• 瀏覽: 13,824
  • 回覆: 168
+4
澳洲貿易部長伯明翰(Simon Birmingham)12月16日表示,會在16日晚上就中國決定對澳洲大麥徵收高額關稅一事,向世界貿易組織(WTO)提出上訴。路透

報道指出,中國在5月份對澳洲大麥徵收總計80.5%的反傾銷和反補貼關稅,實質上阻止了價值10億美元的貿易。

據彭博社報道,伯明翰表示,澳洲政府已向北京提出建議,有意「請求與中國進行正式磋商」。

伯明翰對記者說:「我們會在今晚(16日)向世貿組織提出正式請求」,「世貿組織的爭端解決程序並不完美,所需的時間也比理想的要長,但最終,這是澳洲應該採取的正確途徑。」

伯明翰表示,WTO程序可能需要數年時間才能解決。他說,希望世貿組織認識到,這些關稅「不是以事實和證據為基礎的」,這可能最終導致中國改變其做法。

他說:「我們非常相信,根據我們已經收集到的證據、數據和分析,澳洲有一個令人難以置信的強而有力的理由。」

吓⋯唔買都唔得仲要告乜唔係有四隻眼台灣幫你買咩?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/562373?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

WTO早已被中國控制,會否太天真

手足話每人買兩斤

引用:
原帖由 marcominnie 於 2020-12-16 02:23 PM 發表
你係WTO做?⋯⋯又係聽人講睇文宣?幾多歲啊你?

引用:
原帖由 eos888 於 2020-12-16 02:25 PM 發表

你係WTO做?⋯⋯又係聽人講睇文宣?幾多歲啊你?
不如你睇下WTO有啲乜人

引用:
原帖由 marcominnie 於 2020-12-16 02:29 PM 發表

不如你睇下WTO有啲乜人
WTO有啲咩人又如何呢?咁點解你唔睇吓美國啲高科技係咩人整出嚟嘅?九成都係移民買返嚟啊!

引用:
原帖由 marcominnie 於 2020-12-16 02:23 PM 發表
唔係下嘩?講到白皮咁唔掂?

發窮惡

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-16 02:32 PM 發表

唔係下嘩?講到白皮咁唔掂?
比人滲透係慘嘅

引用:
原帖由 eos888 於 2020-12-16 02:30 PM 發表

WTO有啲咩人又如何呢?咁點解你唔睇吓美國啲高科技係咩人整出嚟嘅?九成都係移民買返嚟啊!
係呀

引用:
中國真係咁天下歸心

引用:
原帖由 marcominnie 於 2020-12-16 02:59 PM 發表

係呀
你真係樣樣都知喎不過你淨係唔知⋯⋯

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-12-16 03:00 PM 發表

中國真係咁天下歸心
當然

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 marcominnie 於 2020-12-16 03:07 PM 發表

日日唱衰香港你就叻
唱衰中國香港嗰啲正一杏仁⋯+🍊

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]