• 瀏覽: 3,331
  • 回覆: 48
香港文匯報訊 綜合外電報道,受新冠疫情影響,許多美國民眾需居家防疫,帶動網購需求顯著提升,中國生產的商品備受青睞,需求大增。統計顯示,中國上月出口額按年增加21.1%,令中國對外貿易順差達破紀錄的754.3億美元(約合5,847億港元),其中對美國貿易順差高達519.8億美元(約合4,029億港元),按年大增46.1%,創歷來新高。

《紐約時報》分析指出,中國今年初採取嚴格措施控制疫情,使疫情迅速受控,工廠得以重開。反而美國疫情愈演愈烈,很多企業和商店仍然停擺,美國民眾紛紛上網消費,選購中國製造的商品。市場調查機構IHS Markit研究美國海關今年頭10個月的數據,顯示美國對中國電子產品進口需求強勁,防疫所需的口罩及個人防護裝備需求也大幅增加。

智庫「彼得森經濟研究所」成員洛夫利指出,美國總統特朗普發動貿易戰,對中國商品加徵關稅,但中國經濟在疫情下快速復甦,美國對中國商品需求依然激增。全球貿易數據企業Panjiva分析師羅格斯亦表示,中國仍有許多商品並未受加徵關稅衝擊,不少美國企業仍會選擇與及時復工復產的中國企業合作。

美國玩具商弗爾曼指出,中國是美國最大的玩具供應商,並擁有全球最優秀的生產供應鏈,與中國企業合作是美國企業的最佳選擇。

又話可以脫勾既?根本就不可能

新聞來源連結:

http://paper.wenweipo.com/2020/12/16/CH2012160006.htm

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
都系果句。中國產品平靚正。如果大家封國。中國當然唔想,但一樣內需幾年都頂得住。市民又唔敢暴動。。而美國唔同,你無中國貨,下下買日本。美國。歐洲貨?乜好多人有錢買?一買唔起就會示威,示威得又暴動,又搶

美國依家就想做就印度成世界工廠取代中國,不過三哥多方面都不夠班數,只會徒勞

比亞廸賺到笑

實際最後台灣又賺到笑

身體最誠實

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-12-16 03:06 AM 發表
香港文匯報訊 綜合外電報道,受新冠疫情影響,許多美國民眾需居家防疫,帶動網購需求顯著提升,中國生產的商品備受青睞,需求大增。統計顯示,中國上月出口額按年增加21.1%,令中國對外貿易順差達破紀錄的754.3億美元(約合5,847億港元),其中對美國貿易順差高達519.8億美元(約合4,029億港元),按年大增46.1%,創歷來新高。

《紐約時報》分析指出,中國今年初採取嚴格措施控制疫情,使疫情迅 ...
美國人可唔可以淘寶,有冇集運幫手將貨寄去美國???

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-12-16 03:15 AM 發表
都系果句。中國產品平靚正。如果大家封國。中國當然唔想,但一樣內需幾年都頂得住。市民又唔敢暴動。。而美國唔同,你無中國貨,下下買日本。美國。歐洲貨?乜好多人有錢買?一買唔起就會示威,示威得又暴動,又搶
最慘香港都係中國一部份,

但淘寶好多貨唔運黎香港,或者要額外運費等..

一些包安裝項目又享用唔到..

好多淘寶用家巴不得香港直接回歸中國,唔好再攪一國兩制..

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-12-16 03:15 AM 發表
最搞笑係拜登大選前 明明係咁狂插侵
話關稅根本就係美國進口商同美國消費者俾緊
笑9侵唔識野之餘 仲話會取消所有貿易戰關稅

不過之前又改口話唔取消住
無法 屁股決定腦袋
佢唔強硬對中 就會俾位人入

最新一份美債報告出左
中央果然唔會令我失望 10月份減持左77億 可惜都係減得太慢
估唔到特區政府都跟上 減持左160億
就算有英國+140 比利時+180 印度+90
都抵消唔到整體減少320億

貿易順差再破紀錄

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-12-16 10:15 AM 發表

最搞笑係拜登大選前 明明係咁狂插侵
話關稅根本就係美國進口商同美國消費者俾緊
笑9侵唔識野之餘 仲話會取消所有貿易戰關稅

不過之前又改口話唔取消住
無法 屁股決定腦袋
佢唔強硬對中 就會俾位人入

最新一份美債報告出左
中央果然唔會令我失望 10月份減持左77億 可惜都係減得太慢
估唔到特區政府都跟上 減持左160億
就算有英國+140 比利時+180 印度+90
都 ...
佢地政治操作玩死自己國家...
又唔係科學先行, 又唔係人民利益先行...
為既都係權力同政治利益...

引用:
話哂中國製造業發展左40幾年,其他發展中國家仲有排追。

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-12-16 10:20 AM 發表

佢地政治操作玩死自己國家...
又唔係科學先行, 又唔係人民利益先行...
為既都係權力同政治利益...
民主政制發展 必然會去到呢個地步
何況而家所謂民主政制
只係美國全球霸權下 為維持美國NO.1
而不斷向外輸出既價值觀
講到底 都只係以體制作為武器 另類的戰爭

侵搞咁多野 都只係想令到拜登4年任期難有作為
為既係4年後捲土重來
話就話拜登會聯合盟國抗中
好老實 我就等睇有幾多個國家好似澳洲同英國咁ON9
聰明的話 歐盟會玩雙面策略
當然 對於歐美人既智商 經過今次疫情後 完全刷新我既認知
可能佢地係鱷魚頭 真ON9

總之中國繼續係亞洲耕耘 同時補足自己短板
今次俾美國兜巴打左咁多下 學來既教訓 千祈唔好忘記

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-12-16 10:39 AM 發表

民主政制發展 必然會去到呢個地步
何況而家所謂民主政制
只係美國全球霸權下 為維持美國NO.1
而不斷向外輸出既價值觀
講到底 都只係以體制作為武器 另類的戰爭

侵搞咁多野 都只係想令到拜登4年任期難有作為
為既係4年後捲土重來
話就話拜登會聯合盟國抗中
好老實 我就等睇有幾多個國家好似澳洲同英國咁ON9
聰明的話 歐盟會玩雙面策略
當然 對於歐美人既智商 經過今次疫 ...
兩黨都唔係好野,疫情上, 民主黨到差唔多選舉先出來出聲...

經濟上,亦支持特朗普對華政策...

的確成功推特朗普下台,權力到手... 但爛攤子其實都係自己有份做成,不斷只顧政府操作, 最後亦難逃政治操作既副作用反噬...

主題標籤 #口罩 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]