• 瀏覽: 1,707
  • 回覆: 42
+2
大灣區發展研討會今早(18日)舉行,美心集團創辦人伍沾德長女、北京航空食品有限公司名譽董事長伍淑清發言時表示,香港作為自由市場,有不同的國際貿易活動及資訊自由流通等,必定可以在大灣區發揮優勢。她認為,香港年青人覺得香港是「舒適區」,但如果不願到內地開眼界,就等如放棄更好的未來,建議政府要引入不同人才到港之外,亦要幫助及鼓勵年青人到內地體驗及發展。

香港地,遍地黃金,你叫佢地見識大陸?
佢地話有咩西方先進國家我未見識過,要去你果啲垃圾地區見識垃圾呀?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/550602/美心長女伍淑清籲港青到大灣區體驗-拒到內地如放棄更好未來

- Gigabyte Desktop (Home)
- Macbook Pro M1 13" (Programming)
- ROG Strix Scar 17 (2022) G733ZX-LL093W (Gaming)
- Xiaomi 10T Pro (Personal)
- POCO X3 GT (Office)
伍小姐 苦口婆心👍👍👍

大陸大把人才

使唔使要香港廢青?

無需要勸,廢青就有得佢地比時代淘汰舊得

每出來噏廢話多一次,引來更加多人杯葛美心多一些

Why not Singapore? 

引用:
原帖由 walkera2006 於 16-12-2020 15:35 發表
每出來噏廢話多一次,引來更加多人杯葛美心多一些
美心真是當黑。

年輕人的崇拜西方在某程度上已經變成了一種心理疫病。

引用:
原帖由 瑪卡 於 16-12-2020 12:46 發表
伍小姐 苦口婆心👍👍👍
班年輕人話佢放棄左香港青少年,佢先係最無良心。
你話呢?

其實年青人真係應該親身返大陸睇下,我三十年前返去,同兩年前返去,已經係兩個世界!

益你

大陸果種發展速度,比起香港當年更快,亦無好似香港咁行錯路。
90年代無行錯高地價政策既香港會係點?望下深圳上海就知了。
計人均GDP?廢青們,香港人均GDP比回歸果一年高左八成,比90年高左兩三倍。咁點解你會戀殖呀?

留係香港一樣都係靠大陸搵食。最多就係隔左一層,比到戇鳩黃絲自我安慰既空間

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-12-17 08:04 AM 發表
港廠一早返大灣區發展啦
亦有好多港廠畀大灣區人食哂D廠
我聽過唔少故事
我聽過大把廠佬七八十年代係香港間廠比人食左既故事。
so what?係咪有廢青唔知商場如戰場呀。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]