• 瀏覽: 1,486
  • 回覆: 15
食肆今晚起再次「晚六朝五」禁堂食,有店舖轉做外賣生意,但慨嘆人流及生意額都大幅減少。

觀塘這個商場傍晚六時起,職員提醒食客離開,食肆只能提供外賣。在銅鑼灣登龍街,同一間麵館六時起「禁堂食」後,客人都走了,街上人流亦少了。

在深水埗,這間麵店好似前一晚一樣,店外依然有不少人排隊,不同的是不可以堂食,買了外賣後去哪裡「開飯」?

市民黃小姐表示:「在街邊吃,找公園,不然能怎麼樣。沒有說是否習慣,我覺得沒有用,六時後不會沒有病毒,你日間都出來吃,有甚麼分別。」

市民羅先生稱:「影響不算太大但麻煩,一定在附近先吃完,你沒有地方吃,不習慣也沒辦法,被迫要這樣了,沒辦法。」

有做日本菜的餐廳,老闆趁疫情下租金下跌,逆市在五月開舖,又再遇到難關。

餐廳老闆賴先生指:「對我們生意有很大影響,因為始終堂食是一間餐廳的命脈,餐廳主要賺錢時間是晚上七時至九時,現在出了這個時間,我想對每間餐廳都很大影響,我們本身不是做外賣餐廳,數字上是多了,但人流方面明顯減少,比起堂食只有一、兩成。」

他表示,生意整體大跌六成,但因為是小店經營,仍會勉強捱下去。

市民經濟已陷入膏肓, 仲有錢叫外賣咩??

新聞來源連結:

http://news.tvb.com/local/5fd23f6834b0316218b175d3

「一係深閨、一係澳門」
係咪外賣比堂食平?

引用:
原帖由 天涯地角 於 2020-12-11 10:05 PM 發表
係咪外賣比堂食平?
外賣打七折, 好多人都俾唔起!!

悲哀

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-12 12:30 AM 發表

外賣打七折, 好多人都俾唔起!!
所以係屋企自己煮,個個都係廚神。

班工人冇啖好食

引用:
原帖由 天涯地角 於 2020-12-12 04:59 AM 發表

所以係屋企自己煮,個個都係廚神。
自己煮, 油鹽醬醋糖都靚D、新鮮D、食落肚都健康D~

都好過無既

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-12-12 10:49 AM 發表
仆街
收工賣外賣拎返office食
順便呃OT??

有啲食肆直頭晚市外賣都廢事做

6點後禁堂食,食肆做唔到幾多外賣,都係收工好過

引用:
原帖由 幪面超人 於 2020-12-12 11:49 AM 發表
有啲食肆直頭晚市外賣都廢事做
商業決定、無可口非~

其實班人,尤其是食店老闆,唔好係又鬧唔係又鬧先得架!政府禁堂食背後既意思係希望大家留家抗疫呀!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2020-12-12 07:14 PM 發表
其實班人,尤其是食店老闆,唔好係又鬧唔係又鬧先得架!政府禁堂食背後既意思係希望大家留家抗疫呀!
最仆街係酒吧佬, 成日出嚟發爛渣!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]