• 瀏覽: 18,874
  • 回覆: 353
+21
香港市民全面大勝!

去年反修例運動正盛之際,政府引用《緊急法》定立《禁蒙面法》,禁止市民在遊行時蒙面,兩條例均引發廣泛爭議,24位前泛民議員及「長毛」梁國雄等
去年反修例運動正盛之際,政府引用《緊急法》定立《禁蒙面法》,禁止市民在遊行時蒙面,兩條例均引發廣泛爭議,24位前泛民議員及「長毛」梁國雄等入稟,挑戰條例的合憲性。泛民一方在高等法院勝訴,政府上訴後獲判大部份得直,雙方仍各提出法律觀點向終審法院提上訴。終審法院上月開庭審理案件,今(21日)頒判辭,維持上訴庭裁定《緊急法》不違憲的決定,同時亦裁定和平集會禁蒙面的限制合符比例,換言之,終院認為和平集會不準蒙面的限制未有違憲。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/564246/禁蒙面法-終極上訴-法庭裁政府勝訴-和平集會禁蒙面合適

安德鲁·杰克逊将军后来当上了美国总统,他在第二次英美战争期间就宣布:“有必要灭绝全体印第安人部落”。南北战争的英雄谢尔曼将军说:“我见过唯一的印第安好人,就是死人”。
Who bloody cares?

香港人遊行,集會自由已經名存實亡,邊個仲得閒理係咪准舊面?

目下香港形勢已經令反蒙面法過時。郁啲就告暴動,甚至違反國安法,邊個仲會理係咪告多條反蒙面法?

政府出緊急法、法庭有權判、咁重講三權立分?何況香港係行三權咩?中央任命特首囉、馬道立呢家權大過特首、叫馬道立上北京述職就得啦、林鄭可以收能皮喇!!!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-21 10:26 AM 發表

目下香港形勢已經令反蒙面法過時。郁啲就告暴動,甚至違反國安法,邊個仲會理係咪告多條反蒙面法?
唔CARE又點會睇同回文?
我真心想睇黃絲點撚樣死同點痛苦法!
開枝加士伯啤啤佢先!
師兄有無帶杯?請埋你飲~~~~

姐係而家全城唔可以戴口罩?

而家戴口罩咪違反禁蒙面法?

引用:
原帖由 chichunlo 於 2020-12-21 10:38 AM 發表
政府出緊急法、法庭有權判、咁重講三權立分?何況香港係行三權咩?中央任命特首囉、馬道立呢家權大過特首、叫馬道立上北京述職就得啦、林鄭可以收能皮喇!!!
慢慢中央就會收權!
中國人民有自由去移民,但無自由賣國。

好人好者蒙面😷

而家係街邊個戴口罩蒙面都拉得?

要瘋狂舉報了😈😈😈

引用:
原帖由 chichunlo 於 2020-12-21 10:38 發表
absolutely right

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2020-12-21 10:43 AM 發表

你做人咪咁食古不化,扭橫折曲啦!講嘢前先用吓個腦諗吓!

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-12-21 10:24 AM 發表
香港市民全面大勝!

去年反修例運動正盛之際,政府引用《緊急法》定立《禁蒙面法》,禁止市民在遊行時蒙面,兩條例均引發廣泛爭議,24位前泛民議員及「長毛」梁國雄等
去年反修例運動正盛之際,政府引用《緊急法》定立《禁蒙面法》,禁止市民在遊行時蒙面,兩條例均引發廣泛爭議,24位前泛民議員及「長毛」梁國雄等入稟,挑戰條例的合憲性。泛民一方在高等法院勝訴,政府上訴後獲判大部份得直,雙方仍各提出法律 ...
其實香港新一代無知啫!
憨鳩鳩咁聽班上一代癈佬講!
黃郁民個七頭有無介紹大鳴大放?
你咪鬧囉、搞到過哂線都無問題。
有心搞事嘅出哂黎先收拾你。
布袋戰術係中共打贏所有軍事同政治嘅絕技。
唔放你班仆街鬧大,點可以名正言順收拾你地?
所以我成日話泛民入邊有鬼、重要係好鍾意賣史窟嘅屎窟鬼。
係班信眾自己人鬼不分唔好賴人。

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2020-12-21 10:43 AM 發表

師兄無讀好新聞?
所有男人都有鬚架~~~~~

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2020-12-21 10:47 AM 發表
而家係街邊個戴口罩蒙面都拉得?

要瘋狂舉報了😈😈😈
乖~~~~~

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-21 10:26 發表

無小黃人保護黑暴, 黑暴好易比人捉哂.

小黃人又怕犯法.

主題標籤 #梁國雄
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]