• 瀏覽: 3,171
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 joe123lau2002 於 2020-12-9 09:44 AM 發表

冇可能只靠噴咀轉向
否則燃燒燒完就失控
會大幅限制最大射程
[因為成舊野 就系一個空管 沒有轉動部件,甚麼葉片都不需要有]
吾係我講架!

陸軍呢幾年budget苦無出路,所以搞下車大炮,圍威喂。

遠咗,但彈頭威力冇增加。

引用:
原帖由 6674 於 2020-12-9 08:41 AM 發表
[其衝壓發動機基本上是一個空管]

咁粗, 解封 Iowa, 16"炮管都放吾入,留來打飛機吧。
搞咁多,只有100公里,射天花呀?
沒有葉片,唯有靠噴咀轉向,有幾平?

https://m.youtube.com/watch?v=0vIPNElDkns

引用:
原帖由 joe123lau2002 於 2020-12-9 10:13 AM 發表

中國都有展示過衝壓砲彈
但係冇彈翼自旋穩定砲彈

現時衝壓引擎設計局限太大
如果外殼直徑155,內芯80
4倍長度裝藥先等於普通155
仲未計燃料空間同制導設備
我幾年前都諗過中國用8-12吋滑硿砲打衝壓增彈轟臺灣,應該有專家論證過係搞唔通,所以就集中搞370 mm分段火箭。

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-12-9 08:41 AM 發表

係美國話自己aim飛彈有雙脈衝引擎。嚇到中共即刻落死力研究。終於整左出來。然後升級成霹靂21。

不過美國後來講:我講下咋,邊有咩雙脈衝引擎?
中共成個懵曬……啊?你講下咋?我整左咯喔。
咪輪到美國懵咯: 啊?真系整到架?死啦,即刻做!佢中共整左啦!
其實係美國在1997至2008年揾f22配aim120 a大中國,根著用b及c,出來以為會讓中國食塵,怎知出到aim120 d(2019新版),去到射程為160公里,以為中國追唔到,怎知中國的霹靂15一出就去200公里,

美國身心不忿,就出了接近300公里的aim 260來想追過霹15, 怎知中國已推出霹靂21,射程超4百公里,美國當場嚇餐死!

中國也需要 繼續加大研發
進步  

能打導彈夢境成真,得芯片得天下

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-12-11 02:45 AM 發表
能打導彈夢境成真,得芯片得天下
砲射導彈有左好耐喇喎。

中國已用緊

附件

Screenshot_20201211_124742_com.naver.whale.jpg(113.71 KB)

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-12-11 08:59 AM 發表

砲射導彈有左好耐喇喎。
同近速炮係兩回事

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-12-13 01:37 PM 發表

同近速炮係兩回事
呢啲武器用65 nm製程都整到啦。
唔信?華為嗰個閉路電視晶片,實時壓縮H265,仲有AI提示功能,都係用45 nm搞得掂。

技術在不斷進步!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-12-13 01:59 PM 發表

呢啲武器用65 nm製程都整到啦。
唔信?華為嗰個閉路電視晶片,實時壓縮H265,仲有AI提示功能,都係用45 nm搞得掂。
就係做唔到手機

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-12-15 11:00 AM 發表

就係做唔到手機
華為造唔到手機?
我用來覆文的手機是幻覺來的嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]