• 瀏覽: 44,699
  • 回覆: 513
+13
引用:
原帖由 hetzer 於 2020-12-18 08:37 AM 發表
機場都用ID咭出入
機場check-in要用passport唔係身份證,如果唔承認BNO係旅遊證件,揸BNO連機都上唔到,除非有特區護照。

引用:
原帖由 diballin 於 2020-12-18 09:30 AM 發表

要5+1後成功先入到藉,即係話仲有6年用香港居民身份兩邊走拎埋香港褔利
英國自己話BNO就係一個國藉,女王臣民。雖然無領土,略為比新畿內亞差少少。

只要中國話因為英國破壞協議,不再承認BNO係旅遊證件,咁有效BNO持有人等同擁有雙重國藉。

擁有雙重國藉,又唔係香港定居,等於放棄中國國藉,同埋連帶既香港永久居民身份。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-12-18 08:01 AM 發表
睇吓台灣電視點講
https://youtu.be/rvtzGhPYPio
黃c話係假消息,
深信有民主自由就有飯食。

引用:
原帖由 美國病毒 於 2020-12-18 08:47 AM 發表
要立例規定用咩證件出境就要用咩證件入境,揸bno出境冇問題但入境時就唔會承認bno為合法證件!
乜可以用bno入境既咩?
Bno持有人一定要有香港身分證
用香港身分證入境不是嗎?

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-12-18 08:01 AM 發表
睇吓台灣電視點講
https://youtu.be/rvtzGhPYPio
英國白皮豬一向都虛偽兼下賤!

引用:
原帖由 gisanim 於 2020-12-18 09:33 AM 發表

機場check-in要用passport唔係身份證,如果唔承認BNO係旅遊證件,揸BNO連機都上唔到,除非有特區護照。
咁如果離境用特區護照 入英國用BNO ?

引用:
原帖由 diballin 於 2020-12-18 09:30 AM 發表

要5+1後成功先入到藉,即係話仲有6年用香港居民身份兩邊走拎埋香港褔利
就算佢未拎到英藉, 但如果真的實施不承認BN(o)護照, 佢己經用唔到BN(o)上機返唻香港, 咁就算有HKID都入唔到境

資料↓
https://www.thestandnews.com/soc ... 人士-保安局-防潛在免遣反聲請人抵港/

引用:
原帖由 hetzer 於 2020-12-18 08:37 AM 發表
機場都用ID咭出入
做得呢一步,自然會有其它措施配合架啦

例如簽聲明書
例如超過三個月唔番,要提供合理理由,簽聲明書。簽假聲明是刑事責任,提供舉報熱線

迫你二選一,要中國國籍定英國國籍

一國兩制,50年不變

引用:
原帖由 幪面超人 於 2020-12-18 08:03 AM 發表
不承認雙重國藉已經足夠
對,更有大將之風

不過,由外交部講出嚟,我估會成事

引用:
原帖由 gisanim 於 2020-12-18 09:33 AM 發表

哈,我就試過只用身份證在外國機場check-in!
我在外國讀書回來,passport己過期,用HK身份證checkin, 照比上機。 不過大前提是個地勤人員要認識香港身分證,否則會好麻煩。

引用:
原帖由 幪面超人 於 2020-12-18 08:03 發表
不承認雙重國藉已經足夠
呢個係好重大既改變,必須謹慎而行

快些取消

引用:
原帖由 michael 於 2020-12-18 09:27 AM 發表
立例規定所有高官要放棄外國國籍
贊成,有利益衝突

引用:
原帖由 JoyceToTheWorld 於 2020-12-18 09:45 AM 發表

咁如果離境用特區護照 入英國用BNO ?
唔得 ! 護照的印一定要有一出一入 ! 咁樣做係玩自己!去人地國家入境處一睇到就會問點解只有入冇出 ?即係鬼鼠行為俾人地入境處知道 !

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]