• 瀏覽: 510
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
英國脫歐過渡期將於月底屆滿,但英國與歐盟在脫歐後安排遲遲談不攏,英國首相約翰遜指英國「極有可能」在沒有貿易協議下脫歐。約翰遜周日與歐盟委員會主席馮德萊恩(Ursula von der Leyen)舉行另一場危機電話會議,儘管兩人都同意周日將是脫歐談判制訂未來路線的最後一天,但...在會後發表聯合聲明,確認雙方代表會繼續談判,看看往後能否達成協議;約翰遜其後也表示會繼續談判,但坦言極可能失敗收場。

一條永遠生長的死線, 充滿生命力!

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/intern ... m_content=link_post

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2020-12-14 08:32 AM 發表

英國脫歐過渡期將於月底屆滿,但英國與歐盟在脫歐後安排遲遲談不攏,英國首相約翰遜指英國「極有可能」在沒有貿易協議下脫歐。約翰遜周日與歐盟委員會主席馮德萊恩(Ursula von der Leyen)舉行另一場危機電話會議,儘管兩人都同意周日將是脫歐談判制訂未來路線的最後一天,但...在會後發表聯合聲明,確認雙方代表會繼續談判,看看往後能否達成協議;約翰遜其後也表示會繼續談判,但坦言極可能失敗收場。
...
老外做野的拖泥帶水,又見一班。
垃圾即係垃圾

回覆 引用 TOP

不意外
當前世界形勢
雙方都唔想出現硬脫歐
但歐盟明顯係要英國出血 殺雞儆猴
英國就想減少付出既代價脫歐
雙方都膽搏膽 睇下邊一方會先縮
不過歐盟有底氣 無協議脫歐係傷 但承受得起
但英國就唔同 一旦無協議脫歐
黎緊一連串既後續 英國都幾頭痕
最明顯就係蘇格蘭獨立公投再起
一旦無協議脫歐 即係送彈藥俾對方
到時蘇格蘭獨立公投真係通過
將會係英國不能承受的痛

無限續期

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
大陰蒂國你呢鑊仲唔冚家剷?

回覆 引用 TOP

一味死拖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2020-12-14 08:32 AM 發表

...
攬炒

回覆 引用 TOP

唔想脫咪唔好脫囉...投多次解決...

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-12-14 08:50 發表

無限續期
海域是英國的,英政府可以考慮向在海域內捕魚者收一個費用例如1KG魚獲一英磅,作為海域內捕魚費用,呢一英磅主要用來組營海域的管理,例如在海域邊界放浮標,指示在海域內捕魚要先得批準及領牌.英政府可向漁船發牌.如果一英磅唔夠收到10英磅.

其次呢個費用可以作為檢測海域魚數目是否已被捕獲過量,如果接近時可以舉牌禁止漁夫捕魚.或者減少批準漁船出海.

第三項可以由費用中引申是天氣預報,供漁民知道一帶海域天氣.

英國呢方面亦可參考EEA的做法.EU同時可能對英國需求的雪魚收取相似費用,但因為兩者是不同款,英國標榜優質魚產但少內供而EU的雪魚其實主要供英,所以相信對英國魚供應影響不大.

回覆 引用 TOP

引用:

...
英國佬又跪
日落帝國顏面都被你丟光了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-12-14 11:01 AM 發表

唔想脫咪唔好脫囉...投多次解決...
系歐盟不接受返歐公投
到時烏克蘭發起入歐公投,歐盟點辦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 2013gundam 於 14-12-2020 08:45 AM 發表

不意外
當前世界形勢
雙方都唔想出現硬脫歐
但歐盟明顯係要英國出血 殺雞儆猴
英國就想減少付出既代價脫歐
雙方都膽搏膽 睇下邊一方會先縮
不過歐盟有底氣 無協議脫歐係傷 但承受得起
但英國就唔同 一旦無協議脫歐
黎緊一連串既後續 英國都幾頭痕
最明顯就係蘇格蘭獨立公投再起
一旦無協議脫歐 即係送彈藥俾對方
到時蘇格蘭獨立公投真係通過
將會係英國不能承受的痛
有條轎
約翰遜可以開放BNO移民,慷慨d唔洗人地等5+1年,可立即入籍兼得公民身份,條件係頭十年要定居蘇格蘭
蘇格蘭人口唔夠600萬,2014年搞蘇獨公投,當年選民人數428萬,投票人數362萬,公投僅以55%對44%被否決
如果多左30萬個BNO家庭,估計多左60萬以上選民,港人一完唔想被倫敦離棄,可以溝淡獨派d票

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-12-17 01:49 PM 發表

有條轎
約翰遜可以開放BNO移民,慷慨d唔洗人地等5+1年,可立即入籍兼得公民身份,條件係頭十年要定居蘇格蘭
蘇格蘭人口唔夠600萬,2014年搞蘇獨公投,當年選民人數428萬,投票人數362萬,公投僅以55%對44%被否決
如果多左30萬個BNO家庭,估計多左60萬以上選民,港人一完唔想被倫敦離棄,可以溝淡獨派d票 :s ...
首先你要了解返 點解當日英國要舉行脫歐公投
其中一個原因係移民政策 另外 就係英國人覺得好多工作機會
都俾歐盟其他國家人民搶走
所以約翰遜開放BNO移民
在我黎睇係匪夷所思 我唔認為英國人覺得係可以接受
當然 大香港人就唔認為咁
佢地覺得英國會願意接受佢地
可以係英國呼吸自由空氣 發展事業 比留係香港更好

BTW 蘇獨公投 係蘇格蘭內部投票 同攞BNO去做英國人既香港人無關
而家已經傳緊風出黎話要閂呢班人後路
老實講 雙重國籍 本來內地唔出聲
香港政府當睇唔到 大家有著數

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]