• 瀏覽: 7,658
  • 回覆: 112
+3
公屋多年來都是基層市民的住屋安全網,不少人輪候多年等候「上樓」,以改善生活環境。近日卻有網民形容,住公屋為人生的污點和恥辱,又怕萬一被同事發現住公屋,便無法抬頭做人,聲言寧願露宿,也不願意入住公屋,認為露宿雖然辛苦,但「起碼擁有自由和尊嚴」...

唔怪之得咁多露宿啦,香港寧願起坑渠屋貨櫃屋太空囊都唔起咁多公屋係有道理嘅

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2829995/住屋問題│嘆住公屋是人生污點抬起不頭 自卑網民稱寧露宿被指膚淺

露宿就唔係污點?

引用:
原帖由 露線圖 於 2020-12-17 11:10 AM 發表
公屋多年來都是基層市民的住屋安全網,不少人輪候多年等候「上樓」,以改善生活環境。近日卻有網民形容,住公屋為人生的污點和恥辱,又怕萬一被同事發現住公屋,便無法抬頭做人,聲言寧願露宿,也不願意入住公屋,認為露宿雖然辛苦,但「起碼擁有自由和尊嚴」...

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2825000/2829995/OG_1024.jpeg
為尊嚴快D去啦!趁重有一個位。

附件

IMG_20201110_104420.jpg(424.83 KB)

有個屋居住仲系要稍微好點

引用:
原帖由 遊鯤 於 2020-12-17 11:14 AM 發表
露宿就唔係污點?
香港人既價值觀, 已扭曲到令人震驚程度!!

真係唔夠你諗,
公屋錢水電費都慳返,
訓兩年,可以上樓。

如果住公屋被視為污點,莫非露宿街頭又不被視為污點?

住公屋慳好多,慳慳埋埋升呢住居屋、私樓仲得。呢啲人係咪腦生草?

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-17 11:22 AM 發表

香港人既價值觀, 已扭曲到令人震驚程度!!
價值觀?
我覺得有理想,有推動力,
好似我老豆咁,一起步就做生意,
賣花生都係生意,70年來從未打過工。

正所謂 抽到公屋 等於中左六合彩 呀, 
呢位 網民 應該岩岩火星返黎

邊鳩個得閒笑你吖,露宿咪仲畀人睇唔起,唔通你話喺豪宅露宿咩

唱淡之後入紙

原來大家都唔想要公屋,咁唔洗煩啦

為什麼香港六十年代咁多木屋?
堅慳錢。
有七層大廈幾錢租?
三十蚊。免水費。
佢將來一定係老闆。

引用:
原帖由 希夷 於 2020-12-17 11:31 AM 發表

價值觀?
我覺得有理想,有推動力,
好似我老豆咁,一起步就做生意,
賣花生都係生意,70年來從未打過工。
刁, 唔好離題, 討論緊港人 prefer 瞓街, to 上公屋呀~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]