• 瀏覽: 25,820
  • 回覆: 271
+4
澳洲貿易部長伯明翰(Simon Birmingham)12月15日稱將通過一切途徑應對中國造成的貿易中斷。在中國各港口10月接獲口頭通知稱不得卸載澳洲煤炭後,

袋鼠煤碳又貴又要海鮮價
大陸以經揾到平靚的印尼煤炭

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/561997/中國傳封殺澳洲煤炭-澳貿易部長-或採取法律行動

飯要一口一口食
係咪會封殺華為5G作報復?

作為自由買家, 竟然冇權自由選擇向誰買煤炭, 澳洲袋鼠人好霸道好兇惡啊... 家陣不再講自由貿易嗎...

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-12-15 10:34 PM 發表
係咪會封殺華為5G作報復?
好似已經封殺左

啦,我地中國茶葉蛋都食唔起,仲迫我地買貴炭

引用:
原帖由 虎影俠 於 2020-12-15 11:48 PM 發表

好似已經封殺左
中國都要採取法律行動

除非有合同約定一年買幾多,唔系點有得告

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2020-12-15 11:50 PM 發表
啦,我地中國茶葉蛋都食唔起,仲迫我地買貴炭
沒錯!

中國已經窮到 要月球上挖土吃了喔!

袋鼠 欺人太甚!!

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-12-15 11:53 PM 發表
怕是 要給中國賠償先!!

中國外交部:中國海關根據有關法律法規,對進口煤炭安全質量進行風險監測和分析,並採取相應檢驗和檢測措施。是維護中國公眾的安全利益。

澳煤 涉嫌危害中國國家安全!

澳洲應向中國道歉投城, 咁先會有轉機.

仲走去世貿投訴, 又法律行動.

真系一步錯, 步步錯.

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-12-15 11:53 PM 發表
合同也有不可抗衡因素違約/執左間公司🤔🤔

官司可以拖3-50年,沒所謂想去邊度打?作為主權國家。。。。。。。。🤔🤔

你封殺華為又怎計呢?

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-12-16 12:08 AM 發表
澳洲應向中國道歉投城, 咁先會有轉機.

仲走去世貿投訴, 又法律行動.

真系一步錯, 步步錯.
先排有報導大部份澳洲人
都支持肥莫對中國強硬
肥莫民意支持率亦不斷上升
令佢以為真係可以係經濟上打敗中國

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]