• 瀏覽: 3,677
  • 回覆: 15
+7
條友係走廊度食煙都好多年,叫又叫過,話又話過,死性不改。
影左佢片,去左坐頭叫佢告佢口罩令,佢又打返去老總度,老總又話星期日,啲票唔係度。
要星期一先有人返,先有人處理呢單野🤬🤬

Update 下個進度先:
管理處有人打左比我,都係話無權告到佢,只係可以勸喻個住戶,唔好再係走廊度食煙,同埋勸佢戴口罩。

之後我就同佢講,根據政府網頁,你地都有權告

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/public-transport-faq.html

誰是執法人員?
就指明公眾地方而言,執法人員包括警務人員、獲授權公職人員、該地方或該部分的管理人/擁有人,及該管理人/擁有人授權的人。獲授權公職人員包括負責管理各公眾地方/場所的有關部門的公職人員,如衞生署、食環署、康樂及文化事務署、房屋署及漁農自然護理署等,他們會分別處理其負責處所範圍內的公眾地方。獲衞生署署長根據《規例》授權的公職人員的部門及職級/職位上載於本網頁。
就公共交通工具而言,執法人員包括警務人員、該交通工具的司機、指導員、稽查、收票員、管理人或擁有人。 就港鐵已付車費區域而言,執法人員包括警務人員及香港鐵路有限公司。

「該地方或該部分的管理人/擁有人,及該管理人/擁有人授權的人。」

就呢點,佢話會搵律師意見。
另外今日打左去1823,叫衛生署澄清番上述個點,同埋問埋可唔可以因我我有証據,睇下可唔可以事後告返佢違反左口罩令。

唔記得放片!

去片!

如果係租戶,房署會扣分.....

引用:
原帖由 socialwong 於 2020-12-13 03:55 PM 發表
如果係租戶,房署會扣分.....
咁如果買咗呢?

引用:
原帖由 沒有此用戶 於 13/12/2020 16:01 發表

咁如果買咗呢?
食環....罰五千....

引用:
原帖由 socialwong 於 2020-12-13 04:06 PM 發表

食環....罰五千....
多謝哂你,我會繼續update 個進度

引用:
原帖由 沒有此用戶 於 2020-12-13 04:25 PM 發表

多謝哂你,我會繼續update 個進度
呢啲人,吾俾少少教訓佢,吾會知錯,支持跟進,記得俾埋報告我地睇下點對付佢

引用:
原帖由 半夜永恆的採購 於 2020-12-13 05:37 PM 發表

呢啲人,吾俾少少教訓佢,吾會知錯,支持跟進,記得俾埋報告我地睇下點對付佢
好! 多謝你🥺🥺
我已經搵左我區既區議員投訴。
亦都send 哂資料去各大報館同東張西望😤

搵區議員投訴結果如下

另外向各大傳媒報料(東方、東張西望同蘋果,蘋果唔記得cap圖........)

為左佢,都作左首打油詩

違反口罩令,以為好鬼型,話我發神經!
落樓搵救兵,保安頭擰擰,保安話我聽,
周日無人應,搞到我好慶;向貴報請命,
但願勿看輕,願意做人証,真理永得勝!

大家比啲意見

仲係見到有人除罩係路上面一路行一路吸煙,勁討厭

引用:
原帖由 必佬 於 2020-12-14 06:00 AM 發表
仲係見到有人除罩係路上面一路行一路吸煙,勁討厭
師兄乜咁早起身

咪就係lo!!!!!!!!! 啲煙味又四圍飄
而家疫情又咁嚴重,唔顧自己,都顧屋企人呀!唔戴口罩周圍行!可恥!!!!!

我剩係今朝返工
都已經見到5個人將口罩拉到落下巴係街行 (老中青都有)

唉~ 香港人

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-12-14 10:16 AM 發表
我剩係今朝返工
都已經見到5個人將口罩拉到落下巴係街行 (老中青都有)

唉~ 香港人
唉,佢地真係要賴嘢先至識驚....

Update 下個進度先:
管理處有人打左比我,都係話無權告到佢,只係可以勸喻個住戶,唔好再係走廊度食煙,同埋勸佢戴口罩。

之後我就同佢講,根據政府網頁,你地都有權告

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/public-transport-faq.html

誰是執法人員?
就指明公眾地方而言,執法人員包括警務人員、獲授權公職人員、該地方或該部分的管理人/擁有人,及該管理人/擁有人授權的人。獲授權公職人員包括負責管理各公眾地方/場所的有關部門的公職人員,如衞生署、食環署、康樂及文化事務署、房屋署及漁農自然護理署等,他們會分別處理其負責處所範圍內的公眾地方。獲衞生署署長根據《規例》授權的公職人員的部門及職級/職位上載於本網頁。
就公共交通工具而言,執法人員包括警務人員、該交通工具的司機、指導員、稽查、收票員、管理人或擁有人。 就港鐵已付車費區域而言,執法人員包括警務人員及香港鐵路有限公司。

「該地方或該部分的管理人/擁有人,及該管理人/擁有人授權的人。」

就呢點,佢話會搵律師意見。
另外今日打左去1823,叫衛生署澄清番上述個點,同埋問埋可唔可以因我我有証據,睇下可唔可以事後告返佢違反左口罩令。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]