• 瀏覽: 22,519
  • 回覆: 227
  • 追帖: 1
我屋企有個政治部老豆, 97前可以過去, 全家去係我唔7去, 真係去左米爾頓斯咸, 1997年6月30日我搣爛本BNO, 之後只有特區戶照, 1998年佢哋全部返晒嚟, 喺英國衰過隻狗, 處處比人玩, 無人當你係人, 當你係乞兒, 唔係做廚房待應斬叉燒清潔, 小部份高層可以做到保安但都係最低工資, 要賤要去死會阻你咩 !!!!!!!

對,揀公定字,自己選擇去留,自己承擔所有後果.... 反中亂港嘅黃屍點可以一直搵香港着數㗎?! 支持香港要對黃屍硬起來。

引用:
原帖由 14538861 於 2020-12-15 02:22 PM 發表
我屋企有個政治部老豆, 97前可以過去, 全家去係我唔7去, 真係去左米爾頓斯咸, 1997年6月30日我搣爛本BNO, 之後只有特區戶照, 1998年佢哋全部返晒嚟, 喺英國衰過隻狗, 處處比人玩, 無人當你係人, 當你係乞兒, 唔係做廚房待應斬叉燒清潔, 小部份高層可以做到保安但都係最低工資, 要賤要去死會阻你咩 !!!!!!!
不嬲無錢真係唔好學人移民,不過今人香港賣一層樓都夠係果面燒十年八年

引用:
原帖由 caihk 於 2020-12-15 01:38 PM 發表
成篇文既重點

"身兼全國港澳研究會理事的北京航空航天大學法學院副教授田飛龍曾經指出,假如英國執意為BNO擴權,全國人大常委會可能會就《基本法》第24條進行解釋,例如基於香港現實問題,全面貫徹《國籍法》當中的單一國籍原則,澄清擁有「中國國籍」的「香港永久性居民」一旦持有外國護照,等同自動喪失「中國國籍」及「香港永久性居民」的資格。"
其實有無BNO擴權, 都應該取消雙重國籍. 根本果D移左民既人係香港包袱.

引用:
原帖由 rosemary1216 於 2020-12-15 02:25 PM 發表
對,揀公定字,自己選擇去留,自己承擔所有後果.... 反中亂港嘅黃屍點可以一直搵香港着數㗎?! 支持香港要對黃屍硬起來。
依家似比你走,但諗計唔比你返

引用:
原帖由 stman919 於 2020-12-15 02:20 PM 發表

其實呢班人係中國眼中只係毒蛾螻蟻,用嚟犧牲就係佢地最大價值
真實個案。

起碼走四百萬人

引用:
原帖由 爛賭嫖客 於 2020-12-15 12:56 PM 發表

真係好想移民去澳門, 年年有錢派 ,有錢賭、有雞叫。
香港除咗年年有錢派外,一樣有錢賭,有雞叫

引用:
原帖由 caihk 於 2020-12-15 01:38 PM 發表
成篇文既重點

"身兼全國港澳研究會理事的北京航空航天大學法學院副教授田飛龍曾經指出,假如英國執意為BNO擴權,全國人大常委會可能會就《基本法》第24條進行解釋,例如基於香港現實問題,全面貫徹《國籍法》當中的單一國籍原則,澄清擁有「中國國籍」的「香港永久性居民」一旦持有外國護照,等同自動喪失「中國國籍」及「香港永久性居民」的資格。"
自動喪失「中國國籍」唔出奇 「香港永久性居民」的資格  好難

早該取消公民身份

去咗英國在英國交稅 。
返到嚟香港攬住身份證又想入公家醫院醫病? 咁著數

以後持BNO嘅港人只當遊客身份

就係因為雙重國籍,班人以為有人撐,先會咁破壞香港。

引用:
原帖由 keke009 於 2020-12-15 02:26 PM 發表

其實有無BNO擴權, 都應該取消雙重國籍. 根本果D移左民既人係香港包袱.
香港唔係國籍LA........
如果BNO 直接當英籍都好
咁大家到時選英籍港人定中籍港人
但英的當然要取消回香卡LA

中央唔記得澳門人係有歐盟護照在手,唔需要條件隨時去歐盟26國定居,仲年年隔洋攞9千元喎。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]