• 瀏覽: 3,114
  • 回覆: 34
美元作為信用貨幣  濫印貨幣  濫用制裁  石油交易不用單一美元交易!  美元走向衰退是池早問題!  如何令美元延遲衰退 吸立流動資金  引發戰爭令資金流向美國  係邊引發戰爭最有利?  非洲太窮  中東岩岩打劫完 美州自己居所吾搞得   歐洲自己友吾搞得  全球最多資金地區 亞洲  最理想戰埸!?  如何在亞洲引發大型戰爭  ??那個國家是熱點?

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-15 06:10 PM 發表
美元作為信用貨幣  濫印貨幣  濫用制裁  石油交易不用單一美元交易!  美元走向衰退是池早問題!  如何令美元延遲衰退 吸立流動資金  引發戰爭令資金流向美國  係邊引發戰爭最有利?  非洲太窮  中東岩岩打劫完 美州自己居所吾搞得   歐洲自己友吾搞得  全球最多資金地區 亞洲  最理想戰埸!?  如何在亞洲引發大型戰爭  ??那個國家是熱點?
美債息率大減,加上過去一年美元跌10%,令持有美債意欲降低

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-12-15 08:01 PM 發表

美債息率大減,加上過去一年美元跌10%,令持有美債意欲降低
打仗大把資金避險拉  美元係有d計

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-15 08:58 PM 發表

但美國打仗要花好多錢的,仲要你係亞洲挑起戰爭,資金亦未必流入美元,更有可能係流入黃一金市場。
美國要喺亞洲挑起戰爭,就要派出大量艦隊到亞洲,亦要考慮同那一個國家開戰。如果同中國打,勝算就唔高了,隨時會陪了夫人又拆兵。美國政府打仗都要算下會有幾多損傷呀,如果俾中國打沉一艘航母,損失好多億美元外,仲要陪上幾千條美國人嘅生命。美國現任總統拜登相信就唔會夠膽咁做,咁係等如俾機會特朗普及共和黨攻擊啫。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-12-15 09:30 PM 發表

但美國打仗要花好多錢的,仲要你係亞洲挑起戰爭,資金亦未必流入美元,更有可能係流入黃一金市場。
美國要喺亞洲挑起戰爭,就要派出大量艦隊到亞洲,亦要考慮同那一個國家開戰。如果同中國打,勝算就唔高了,隨時會陪了夫人又拆兵。美國政府打仗都要算下會有幾多損傷呀,如果俾中國打沉一艘航母,損失好多億美元外,仲要陪上幾千條美國人嘅生命。美國現任總統拜登相信就唔會夠膽咁做,咁係等如俾機會特朗普及共和黨攻擊啫。
邊個同你講引發戰爭一定自己出兵架?下下自己出兵計數就得拉 夠數直接出兵 使咩引發?

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-15 10:56 PM 發表

邊個同你講引發戰爭一定自己出兵架?下下自己出兵計數就得拉 夠數直接出兵 使咩引發?
環觀亞洲,除台灣仲有邊個傻仔肯為美國賣命?

引用:
原帖由 A1899 於 2020-12-15 11:35 PM 發表

佢囉,儍嘅先至會為美國同中國開戰,係呢條友自己得把口講啫,完全都係白痴一個。

比中國打沉航母,咁美元霸權就危險了

引用:
原帖由 A1899 於 2020-12-15 11:35 PM 發表

印度都好傻仔下 台灣殺傷力吾夠印度大!  印度只輸出1億難民以夠玩死亞洲!  亞洲有邊個國家養得起1億難民?

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-12-16 01:15 AM 發表

佢囉,儍嘅先至會為美國同中國開戰,係呢條友自己得把口講啫,完全都係白痴一個。
又有邊個傻仔估到 中美貿易戰  美國揾香港經濟開刀呀!  尋找危機感  係用腦架!

上街反政府幫助外國勢力  策反 大把正義市民會做!  但當仆街果時又有邊個正義市民出來認有份幫助外國勢力策反架!  吾見d外媒訪問下d中東難民當年有冇份做正義市民上街反政府?

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-16 01:01 PM 發表

又有邊個傻仔估到 中美貿易戰  美國揾香港經濟開刀呀!  尋找危機感  係用腦架!
錯啦,美國搵香港開刀係因為港區國安法呀,你原來真係咁無知。
仲有,香港係中國嘅一部份,而且好多時充當咗中國貿易嘅窗口,如果美國要打貿易戰,當然香港係無可能獨善其身啦,呢啲係常識,並唔係美國搵香港開刀。
你似乎連呢啲基本知識都無喎,怪唔得你講嘅嘢咁膚淺啦。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-12-16 01:10 PM 發表

錯啦,美國搵香港開刀係因為港區國安法呀,你原來真係咁無知。
仲有,香港係中國嘅一部份,而且好多時充當咗中國貿易嘅窗口,如果美國要打貿易戰,當然香港係無可能獨善其身啦,呢啲係常識,並唔係美國搵香港開刀。
你似乎連呢啲基本知識都無喎,怪唔得你講嘅嘢咁膚淺啦。
港區國安法因咩事先出現呀?  天才 先知!

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-15 08:58 PM 發表

但美國政府要打仗,要先發債籌集資金,但因市場已無法吸納新債,聯儲局要自己買返。這會令美債和美元問題不斷惡化。美元暫時仍O K,新美債就真係諗吾到點解買。息低蝕匯價。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-16 12:52 PM 發表

印度都好傻仔下 台灣殺傷力吾夠印度大!  印度只輸出1億難民以夠玩死亞洲!  亞洲有邊個國家養得起1億難民?
阿三難民可以去歐洲,或者澳洲。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]