• 瀏覽: 22,468
  • 回覆: 227
  • 追帖: 1
好多雙重國籍人士,外國有屋業有資産,但香港攞公屋

身份是香港居民,不是公民。沒有公民政冶權利。

咁BNO holders咪被逼走去英國囉。無國藉既前殖民地香港人即時變BC入英國。

紅毛

是時候  統一國籍

引用:
原帖由 爛賭嫖客 於 2020-12-15 12:56 PM 發表

真係好想移民去澳門, 年年有錢派 ,有錢賭、有雞叫。
全是合法

引用:
原帖由 caihk 於 2020-12-15 01:38 PM 發表
成篇文既重點

"身兼全國港澳研究會理事的北京航空航天大學法學院副教授田飛龍曾經指出,假如英國執意為BNO擴權,全國人大常委會可能會就《基本法》第24條進行解釋,例如基於香港現實問題,全面貫徹《國籍法》當中的單一國籍原則,澄清擁有「中國國籍」的「香港永久性居民」一旦持有外國護照,等同自動喪失「中國國籍」及「香港永久性居民」的資格。"
林鄭全家都要離港了(除左佢自己)。
譚人大要去探兒子就要去澳洲了。

引用:
原帖由 14538861 於 2020-12-15 02:22 PM 發表
我屋企有個政治部老豆, 97前可以過去, 全家去係我唔7去, 真係去左米爾頓斯咸, 1997年6月30日我搣爛本BNO, 之後只有特區戶照, 1998年佢哋全部返晒嚟, 喺英國衰過隻狗, 處處比人玩, 無人當你係人, 當你係乞兒, 唔係做廚房待應斬叉燒清潔, 小部份高層可以做到保安但都係最低工資, 要賤要去死會阻你咩 !!!!!!!
搣爛都可以申請返。

引用:
原帖由 吾得閒打機 於 2020-12-15 02:44 PM 發表
中央唔記得澳門人係有歐盟護照在手,唔需要條件隨時去歐盟26國定居,仲年年隔洋攞9千元喎。
澳門人立刻冇左一半人。

引用:
原帖由 愛心大使 於 2020-12-15 01:28 PM 發表

大陸現在就唔比黃人走,因為佢地知道藍友幫唔到香港,你話點算好
係lor喂....
淨係識分黃藍講大話真係唔知你班"人裁"有幾勁...
唔好走呀攬住一齊死!

好多人仲未識分國籍,公民權,居民,原居地。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-15 02:51 PM 發表
立即取消BNO持有人中國國籍啦!
有 BNO的人立即要申報,立即填表,幫我們免費取消中國籍!
唔止,仲有大把拿著英美澳加紐新等等的外國護照。

引用:
原帖由 吾得閒打機 於 2020-12-15 02:54 PM 發表
好多人仲未識分國籍,公民權,居民,原居地。
我怕某些功能組別如某些商界會零選民。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]