• 瀏覽: 3,742
  • 回覆: 30
就是攻台不攻台?

我覺得分開諗走繼續統一/分裂嘅路
然後先決定係武統/和統,定係武分/和分。
暫時唔郁,減慢進度,定係加快速度,甚至確定實行時間。

我個人睇,習主席似乎係不主動武統(但不排除),但同時間提昇底線。
對大陸來説,和統不過係一個虛無瓢渺嘅理想,武分係外國勢力插手下最壞嘅結果。
相對台灣嚟講,和分係一個不切實際嘅幻想,其餘嘅選擇台灣人想都不敢想。

引用:
原帖由 rrt202 於 2020-12-11 11:11 發表
就是攻台不攻台?
唔攻,有乜問題?

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-12-11 12:14 PM 發表

唔攻,有乜問題?
台灣是一個炸不沉的航空母艦

這問題跟「美國每天都在思考要否跟中國開仗?」一樣。

其實兩者都已在進行了。

set 好開戰紅線, 之後比參謀等決定就得,駛鬼日 日諗

引用:
原帖由 rrt202 於 2020-12-11 11:11 AM 發表
就是攻台不攻台?
不嬲中共就係唔想統一台灣,只想好似香港咁 作為一個對外窗口! 你睇政治時間太短,所以不清楚。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-12-11 04:37 PM 發表

不嬲中共就係唔想統一台灣,只想好似香港咁 作為一個對外窗口! 你睇政治時間太短,所以不清楚。
搞笑。
香港問題談判是1982年,當年大陸很封閉,確實需要香港作為對外窗口。
現在是2020年了,醒醒吧,40年滄海桑田。
大陸早就天翻地覆了,世界最大貿易國,140多個國家的最大貿易夥伴,世界最大消費市場。大陸早就大門敞開,台灣反而成為孤島井蛙。
香港還有金融中心的作用,台灣有啥?
台灣對中國,只有安全考量,台灣是位于中國沿海發達地區旁邊的一塊高地,落入敵手對中國威脅極大,中國必須拿下。
拿下之后,把人才和電子產業遷到大陸,台灣定位為軍事島,農業島,旅遊島。要啥台灣做窗口?

引用:
原帖由 rrt202 於 2020-12-11 11:11 AM 發表
就是攻台不攻台?
梗係唔攻啦~
我老友1早已經睇穿咗
赤共根本唔諗住統1台灣

赤共根本就唔諗住收返台灣
https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=29508367

攻台與否本質係中美關係
仲有就係戰略選擇
現時攻台會導致戰略收縮,攻台會破壞對外關係,但係提升東南沿海既安全
當年美國撤軍後,大陸宣佈以和平統一為國策,有錢齊齊搵,主要睇既係台灣威脅下降
外力逆轉呢個過程,就會引發武統,唔係講乜野神聖使命,而係有咁既必要,東南都保唔住,講乜野對外關係

美國直接干涉機會唔算大,因為台海作戰極之不利美軍,但係美軍會係佢有利既地方反擊,比如話係印度洋/地中海騷擾破壞航運

如果美國逼使中國戰略收縮,一樣會誘發武統

上面仲有戇鳩仔以為台灣自己好勁,傻的嗎?

仲有,可能好多人都以為兩岸分治幾十年間乜野都無發生
事實上戰爭狀態持續到七十年代末,和平唔係維持左幾耐

中美係全世界既角力係大格局
台灣呢,事實上美國已經輸左,打與不打都係解放軍既選擇,話乜野大陸無登陸能力,安慰下班井底之蛙就得
美軍自己試過無數次由無到有,點會唔知所謂無登陸能力有幾易同幾快克服
但係現狀又吊左住美國,令美國諗住可以搏一搏,畢竟控制台灣可以直指中國要害
美國諗住搏一搏,就唔會係其他地方同中國徹底反面
中國認為唔反面係大格局有利,咪繼續用台灣吊住美國

台灣係餌,中國知道,美國當然亦無咁蠢
美國計劃既係,再次全方位壓倒中國後先咬餌,解放軍可能郁都唔敢郁
中國計劃係,利用現狀快速增強實力,令美國無法實現計劃
都無話邊個醒D,只能拼內功

至於台灣統治者點諗... 重要咩?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-12 01:06 PM 發表
攻台與否本質係中美關係
仲有就係戰略選擇
現時攻台會導致戰略收縮,攻台會破壞對外關係,但係提升東南沿海既安全
當年美國撤軍後,大陸宣佈以和平統一為國策,有錢齊齊搵,主要睇既係台灣威脅下降
外力逆轉呢個過程,就會引發武統,唔係講乜野神聖使命,而係有咁既必要,東南都保唔住,講乜野對外關係

美國直接干涉機會唔算大,因為台海作戰極之不利美軍,但係美軍會係佢有利既地方反擊,比如話係印度洋/地中 ...
冇錯
釣魚台都係
寫本武俠小說就解到
係英國阿根廷先咁on9

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-12 01:27 PM 發表

冇錯
釣魚台都係
寫本武俠小說就解到
係英國阿根廷先咁on9
釣魚台可以起幾多個機場, 駐幾多軍隊?

真係戇鳩無藥醫, 重點係邊都唔知.

可能習總覺得遼寧號仲未有絕對把握打嬴列根號啩?

引用:
原帖由 robin09 於 2020-12-12 11:16 AM 發表

搞笑。
香港問題談判是1982年,當年大陸很封閉,確實需要香港作為對外窗口。
現在是2020年了,醒醒吧,40年滄海桑田。
大陸早就天翻地覆了,世界最大貿易國,140多個國家的最大貿易夥伴,世界最大消費市場。大陸早就大門敞開,台灣反而成為孤島井蛙。
香港還有金融中心的作用,台灣有啥?
台灣對中國,只有安全考量,台灣是位于中國沿海發達地區旁邊的一塊高地,落入敵手對中國威脅極大,中國必須 ...
就是 電子電腦科技 窗口, 始終 美國西方 與中國 是 敵對競爭, 高科技 交易 有個 緩沖⋯

大家睇法不同, 台灣當然有其價值。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-12-12 06:56 PM 發表

就是 電子電腦科技 窗口, 始終 美國西方 與中國 是 敵對競爭, 高科技 交易 有個 緩沖⋯

大家睇法不同, 台灣當然有其價值。
台灣當然有價值,但不是“窗口”的價值,更不是不敢收復的理由。
台灣的最大的價值,當然是安全價值,台灣距離中國東南發達地區很近,中國拿下,不僅是東南沿海的天然屏障,把來自海上的威脅推出去2000公里,還能徹底控制馬六甲和龍目海峽北上的航道,等于卡住了日韓的脖子。
但若是被敵國控制,就是威脅中國東南沿海的一把尖刀。所以,台灣必須收復。
其次,台灣的電子業很先進,不過這不是大問題,統一后,把人才和產業搬到大陸即可。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]