• 瀏覽: 9,269
  • 回覆: 145
引用:
原帖由 Bobic 於 2020-12-11 18:23 發表
香港都大
8點愛回家---島大?

最貼切應該係“香港癡瘋大學”

不倫不類,不務正業。

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-12-11 16:59 發表
第一時間褫奪黃之鋒個學位資格喇,間大學教出個賣國賊出嚟, 好馨香咩
改了名,張證書大學名唔同了,佢係以前畢業,會否失去學位大學生身份?

個名好似太小氣,“都會”俾人覺規模太細感覺(雖然現時係細),發唔大咁款,應該改名「香港創新大學」,涵蓋對未來、科技、知識各領域不斷追求創新!

好似藝人一樣,通常都係撈唔掂嘅先會改名想轉運,你唔見劉德華,張學友要改名。學校一樣,你又唔見哈佛,劍橋要改名

引用:
原帖由 Joeycky 於 2020-12-11 01:04 PM 發表
點解唔融入大灣區,應改為香港大灣大學。
出咗個小漢奸黃痴蜂重想可以融入大灣區?
政為香港懲教漢奸大學或者還可以諗吓

直接叫"香港野G大學"算吧啦 !

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-12-11 12:19 PM 發表
公開大學早前宣布改名,並收集師生、校友及社會各界的新名建議。校方今日宣布,「香港公開大學 The Open University of Hong Kong」將改名為「香港都會大學 Hong Kong Metropolitan University」。

校長黃玉山表示,「都會大學」名稱讓人感覺大學身處香港這個世界大都會,加上學校日後將會朝向綜合性大學方向發展,方向進取、涵蓋各學科,新名稱讓人感覺涵 ...
都會大學...其實都不會

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2020-12-11 07:18 PM 發表

校長黃玉山表示,「都會大學」名稱讓人感覺大學身處香港這個世界大都會,加上學校日後將會朝向綜合性大學方向發展,方向進取、涵蓋各學科,新名稱讓人感覺涵蓋面更廣,而非集中文、理、商科。他稱,不認為新名字令人聯想到和「香港城市大學」太相似,而大學校董會一致贊成新名稱合適,將會提交給教育局及立法會,以作正式修訂。

🤔都會同城市英文係咩?
想呃9外國人分唔清都會同城市邊簡打邊簡?
混淆視覺?
差很多
都會 metropolitan
城市 city

不倫不類

引用:
原帖由 Freemantho 於 2020-12-12 12:02 AM 發表
直接叫"香港野G大學"算吧啦 !
Pheasant University of Hong Kong .

香港次等大學

無所謂啦,2019年後,
香港所有大學已經全部轉型,
叫大學已經名不符實。

應正名香港河童暴大

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]