• 瀏覽: 2,940
  • 回覆: 5
跳舞群組係社區內爆發,直接影響市民。

輸入個案大部份在入境時已被抽出人院。

引用:
原帖由 starr 於 2020-12-21 09:24 PM 發表

冇輸入又點會有本地社區擴散,揪出既只係冰山一角,肯定有甩漏。揪出得愈多,亦等於走甩既愈多!
一路都有少量走甩,冇跳舞群組班害人精,就唔會有社區擴散。

感染者走甩入社區是否好危險?

睇下張X軒演唱會,幾萬人入過場,當中有幾個人係感染者,但疫情冇因此而擴散,點解?
只要大家肯戴口罩做好防疫功夫,病毒唔係咁容易擴散。

除了少量無辜者,大部份確疹者或身邊人都係其身不正咎由自取,仲害人害己搞到社會停擺。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-12-22 12:41 AM 發表

我認為你講嘅嘢唔完全正確,演唱會嘅感染者,未必全部都搵得到出嚟,因為演唱會同跳舞群組在追蹤上,跳舞群組較容易追蹤而演唱會就較難追蹤。而事實上,香港人其實大部份都好自私,好似呢幾日啲人咪又係四圍去,賞紅葉嘅唔通有人確診又可以追蹤到咩。就好似全民自願檢測咁,咪只有170萬人肯盡公民責任去做檢測,其他嗰啲香港人點解又唔肯做呀,呢啲咪香港人嘅質素差囉。如果香港人真係質素高嘅,就唔會疫情嚴重都要四圍走, ...
去過演唱會的確疹者唔係靠追蹤番黎而係靠問番黎。大部份同跳舞群組有關的確疹者都係靠問番黎。通常確疹者都會被問到有沒有參與某些活動,聽演唱會又唔係唔見得光的活動,一般確疹者都會如實作答。係冇就係冇。

演唱會例子令我嘅諗法有啲唔同,我認為大部份活動本身冇問題,只要活動期間大家都帶上口罩做好防疫措施,例如每天早上我都見到附近的公園有唔少人做群體操及跳體操舞,佢地都有戴上口罩及有適當距離,我唔覺有任何問題,即使當中有人係隱性帶菌者亦唔容易將病毒傳開去,就像張X軒演唱會這例子。

問題出在那些活動期間唔做好防疫措施唔肯戴上口罩的人,呢啲就係我所講的其身不正的人,亦因為這些人感染病毒而令社會停擺。這些人感染病毒我唔會可憐佢地,亦唔會因佢地確疹而埋怨政府。

所以防疫的方向,主力應該係針對那些沒有做好防疫功夫的人,而不是單單針對一些社會活動,否則每次稍為放鬆社會活動,新的一波疫情好快就出現。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-12-22 08:21 AM 發表

跳舞群組源頭喺尾國返嚟嘅打靶曱甴仔傳俾老母再傳出去啊,曱甴廢青
一隻手拍不響、病毒都要有人肯露出口鼻才可傳過去。跳舞群組一大班人露出口鼻係咎由自取累街坊。齊齊中招係遲早事。
今次喺尾國返嚟嘅曱甴仔就唔好彩做左佢地嘅源頭。

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-12-22 12:58 PM 發表
第二, 三, 四波大部份都是從外地輸入, 入境處和衞生署在關口的工作確實不夠嚴謹。
所以搞大龍鳳全民檢測清零係冇用,尤其呢隻病毒可以隱伏好耐,國內亦有病毒從冷凍食物入口的例子。唔係一次清零就可以一了百了唔使再戴口罩。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]