• 瀏覽: 1,675
  • 回覆: 29
被控多宗罪的民主黨前立法會議員許智峯,早前在保釋期間自稱「公務探訪」赴海外,最終與家人潛逃英國,但他仍牽涉「混賬」疑雲,包括潛逃前眾籌款項的去向。據許智峯眾籌向警方提出私人檢控的賬目,儘管律政司在司法程序初期已介入撤控,但許智峯仍支出逾百萬元律師費。資料顯示,代表許智峯的律師正是其黨友兼區議會同事楊浩然,二人更聯名共用地區辦事處。法律界人士質疑:「呢啲係咪反對派平日口中嘅利益輸送、私相授受?」

許智峯疑藉「眾籌打官司」益自己友。。。新聞講許狗早前是找AV仁來幫手向法庭伸請離港兼作私人擔保,呢次許狗走左佬,AV仁唔該行返出來幫佢手足還債,有錢就識出來袋,有鑊就摺埋唔出聲,民主黨都係成班仆街來冇個好人有承擔

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202012/09/AP5fd01b6de4b0539fe1aee169.html

曱甴們快快去捐身家啦, 曱甴爬山, 齊上齊落呀.

騙子無處不在.

引用:
原帖由 fb2f8099d435b1 於 2020-12-9 09:17 AM 發表
被控多宗罪的民主黨前立法會議員許智峯,早前在保釋期間自稱「公務探訪」赴海外,最終與家人潛逃英國,但他仍牽涉「混賬」疑雲,包括潛逃前眾籌款項的去向。據許智峯眾籌向警方提出私人檢控的賬目,儘管律政司在司法程序初期已介入撤控,但許智峯仍支出逾百萬元律師費。資料顯示,代表許智峯的律師正是其黨友兼區議會同事楊浩然,二人更聯名共用地區辦事處。法律界人士質疑:「呢啲係咪反對派平日口中嘅利益輸送、私相授受?」

...
同意
他們香港的律師制度太落後

根本必須由官方任命才行

出張垃圾狀紙, 官司都無打就袋百幾個,
果然有糧支呀, 多謝一班傻仔無私奉獻

衆籌俾自己友,再話夾份租辦事處,然後喺d租金度過份俾自己

引用:
原帖由 lovecpc 於 2020-12-9 09:23 AM 發表

同意
他們香港的律師制度太落後

根本必須由官方任命才行
林鄭有中央力撐都話不去幹預香港司法獨立性,但這一年多大家都看出香港司法問題百出,根本法官跟律師全是同校師兄弟自己友玩晒想點就點,但就害了全香港

廉政公署係咪放緊大假?🤩

引用:
原帖由 miumiujorden 於 2020-12-9 09:36 AM 發表
出張垃圾狀紙, 官司都無打就袋百幾個,
果然有糧支呀, 多謝一班傻仔無私奉獻
好明顯私人提控, 明知唔得, 搵藉口過數.

引用:
原帖由 fb2f8099d435b1 於 2020-12-9 09:17 AM 發表

...
唔該泛民啲主持出嚟解畫啦,
你班PK最叻就話人哋官商鈎結、公器私用 !

假扮代表私人檢控 以眾籌之名歛財之實 早有預謀逃避刑責挾帶私逃 庸才當道政治騙徒呃呃騙騙手法層出不窮🤔

引用:

...
律師公會、大律屍公會是否要查不到查呢

引用:
原帖由 hegangbei 於 2020-12-9 09:52 AM 發表

律師公會、大律屍公會是否要查不到查呢
我都想知,但看看他們拜學理歷,法官/律師/大律師都是同一所出同一司祖,即是自己人查自己人,他們玩的條文外人看不懂管不來的,咁才是死症

擔保人 需要負咩法律責任

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]