• 瀏覽: 2,927
  • 回覆: 20
從英國輸入已經接近500

https://www.chp.gov.hk/files/pdf/local_situation_covid19_tc_20201219.pdf

班高尚的香港人睇吾到,有自由的空氣,英國病毒也是可以接受的

推上去比班盲撐柒婆粉睇下先

原來真相是這樣的!!

黃醫護有咁密冚咁密, 凡是英美輸入個案, 都會向外界公佈說成是不明源頭個案。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-12-21 15:19 發表
2月內地輸入兩宗就封關,宜家咁樣仲唔停航班,搞乜?
好明顯,係黃官主導一切……

跳舞群組係社區內爆發,直接影響市民。

輸入個案大部份在入境時已被抽出人院。

對英國變種病毒,估唔到今次政府迅速反應,而且唔係只做半套,值得一讚!

如果變種病毒最後都係入侵香港,唔係政府不作為,而係英國太遲通報全世界。

引用:
原帖由 Andeson 於 2020-12-21 05:06 PM 發表
跳舞群組係社區內爆發,直接影響市民。

輸入個案大部份在入境時已被抽出人院。
冇輸入又點會有本地社區擴散,揪出既只係冰山一角,肯定有甩漏。揪出得愈多,亦等於走甩既愈多!

引用:
原帖由 starr 於 2020-12-21 09:24 PM 發表

冇輸入又點會有本地社區擴散,揪出既只係冰山一角,肯定有甩漏。揪出得愈多,亦等於走甩既愈多!
一路都有少量走甩,冇跳舞群組班害人精,就唔會有社區擴散。

感染者走甩入社區是否好危險?

睇下張X軒演唱會,幾萬人入過場,當中有幾個人係感染者,但疫情冇因此而擴散,點解?
只要大家肯戴口罩做好防疫功夫,病毒唔係咁容易擴散。

除了少量無辜者,大部份確疹者或身邊人都係其身不正咎由自取,仲害人害己搞到社會停擺。

良心黑醫護完全不提禁止英國人入境,請問你們的良知去了那兒

引用:
原帖由 Andeson 於 2020-12-21 11:28 PM 發表
感染者走甩入社區是否好危險?

睇下張X軒演唱會,幾萬人入過場,當中有幾個人係感染者,但疫情冇因此而擴散,點解?
只要大家肯戴口罩做好防疫功夫,病毒唔係咁容易擴散。

除了少量無辜者,大部份確疹者或身邊人都係其身不正咎由自取,仲害人害己搞到社會停擺。
我認為你講嘅嘢唔完全正確,演唱會嘅感染者,未必全部都搵得到出嚟,因為演唱會同跳舞群組在追蹤上,跳舞群組較容易追蹤而演唱會就較難追蹤。而事實上,香港人其實大部份都好自私,好似呢幾日啲人咪又係四圍去,賞紅葉嘅唔通有人確診又可以追蹤到咩。就好似全民自願檢測咁,咪只有170萬人肯盡公民責任去做檢測,其他嗰啲香港人點解又唔肯做呀,呢啲咪香港人嘅質素差囉。如果香港人真係質素高嘅,就唔會疫情嚴重都要四圍走,跳舞群組只係有蹤可尋你就識得話呢班人啫,但假期仲要四圍走嘅唔通唔係增力咗社區傳染嘅因素嗎?點解大家又唔去批評下呢啲假日仲要四圍走嘅人呢。
所以,無論係跳舞群組又好,演唱會群組又好,甚至係得閒就四圍走嘅人都好,全部都無盡自己嘅公民責任,配合抗疫。
如果大家都想盡快減退疫情,就應該無乜事就留在家中,唔好四圍走。而且,可以嘅話就去附近嘅政府診或部份郵局或地鐵站,攞番過檢測樣本瓶去做檢測,除咗可以保障自己之外,亦可以令隱形患者早點發現,亦係盡自己一種公民責任。
嗱,我就唔會好似啲人咁蠢唔肯做檢測,前幾日我全家又做咗一次,全部都係陰性。要知道個病早啲發現其實對自己更有保障,已經有好多案例係因為唔知自己感染新冠肺炎而延誤醫治而死亡嘅個案,唔通大家真係想自己或者自己家人因而離開嗎。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]