• 瀏覽: 7,291
  • 回覆: 62
引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2020-12-21 08:38 PM 發表
近日市民除了關注建制陣營借疫情向特首林鄭月娥放暗箭,另一受人關注的議題,就是有建制人士及媒體指,北京正研究解決持BNO港人雙重國籍問題,明顯是針對英國政府提出BNO 5+1移民方案的「反制措施」。不過有法律界人士看過有關報道,不太明白當中邏輯,因為北京從來將持外國籍港人視作中...

https://hk.appledaily.com/resizer/xS1w11E4tN8Iysaj23AFanXu86k=/709x400/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/ERZNKIJHFRAF5AARFC625FOU4E.jpg
中國幾時講BNO係雙重國藉?連英國自己都唔承認揸BNO係英藉啦!毒果又文宣騙傻仔

而家中國話考慮唔承認BNO呢本旅遊證件,如果成事,樓主你夠膽咪揸住BNO去旅行囉!睇下歐美畀唔畀你入境,入到境有事睇下中國大使館會唔會幫你

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2020-12-21 08:38 PM 發表
近日市民除了關注建制陣營借疫情向特首林鄭月娥放暗箭,另一受人關注的議題,就是有建制人士及媒體指,北京正研究解決持BNO港人雙重國籍問題,明顯是針對英國政府提出BNO 5+1移民方案的「反制措施」。不過有法律界人士看過有關報道,不太明白當中邏輯,因為北京從來將持外國籍港人視作中...

https://hk.appledaily.com/resizer/xS1w11E4tN8Iysaj23AFanXu86k=/709x400/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/ERZNKIJHFRAF5AARFC625FOU4E.jpg
咪傻啦,講明針對BNO雙重國籍,連本標題都唔識睇?關其他護照咩事呢?

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2020-12-21 08:45 PM 發表
不過有法律界人士看過有關報道,不太明白當中邏輯,因為北京從來將持外國籍港人視作中國公民,更不要說持BNO的港人,根本就沒有雙重國籍問題,北京一旦要嚴禁持雙重國籍或BNO,「恐怕最恐慌唔係民主派,而係一班親北京嘅商界、專業界人士同公務員」。
唔通中國政府就冇熟悉香港法律既人 ??

引用:
原帖由 東方紅 於 2020-12-22 06:07 AM 發表

咪傻啦,講明針對BNO雙重國籍,連本標題都唔識睇?關其他護照咩事呢?
人地J到欲仙欲死就唔好摑醒人啦

唔理建制定反對派,雙重國藉都唔應該做公職。

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2020-12-21 09:10 PM 發表

去得英國,仲要你香港居留權???

要怕既,都係“已經有外國居留權人”那班回流人士!!

即時走人/放棄外國國籍??

呢班人大部份係高官,富人,權貴...
是,而家移民的已經是尾水。
好多 80 年代中移民,又回流,呢班人移民時,而家才移民的 80 後、90 後,都未出世。

呢啲嘢對我冇影響。話之佢👐

引用:
原帖由 montejo 於 2020-12-22 05:59 AM 發表

中國幾時講BNO係雙重國藉?連英國自己都唔承認揸BNO係英藉啦!毒果又文宣騙傻仔

而家中國話考慮唔承認BNO呢本旅遊證件,如果成事,樓主你夠膽咪揸住BNO去旅行囉!睇下歐美畀唔畀你入境,入到境有事睇下中國大使館會唔會幫你
你其實知唔知自己up緊咩??

完全冇logic...

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2020-12-21 08:46 PM 發表
「反制措施」難收效

該法律界人士說,北京的國籍法從不承認雙重國籍,除非取得外國籍後,主動申請放棄中國籍並獲批,「否則即使有幾多本護照,你都係中國公民,冇領事保護權」,他又以英國駐港總領事館前職員鄭文傑在深圳被公安行政拘留一事為例,當時鄭有BNO,英領事館向中方提出交涉,外交部發言人耿爽在記者會上清楚講明,鄭是香港中國公民,案件完全是中國內部事務,「由此可見,即使有BNO,北京只會當佢係中國籍,所 ...
以前英國唔承BNO英國籍

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2020-12-22 12:03 PM 發表

你其實知唔知自己up緊咩??

完全冇logic...
傻仔,中英聯合聲明簽時你出世未?聲明係 BNO 只係雙方承認的旅行證件

七十年代尾英國條改國藉法你又出世未?用過 BDTC 未?知唔知點解 BDTC 變成 BNO?

引用:
原帖由 今天怪蝦米 於 2020-12-22 12:05 PM 發表

以前英國唔承BNO英國籍
係從無承認,如果承認就唔使搞 5+1啦!七十年代尾修改國藉法前,香港人去讀完大學已經歸化入藉,新界人揸住 BDTC過去做下廚房樓面就可以歸化了

引用:
原帖由 montejo 於 2020-12-22 12:07 PM 發表

傻仔,中英聯合聲明簽時你出世未?聲明係 BNO 只係雙方承認的旅行證件

七十年代尾英國條改國藉法你又出世未?用過 BDTC 未?知唔知點解 BDTC 變成 BNO?
你揸BNO 緊係搵英國領使!!!

今年3月智利單野已經說明了!!

揸BNO 包機返英國..

完!!!

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2020-12-22 12:09 PM 發表

你揸BNO 緊係搵英國領使!!!

今年3月智利單野已經說明了!!

揸BNO 包機返英國..

完!!!
如果中國唔承認BNO係旅遊證件,你連入境智利都未必得呀!

算啦!咁深嘅國際關係你唔明㗎啦!咪浪費我時間……886

引用:
原帖由 montejo 於 2020-12-22 12:07 PM 發表

歷史文件!!完!!

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2020-12-22 12:12 PM 發表

歷史文件!!完!!
即係唔識英國國藉法,BDTC………

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]