• 瀏覽: 8,074
  • 回覆: 40
【明報專訊】港鐵沙中線過海段料2022年第一季通車,旺角東站與紅磡站之間路段需進行接駁新路軌工程。港鐵昨表示,因新路軌接駁工程較複雜,東鐵線列車將於2021年1至10月的10個指定星期日,暫停來往旺角東站至紅磡站的列車服務,並以旺角東站為終點站,屆時直通車服務亦暫停。港鐵對受影響乘客表示「唔好意思」。

港鐵車務營運總管黃琨暐表示,港鐵預計8個周日完成工程,但可能受天氣等因素影響,故預留10個周日施工,屆時旺角東站至紅磡站服務暫停,認為周日較少人上班,對整體交通影響較少。

明年1‧10 2‧21暫停 其餘日子未定

港鐵建議乘客考慮使用其他鐵路線,屆時有免費接駁巴士往返紅磡站及九龍塘站。首兩個暫停服務的星期日分別為2021年1月10日和2月21日,4至10月期間8個暫停服務的星期日,港鐵會於每次暫停前最少一星期公布確實日期。

港鐵工程處總經理(工程建造)周蘇鴻表示,在現有行車線展開工程甚具挑戰,包括鋪設875米路軌、85個路軌接口,並要安裝1320米架空電纜及180多個支架,工程人員更需安裝新信號系統。工程需連續20小時進行,故未能在晚上收車後的「黃金2小時」內完成。他又表示,每次工程後需測試及微調,故不可連續10個周日進行。

油尖旺區議會交通及運輸事務委員會主席陳嘉朗表示,曾向港鐵反映接駁巴士問題,港鐵接納建議將接駁巴士地點由旺角東站改為九龍塘站,但認為港鐵應盡快公布其餘暫停服務日期,讓市民及早安排行程。

陳又表示,港鐵原計劃周六、日暫停服務,現改為只在周日,相信已減少影響,但認為如明年疫情紓緩,當高鐵重開後,預料會有市民沿東鐵線到柯士甸站轉乘高鐵,對該批乘客會有影響,認為港鐵預早通知有助規劃行程。

東鐵線原定今年9月啟用新信號系統,並逐步轉用新的9卡列車,但啟用前一日突煞停。港鐵昨表示,系統仍在測試系統,有結果後會向政府提交報告,而9卡列車會等新信號系統啓用才投入服務,暫未有確實日子。

笑左...咁不如習慣坐巴士唔好坐鐵啦...
BTW, 地塌係咪冇事架啦?

新聞來源連結:

https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20201218/s00002/1608228933704/沙中線過海段施工-東鐵10周日不停紅磡

對我冇乜影響.

沙中綫最初2019 通車, 依家2022 都唔知得唔得

周日唔係咁大影響

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2020-12-18 04:25 PM 發表
【明報專訊】港鐵沙中線過海段料2022年第一季通車,旺角東站與紅磡站之間路段需進行接駁新路軌工程。港鐵昨表示,因新路軌接駁工程較複雜,東鐵線列車將於2021年1至10月的10個指定星期日,暫停來往旺角東站至紅磡站的列車服務,並以旺角東站為終點站,屆時直通車服務亦暫停。港鐵對受影響乘客表示「唔好意思」。

https://fs.mingpao.com/pns/20201218/s00007/7316fb3dafd5eee71af5ef2267eb67b6.jpg ...
其實幾時都可以習慣坐巴士唔坐地鐵,80年代之前咪係咁囉,有心去做唔洗等時機既

除非明年繼續疫情不止
否則都應該好大影響

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2020-12-18 04:25 PM 發表

https://fs.mingpao.com/pns/20201218/s00007/7316fb3dafd5eee71af5ef2267eb67b6.jpg ...
有8 個星期日搭唔到地鐵就要轉習慣搭巴士??????????

咁之後巴士脫幾多次班又搭返地鐵?

台中捷運搞30年都即時出事,香港算好好多啦。

笑左?    你笑呀?咁你即係明白咁複雜嘅交接系統呢?咁你講黎聽下

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2020-12-20 08:31 AM 發表
笑左?    你笑呀?咁你即係明白咁複雜嘅交接系統呢?咁你講黎聽下
我無笑
我一睇到新聞就覺得好大工程,佢揀幾個星期日加夜晚就做到真係好勁
其實本來成個沙中工程就好大

引用:
原帖由 大西北之死 於 2020-12-20 12:24 AM 發表
沙中綫最初2019 通車, 依家2022 都唔知得唔得
香港興建鐵路的效率真係好Q慢,慢過大陸不知幾多倍。 等咗成10幾年都未起好,唔怪得比深圳追過了。

引用:

樓主返連登開post,反正連登多人,呢D係少數派

星期日進行 整體上影響不大 可以接受啦😆

有點期待完工一日
應該真是方便得多

引用:

好唔滿意咩?以後唔好搭地鐵囉!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]