• 瀏覽: 14,597
  • 回覆: 147
  • 追帖: 1
+10
引用:
原帖由 voyagehk 於 2020-12-15 01:37 PM 發表

我相信全部藍人都唔介意宣誓,依家十個黃公務員都為糧支話宣誓,所以你藍定黃心照啦

btw學師兄話齋,你係對政府忠誠又點會介意宣誓效忠政府呢,個邏輯講唔通喎
我唔願意,因為我未有合理嘅法理依據。從第一天開始,我就學會做任何事都要法理依據,要 quote條文,寫 memo如是,執法如是!冇法理依據嘅事,說了算,唔係政府應有嘅核心價值。宣誓冇咩好驚,但法理要搞清楚。聶最令人反感的是話唔簽就是「行為不當亅,唔簽就是「危害公衆利益」。等如強姦,唔順從就是「行為不當」。我唔信唔宣誓會影響倒公衆利益,只是影響倒聶的個人利益!

引用:
原帖由 Greensea 於 2020-12-15 12:27 PM 發表

我和你在此辯論也冇用,聶有法理依據就請埋 DoJ企出來講。唔好 污辱阿爺條「國安法」。他之前提過會向DoJ諮詢,現在提都唔敢提。
我同你講呀,政府做野有理有據。
佢唔做係一路無人迫佢,和稀泥,一路縱容公務員做反都唔做野。

公務員同政府只係打工仔同傭主關係。特別只係要同法例負責。
依家國安法明確要求下級政府,要就國安向中央報告及負責。

如果公務員唔簽,政府味話佢提供唔到效忠既確認, 符合唔到佢最新要求,所以味賠一個月或按合約解散咯。

就係甘簡單,佢唔做味佢自己走人咯。

引用:
原帖由 oyear 於 2020-12-15 01:54 PM 發表

我同你講呀,政府做野有理有據。
佢唔做係一路無人迫佢,和稀泥,一路縱容公務員做反都唔做野。

公務員同政府只係打工仔同傭主關係。特別只係要同法例負責。
依家國安法明確要求下級政府,要就國安向中央報告及負責。

如果公務員唔簽,政府味話佢提供唔到效忠既確認, 符合唔到佢最新要求,所以味賠一個月或按合約解散咯。

就係甘簡單,佢唔做味佢自己走人咯。
唔通你係聶?你說了算?

引用:
原帖由 Greensea 於 2020-12-15 01:58 PM 發表

唔通你係聶?你說了算?
唔係聶說了算。
係坐佢個位,要同法例負責。
要同中央負責。

依家唔係人治,有法不依呀? 依家寫明左寫死左啦,你明嘛?
除非佢扮傻中央又唔追究,否則捏唔捏正做,係法例話事,係中央政府問唔問責。

姓聶既係好細既官咋

引用:
原帖由 Greensea 於 2020-12-15 13:37 發表

驚啲咩?請指教,好似你咁驚?
見你咁驚唔想宣誓咋,如果唔擔心其實唔使問咁多喎,我奇怪姐

引用:
原帖由 voyagehk 於 2020-12-15 02:06 PM 發表

見你咁驚唔想宣誓咋,如果唔擔心其實唔使問咁多喎,我奇怪姐
見你好驚!真可憐!宣誓吧!

引用:
原帖由 Greensea 於 2020-12-15 13:53 發表

我唔願意,因為我未有合理嘅法理依據。從第一天開始,我就學會做任何事都要法理依據,要 quote條文,寫 memo如是,執法如是!冇法理依據嘅事,說了算,唔係政府應有嘅核心價值。宣誓冇咩好驚,但法理要搞清楚。聶最令人反感的是話唔簽就是「行為不當亅,唔簽就是「危害公衆利益」。等如強姦,唔順從就是「行為不當」。我唔信唔宣誓會影響倒公衆利益,只是影響倒聶的個人利益!
恕我學識淺薄,你講完我更加唔明你諗咩

引用:
原帖由 Greensea 於 2020-12-15 14:08 發表

見你好驚!真可憐!宣誓吧!
我唔會驚啦,佢唔強制我都都一樣會去宣喎,咁你就唔好宣試下

引用:
原帖由 oyear 於 2020-12-15 02:05 PM 發表

唔係聶說了算。
係坐佢個位,要同法例負責。
要同中央負責。

依家唔係人治,有法不依呀? 依家寫明左寫死左啦,你明嘛?
除非佢扮傻中央又唔追究,否則捏唔捏正做,係法例話事,係中央政府問唔問責。

姓聶既係好細既官咋
有就睇倒係就職時,唔係就職後!

引用:
原帖由 voyagehk 於 2020-12-15 02:09 PM 發表

恕我學識淺薄,你講完我更加唔明你諗咩
越來越驚?太可憐了!

引用:
原帖由 Greensea 於 2020-12-15 14:13 發表

越來越驚?太可憐了!
世事俾師兄睇透了,等你話唔簽睇下點就大把本身驚嘅人跟風唔簽,師兄記住報料,等睇你呢個榜樣學你架

引用:
原帖由 Greensea 於 2020-12-15 02:11 PM 發表

有就睇倒係就職時,唔係就職後!
你其實有無睇國安法既者?
第三條講明特衰政府負有維護國家安全,履行國安職責。
第六條係就任, 唔係你一日在位既時候都係就任。
即係你係巴士司機,你在職時就是在巴士公司就任巴士司機, 唔明你有咩好拗。就當你死拗就職係第一日番工先做, 甘味即係無做咯,依家味比機會你做番咯。 你做完宣誓先叫履行左確保政府人員係忠誠效忠嘛。 唔宣誓味即係唔合要求咯。對唔住勒,要效忠中共唔岩你,請另謀高就!

講文字,講道理:特區政府要確保國家安全, 連自己組織架構都管唔住,仲點確保及履行國安責任?

最後一條, 行政長官要定期筒中央匯報,負責國家安全既責任同進展。

我建議你都係快辭職,我地好多人想考入政府做。

引用:
原帖由 voyagehk 於 2020-12-15 02:22 PM 發表

世事俾師兄睇透了,等你話唔簽睇下點就大把本身驚嘅人跟風唔簽,師兄記住報料,等睇你呢個榜樣學你架
過獎了!記住唔使驚!

引用:
原帖由 oyear 於 2020-12-15 02:22 PM 發表

你其實有無睇國安法既者?
第三條講明特衰政府負有維護國家安全,履行國安職責。
第六條係就任, 唔係你一日在位既時候都係就任。
即係你係巴士司機,你在職時就是在巴士公司就任巴士司機, 唔明你有咩好拗。就當你死拗就職係第一日番工先做, 甘味即係無做咯,依家味比機會你做番咯。 你做完宣誓先叫履行左確保政府人員係忠誠效忠嘛。 唔宣誓味即係唔合要求咯。對唔住勒,要效忠中共唔岩你,請另謀高就!

...
你講的就任是現在進行式,係唔係每天上從早到晚都要不停宣誓。你有釋法權?失敬!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]