• 瀏覽: 23,065
  • 回覆: 249
+10
政府今天(12日)再公布採購新冠疫苗的安排,科興控股(香港)有限公司向本港提供的疫苗是在北京大興區生產;而由復星與德國藥廠BioNTech合作研發

香港醫院藥劑師學會會長崔俊明指,科興生物的滅活疫苗是由猴子細胞培植,優點是研發容易、所製造的抗體較強,但由於該款疫苗會把病毒殺死,再注入人體,需要培植大量病毒出來,再用熱力或化學物質將其殺滅。該款疫苗仍未有第三期臨床測試的初期報告,進度較BioNTech的疫苗為慢。

原來又是畜生救人類 但是這是好的猴子 不是香港的畜生曱甴暴徙傷害香港街坊

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/561045/港府-科興疫苗北京大興區生產-藥劑師-滅活疫苗製造較強抗體

我認為滅活疫苗跟接種天花牛痘原理差不多,是各種疫苗種類之中最安全的選擇,甚至也許能終身帶有抗體.

引用:
原帖由 200kk 於 2020-12-12 22:23 發表
政府今天(12日)再公布採購新冠疫苗的安排,科興控股(香港)有限公司向本港提供的疫苗是在北京大興區生產;而由復星與德國藥廠BioNTech合作研發

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20201212/414537534329065472749025.jpeg/Y_937-26V8ttlUe5PiHsL1tXZMcxgkDf9Uoma_VKJms?v=w1280r16_9 ...
人,都是活的,滅活...

引用:
原帖由 FENFAY 於 2020-12-12 22:29 發表
我認為滅活疫苗跟接種天花牛痘原理差不多,是各種疫苗種類之中最安全的選擇,甚至也許能終身帶有抗體.
好似輝X果隻係咁樣,在體內製造部份似COVID的次病毒體,令人產生抗體最後好番.

但要儲存在-70度,運送時一定會搖動,所以技術上好困難.

其實洗嘜講咁多,政府分分秒秒昅實憐登架,班曱甴既然唔鍾意科興,而香討人愛科興,點解政府唔開放比市民揀,大家又冇衝突,最怕曱甴政府見結果,科興唔夠分。

引用:
原帖由 Hotdrink829 於 2020-12-12 10:59 PM 發表

好似輝X果隻係咁樣,在體內製造部份似COVID的次病毒體,令人產生抗體最後好番.

但要儲存在-70度,運送時一定會搖動,所以技術上好困難.
接種牛痘不是讓人體先製造次病毒體,據我了解是取用牛身上已干透凋謝的牛痘(已死天花病毒)接在人體的傷口上.

有得選當然是科興疫苗。
成熟的技術。

引用:
原帖由 freemind1 於 2020-12-12 11:00 PM 發表
其實洗嘜講咁多,政府分分秒秒昅實憐登架,班曱甴既然唔鍾意科興,而香討人愛科興,點解政府唔開放比市民揀,大家又冇衝突,最怕曱甴政府見結果,科興唔夠分。
記得打哂佢可以變阿凡達

引用:
原帖由 200kk 於 2020-12-12 10:23 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20201212/414537534329065472749025.jpeg/Y_937-26V8ttlUe5PiHsL1tXZMcxgkDf9Uoma_VKJms?v=w1280r16_9 ...
正常人都唔想做白老鼠

第一批中國滅活政府唔係話先比高危族打先咩,醫護/安老院/長者可能打先,100萬劑每人要打2劑即係可以打50萬人,輪到普通市民打時英德rNDA可能已經到貨混左入去

滅活疫苗技術已經用左幾十年,反而輝瑞RNA未有成功例子

引用:
原帖由 醒目快駒 於 2020-12-12 11:44 PM 發表

記得打哂佢可以變阿凡達
不如觀察多幾日先再睇睇,我以前打HPV疫苗第二針時也有類似嘅症狀,成個手臂冇曬力,果陣時好驚以為自己死梗,同身邊人講話我隻手冇曬力佢哋開頭都唔係好信,不過過幾日之後我就好返.可能我果陣都有此症只係症狀輕微果隻,真係好彩!今日睇返原來呢種症狀有個名,仲可以好嚴重添,真係估唔到.頭先上網查過,呢種症機率大概百萬分之一,好多種疫苗注射例如流感疫苗都有可能會遇到,咁所以無論注射邊種疫苗都始終有一定風險,唯有自己衡量清楚.國藥果隻疫苗已經有過百萬人接種過,今次應該算係罕見出現此症,會唔會好似我咁幾日就好返就唔知.

引用:
原帖由 醒目快駒 於 2020-12-12 11:44 PM 發表

記得打哂佢可以變阿凡達
根據香港衛生防護中心的資料, 吉巴氏綜合症的病因不明,主要病徵包括下肢出現不 同程度的無力及刺痛,並間中蔓延至上身及雙臂。大部份患者都能痊癒,但有些病人會有永久性神經損害。而在2019年6月,秘魯曾出現多宗吉巴氏綜合症個案,當局一度將五個地區列入緊急醫療狀態。

https://www.hk01.com/即時國際/561020/新冠肺炎-秘魯暫停中國國藥疫苗臨床測試

mRNA 係勁,但咁新,正常要試返兩三代人先知有冇長遠副作用。等陣進化多隻手,多隻眼出黎咁點搞,新人類送上火星??

而家都話有過敏嘅人唔打得,我點知我又會唔會有其他嘢過敏。

引用:
原帖由 super2030 於 2020-12-12 11:49 PM 發表
第一批中國滅活政府唔係話先比高危族打先咩,醫護/安老院/長者可能打先,100萬劑每人要打2劑即係可以打50萬人,輪到普通市民打時英德rNDA可能已經到貨混左入去
醫護如果有事 咁大家點算

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]