• 瀏覽: 4,905
  • 回覆: 61
昨日(18日)警方拘捕5名男女,涉嫌於今年3月至11月期間,利用四間不同公司,扮演製造口罩器材供應商、原材料供應商、製造口罩的公司及口罩本地分銷商,並疑製造虛假單據,訛稱口罩成本價錢每個2.28元,向政府提供1000萬個口罩,再串謀欺詐政府「本地口罩生產資助計劃」批出912萬

據了解,一名姓羅被捕男子,為黃廠「Yellow Factory」商業登記上的擁有人;另一名姓朱被捕女子則是負責生產「香港人口罩」的公司的註冊董事。

據資料顯示,本地口罩生產商「黃廠」Yellow Factory支持反修例運動,該公司目標明確支持「黃色經濟圈」,其生產的口罩均印有「FDNOL」,即「五大訴求,缺一不可」字眼。惟近月,該公司被《大公報》及《文匯報》稱其涉違《國安法》,「黃廠」其後於11月18日發表聲明,稱無意觸犯國安法,但為員工及顧客著想,銅鑼灣及旺角門市已暫時停止營業,訂貨網頁亦暫停運作。

又一單黃色詐騙圈.

左手騙黃人, 右手騙政府.... 好心政府唔好再津貼比黃企啦.

政府以後津貼都要講明間公司唔係用來搞政治用途, 否則所有津貼要還番.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/563794/涉用假單呃912萬元口罩資助-黃廠-及-香港人口罩-董事被捕

黃圈唔係呃就係騙,除左虛偽係真既, 仲有乜係真既呢 ? 請黃絲賜教

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2020-12-19 13:31 發表
黃圈唔係呃就係騙
黃色詐騙圈.

黃屍圏充斥大量騙子.

你老味政府仲乜幫襯黃店

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-12-19 01:34 PM 發表
你老味政府仲乜幫襯黃店
因為政府好多黃官,好彩間接引蛙出井

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-12-19 13:34 發表
你老味政府仲乜幫襯黃店
如果唔係詐騙, 真係津貼人搞政治. 政府以後津貼都要講明間公司唔係用來搞政治用途, 否則所有津貼要還番.

佢地得到尾國精神,最緊要呃人! 的真傳嘛!

呃政府錢何止呢啲黃店吖,睇吓幾時到班曱甴衰已完!!

引用:
原帖由 9wai 於 2020-12-19 14:10 發表
呃政府錢何止呢啲黃店吖,睇吓幾時到班曱甴衰已完!!
要快D查. 唔係又多個許智瘋.. 2.0....

滿口公義之仆街大賊。
只係叫兩聲政治口號反共反中就呃到啲愚民支持!

維權蘋論:證明黃絲生意觸覺遠勝腦殘藍絲

黃圈唔圈錢仲有咩做?唔講錢唔通講感情咩?

相信係冰山一角事件

警員依據法例查佢星加坡亞馬遜個伺服器!!52.76.64.229

大種乞兒特9英個仆街洗黑錢!!

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]