• 瀏覽: 44,515
  • 回覆: 513
+13
勢在必行

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-12-18 07:59 AM 發表
【本報訊】英國政府將英國國民(海外)護照(BNO)塑造成港人的「逃生門」,中央及特區政府均炮轟英國違反《中英聯合聲明》,由於當年列明BNO只是作旅遊用途,現時卻被英國政府連番扭曲,成為政治表態的手段。中國外交部發聲明反擊,指將考慮不承認BNO為有效旅行證件.......

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201218/00176_044.html
好多香港人有BNO亦有特區護照,再用特區護照申請回鄉證返大陸。
但去其他國家就用BNO, 所以中國唔承認BNO影響唔大……
就算只有BNO護照,唔返大陸就冇影響……

引用:
原帖由 hetzer 於 2020-12-18 08:37 AM 發表
機場都用ID咭出入
証明你未搭過飛機..... HKID只係用唻「出香港境」同「入香港境」,, 但「入當地境」同「出當地境」係要在上飛機前確認當地承認的證件才可以登機, 簡單說, 即是當你用BN(O)離境上機去英國, 但在英國不可以用BN(O)離境上機去香港.

引用:
原帖由 tsang000111 於 2020-12-18 10:07 AM 發表
不承認BNO對香港人接近零影響,因為就算港人用BNO身份申請英國定居,其實都不須要用BNO護照,可以照用特區護照。
至於取消雙重國籍,我不反對,但相信香港會有不少藍絲建制反對,實行阻力極大。
一下取消所有雙重國藉,一定唔得,所以睇下有無其他方法,如設定時限,或只針對BNO的人,但點知道人地用BNO去移民先至係一個問題,唔容易查到,要諗下辦法.

引用:
原帖由 gisanim 於 2020-12-18 09:33 AM 發表

機場check-in要用passport唔係身份證,如果唔承認BNO係旅遊證件,揸BNO連機都上唔到,除非有特區護照。
無記錯出機票都有CHECK 證件, 你用特區無問題, 但BNO 應該就唔得了.
所以你出境只能用特區, 去到英國再用 BNO 入囉...

另外如果真係要打擊BNO. 有可能第時外國入境時要報埋特區護照no. 而唔單單係身份證就得...

應該不會吧

真香港人又贏了

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-12-18 07:59 AM 發表
【本報訊】英國政府將英國國民(海外)護照(BNO)塑造成港人的「逃生門」,中央及特區政府均炮轟英國違反《中英聯合聲明》,由於當年列明BNO只是作旅遊用途,現時卻被英國政府連番扭曲,成為政治表態的手段。中國外交部發聲明反擊,指將考慮不承認BNO為有效旅行證件.......

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201218/00176_044.html
BNO移民咗嘅,中國列入黑名單:禁止進入中國。

仲考慮?直接不承認!

攞住BNO 都係想走la, 走去又點會返黎。對BNO 人士冇影響bor.

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-12-18 10:04 AM 發表
KO雙重國際已足夠
不過班高官冚家都係咁又點會肯
X2,所有屋企人有英美澳 passports 捉曬出來,全部 KO, 包括 BNO。

引用:
原帖由 touya08 於 2020-12-18 10:12 AM 發表

証明你未搭過飛機..... HKID只係用唻「出香港境」同「入香港境」,, 但「入當地境」同「出當地境」係要在上飛機前確認當地承認的證件才可以登機, 簡單說, 即是當你用BN(O)離境上機去英國, 但在英國不可以用BN(O)離境上機去香港.
師兄你講得唔係好正確,就算全世界都承認BNO,中國話唔承認,香港所有航空公司都唔會比你上機

再退100步,出境前入禁區其實要check Passport

入境處根本都唔會放你入禁區

都未到嘅關卡俾人截左啦

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-12-18 09:30 AM 發表

渣乜野護照都好,就千萬唔好渣BNO
講得冇錯

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-12-18 08:01 AM 發表
睇吓台灣電視點講
https://youtu.be/rvtzGhPYPio
哈哈!啲小黃人又話係假新聞。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]