• 瀏覽: 4,686
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
+2
話說我呢年幾時不時上TWITTER做文宣. 有D明顯係香港黃人的打手, 我唔會浪費時間去理佢地. 但見到有反中鬼佬, 我就間唔中會回下. 除左香港問題外, 鬼佬亦好喜歡用新疆問題來黑中國, 所以我呢兩個月都特登去留意下新疆的片.

鬼佬講新疆, 最常見係係#UyghurGenocide(維族種族滅絕), 集中營, 同埋逼維族人去工廠工作. 老實講, 我之前都對新疆認識唔多. 如果唔係特登去睇, 都唔知原來新疆的大城市而家已經好現代化, 城市中的新疆人的生活跟本已經同我地分別唔大!

呢兩個月睇到片後, 了解多左, 見到虛偽的鬼佬話新疆點點點, 我就整條相關的片比佢睇睇, 好多都冇聲出. 相信佢地本來心目中的新疆仲係好落後, 個個住簡陋木屋, 屋企冇電冇自來水, 過住上世紀的農民牧民生活, 所以先會信美國的宣傳. 估計佢地睇完片後, 先明白自己完全唔了解新疆.

昨日睇到一條由一個加拿大華裔BLOGGER拍的新疆之旅的片, 所以分享比大家睇下. 版規一樓唔比放LINK, 所以放2樓.

[update]
由於版規唔比直接放youtube link, 為免帖子被lock, delete左d link.

要睇片, 可以在youtube找 numuves (blogger的名), 睇佢 "I went to XINJIANG. Day 1 | Free from Quarantine, Let's walk about Urumqi!" 系列的片. 共有5條.

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-12-15 01:20 PM 發表
話說我呢年幾時不時上TWITTER做文宣. 有D明顯係香港黃人的打手, 我唔會浪費時間去理佢地. 但見到有反中鬼佬, 我就間唔中會回下. 除左香港問題外, 鬼佬亦好喜歡用新疆問題來黑中國, 所以我呢兩個月都特登去留意下新疆的片.

鬼佬講新疆, 最常見係係#UyghurGenocide(維族種族滅絕), 集中營, 同埋逼新疆人去工廠工作. 老實講, 我之前都對新疆認識唔多. 如果唔係特登去睇, ...

鬼佬話 #UyghurGenocide, 我就放條片比佢地睇一街都係維族人, 何來種族滅絕?

鬼佬話中共捉哂所有維族人入集中營, 我又係比返一街都係維族人開心行街的片佢地睇, 問佢地有冇見過咁開心的集中營.

鬼佬話中共 "逼" 維族人去工廠返工, 呢個最好笑, 我反問如果個維族農民發現去工廠返工, 人工比佢用傳統方法耕田養羊高幾倍甚至十幾倍, 你仲洗唔洗 "逼" ? 佢有腦的都會自己轉行去工廠返工!

今年正是阿拉伯之春十週年,新疆回人的人權會比敘利亞等受西方顔色革命荼毒的國家國民好太多,起碼還活在太平社會。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-12-15 01:25 PM 發表

,11913238
中國係時候要向美國的口水戰反擊!

推一推

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-12-15 03:19 PM 發表

中國係時候要向美國的口水戰反擊!
美國這次疫情,真的把光鮮外表撕得粉碎,
把民主和人權 這倆詞搞得惡臭。

好帖要分享!

推!!

引用:
原帖由 robin09 於 2020-12-16 10:22 AM 發表

美國這次疫情,真的把光鮮外表撕得粉碎,
把民主和人權 這倆詞搞得惡臭。
冇錯, 全世界都睇到美國的失敗.

另外, 美國佬的洗腦戰亦已冇廿年前咁順利. 佢當年打伊拉克時, 話伊拉克有大殺傷力武器, 冇咩人質疑. 事後打完, 美軍在伊拉克毛都揾唔到條, 大家先知原來美國根本係吹水.

而家雖然美國在口水戰上, 仍然佔優. 但已有唔少人明白美國政府講野唔係完全可信. 同鬼佬辯駁, 提到伊拉克大殺傷力武器, 佢地都唔好意思反駁.

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-12-15 01:20 PM 發表

鬼佬講新疆, 最常見係係#UyghurGenocide(維族種族滅絕), 集中營, 同埋逼維族人去工廠工作. 老實講, 我之前都對新疆認識唔多. 如果唔係特登去睇, ...
哈哈,佢既片都有睇,最鐘意反諷

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-12-16 02:47 PM 發表

哈哈,佢既片都有睇,最鐘意反諷
同意.

而且佢係好有POINT. 例如佢好幾次提到的 propaganda by omission 好中. 果D細節佢唔講我都冇留意, 但聽完佢解釋又的確講得好啱.

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-12-16 02:19 PM 發表

冇錯, 全世界都睇到美國的失敗.

另外, 美國佬的洗腦戰亦已冇廿年前咁順利. 佢當年打伊拉克時, 話伊拉克有大殺傷力武器, 冇咩人質疑. 事後打完, 美軍在伊拉克毛都揾唔到條, 大家先知原來美國根本係吹水.

而家雖然美國在口水戰上, 仍然佔優. 但已有唔少人明白美國政府講野唔係完全可信. 同鬼佬辯駁, 提到伊拉克大殺傷力武器, 佢地都唔好意思反駁.
但侵侵
依然話美國是抗疫第一

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-12-16 04:13 PM 發表

但侵侵
依然話美國是抗疫第一
而家的美國人好多都好豬. TRUMP咁不知所謂, 都仍有近一半人支持佢. 如果講到佢抹黑中國果PART, 直頭係大部份美國人支持.

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-12-15 01:28 PM 發表
鬼佬話 #UyghurGenocide, 我就放條片比佢地睇一街都係維族人, 何來種族滅絕?

鬼佬話中共捉哂所有維族人入集中營, 我又係比返一街都係維族人開心行街的片佢地睇, 問佢地有冇見過咁開心的集中營.

鬼佬話中共 "逼" 維族人去工廠返工, 呢個最好笑, 我反問如果個維族農民發現去工廠返工, 人工比佢用傳統方法耕田養羊高幾倍甚至十幾倍, ...
放那段維族少年玩滑板嘛, 新疆滑板慘況

我之前也睇過幾段佢這幾段片
到現在也是標籤內容不當.
西方那麼害怕真相嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]