• 瀏覽: 1,453
  • 回覆: 34
有4案9控罪在身的前議員許智峯,早前在保釋期間棄保潛逃,遭警方通緝。許目前正與家人流亡英國,外界關注其中西區區議員議席安

咁梗係唔俾錢佢啦!正經嘢唔做仲要走埋佬!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201216/bkn-20201216094020775-1216_00822_001.html

引用:
原帖由 Jackishere 於 2020-12-16 11:39 AM 發表
有4案9控罪在身的前議員許智峯,早前在保釋期間棄保潛逃,遭警方通緝。許目前正與家人流亡英國,外界關注其中西區區議員議席安

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201216/bkn-20201216094020775-1216_00822_001.html
俾納稅人啲錢去資助通緝犯?早就應該停啦!

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-12-16 11:44 AM 發表
但係佢仲未正式辭職喎!
走左佬唔返工點解要比薪津佢?

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-12-16 11:48 AM 發表

今日唔知聽日事,或者之後佢會改變主意返香港呢!加上4個月限期都未到
返其他工唔返都隨時要扣人工, 更何況區議員? 依家佢係外國點做區議員要做既野?

流亡走佬有糧出

香港政府唔怕人笑咩

引用:
原帖由 Jackishere 於 2020-12-16 11:39 發表

新聞來源連結:
政府做野開始正常啦. 之前一舊飯咁.

條例話唔返工4個月就比4個月糧佢咁唔識變通咩? 一個通緝犯, 係條例通時點會考慮到呢.

人係要識變通的, 唔可以一舊飯咁樣. 政府今次真係醒左.

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-12-16 11:53 發表

區議會條例講到明,議員連續4個月冇出席會議先喪失資格,一來許智峯冇辭職,二來又未夠4個月
比你做政府就真係大獲.. 做野都唔識變通.

世界上好多野係唔可能任何情況都包括在內, 做每一件事都要考慮合理性.

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-12-16 11:53 AM 發表

區議會條例講到明,議員連續4個月冇出席會議先喪失資格,一來許智峯冇辭職,二來又未夠4個月
只係話冇出席會議先喪失資格
但冇話缺席者唔可以停薪津
一個流亡海外既潛水者有晒計劃走佬點解唔可停薪津?

著左草唔返工仲有糧出? 應該即 cut la

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-12-16 11:56 AM 發表

輸咩賭啫!如果4個月之後許智峯仲唔返香港,佢咪喪失議員資格囉

事實上佢依家係冇辭職,佢仲係現任中西區區議員,我講嘅係咪事實呀?
停薪津只係佢冇做好區議員本份
佢依家點樣做好區議員本份先

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]