 發表
英國變種病毒又方便又易記又貼切, 一 淫媒爛蘋果 咁都發脾氣唔畀人講,我屌!
根據曱甴偶像美國勇袁教授病毒定名簡易程序守則 :因俗名已是約定俗成,通俗易明,方便溝通,並認為是直接簡單通俗故此按曱甴祖師爺羅輯英國變種病毒肺炎可以簡稱 「英變肺炎」。

無論壹淫媒爛蘋果或者辣場呻吟呢啲毒媒就要按老規矩辦事 「英變肺炎」 發揚光大, 聽你爺爺話啦。

吊吊浸浸先講

英國變種新冠病毒無講錯

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-12-22 12:25 AM 發表
在英國變種病毒味叫英國病毒
正確名稱係:大陰蒂國變種病毒,簡稱陰種毒。

有正式名稱仲叫武漢肺炎先係污名化,轉貼犬啲低能作文又轉移視線!

無聊話題!

下任特首

英國病毒,BNO virus

小學生同老師投訴邊啲唔講得
好七呀毒果

英國超級病毒真是 禍害全球

你們反中分子
故意在 WHO 命名後還污衊武漢肺炎
一年多了

多叫幾聲英國超級病毒
你們就受不了啊

事實是 英國隱匿英國超級病毒 3個月
應該追責

引用:
原帖由 任砌天使雞 於 2020-12-22 10:40 PM 發表
有正式名稱仲叫武漢肺炎先係污名化,轉貼犬啲低能作文又轉移視線!
X2

引用:
原帖由 @高耀之星@ 於 2020-12-22 12:18 AM 發表
你用武肺黎稱呼新冠病毒,政府記招有權驅逐你出去
相反,佢地稱英國變種病毒,你亦有權擺去記招,好公平吖
講得好

引用:
原帖由 motifrog 於 2020-12-23 07:04 PM 發表

X2
包括轉貼犬內好多黃絲都係冇腦。以為咁就可以掩蓋真相。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]