• 瀏覽: 14,042
  • 回覆: 135
  • 追帖: 1
本港新冠肺炎疫情大爆發,強制戴口罩措施仍然生效。不過,港鐵東鐵線今早(8日)有一名身穿地盤工人服飾的乘客,疑因不願意妥善戴好口罩,而與車廂其他乘客發生爭執,據報該名地盤工更因不滿有乘客拍攝情況,出手毆打該名乘客。有乘客向港鐵職員投訴,惟職員僅口頭勸喻及建議對方自行報警。
據了解,一名男乘客今早7時許在東鐵線粉嶺站上車後,留意到車廂內有一名地盤工人未有戴好口罩,憂有車廂傳播病毒風險,遂上前提醒,對方卻未有理會,男乘客致電港鐵熱線反映。據悉有港鐵職員在太和站上車並向地盤工人作出口頭勸喻,惟當職員離開後,該名地盤工隨即故態復萌拉下口罩。

據報,地盤工疑不滿被該名男乘客投訴而尾隨他,男乘客隨即抽出手機拍攝,地盤工一時動怒,「起飛腳」踢向男乘客,並用手追打其面部,致其嘴唇破裂。據悉港鐵職員在大學站上車調停事件。

港鐵回應稱今日約7時,太和站職員在一列往紅磡方向的東鐵線列車上處理乘客投訴,提醒一名未有適當地佩戴口罩的乘客,並在該乘客遵從指示後離開。港鐵人員稍後收到有乘客致電稱在列車上被人襲擊,故大學站職員上車了解並請該兩名乘客落車處理,職員表示可提供協助,但兩名乘客表示不需要。港鐵強調職員已在事件上已盡力處理,一般而言,如有發現有乘客未遵守相關規定,職員會先作出勸喻或警告,並在有需要時向警方求助。

我就覺得奇怪,食店內食客都不帶罩,點解吾入去屌佢哋

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201208/bkn-20201208214204055-1208_00822_001.html

有麥當勞事件後,有鬼人怕打人,追住打,打到人咁狼狽都唔使坐。。多謝法官

曱甴一俾人影就暴力解決,喺咁上下啦

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-12-8 10:41 PM 發表
有麥當勞事件後,有鬼人怕打人,追住打,打到人咁狼狽都唔使坐。。多謝法官
襲擊同刑事毀壞兩罪都唔駛坐

https://www.youtube.com/watch?v=5z2xHGAqcmQ

仲有大把呢D刁民

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-12-8 10:50 PM 發表

襲擊同刑事毀壞兩罪都唔駛坐

https://www.youtube.com/watch?v=5z2xHGAqcmQ
同偷舊香口膠差唔多刑罰

奇怪
黃黑人播毒就沒人理會
一個地盤工人就更大反應
究竟香港出現甚麼問題呢

引用:
原帖由 sman070707 於 2020-12-8 10:49 PM 發表
曱甴一俾人影就暴力解決,喺咁上下啦
暴力可以解決所有問題吖嘛,香港嘅大律師係咁教我哋喎

兜口兜面影人相條友都係麻撚煩的白痴仔, 真係打得少, 見人戴唔好個口罩, 就自己行去第二個車廂遠離佢囉, 做乜撚嘢去影人相.   

呢個世界閒事莫理, 見到有人唔戴口罩, 就自己行遠啲離開條友, 佢唔戴口罩遇到警察就自己斷正, 其他人要做架兩就預咗畀人打一鑊.

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2020-12-8 10:53 PM 發表
仲有大把呢D刁民
上之早上返工時間有個西裝友口罩剪一元大少虛掩圓孔,有此舉動似非常人,不敢上前制止趕佢出地鐵車箱

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-12-8 11:52 PM 發表
兜口兜面影人相條友都係麻撚煩的白痴仔, 真係打得少, 見人戴唔好個口罩, 就自己行去第二個車廂遠離佢囉, 做乜撚嘢去影人相.    
無論咩理由,出手打人就唔啱,唔滿意可以報警解決...
如果你嘅論點成立,果d曱甴黑記,比人打都係抵死,做乜兜口兜面影人!

引用:
原帖由 win2win 於 2020-12-8 11:57 PM 發表

上之早上返工時間有個西裝友口罩剪一元大少虛掩圓孔,有此舉動似非常人,不敢上前制止趕佢出地鐵車箱
係銀行女職員叫個阿叔量體溫
條死佬坑X個阿姐

白痴仔兜口兜面去影人, 地盤工係粗人, 郁手打柒佢, 佢唔還手就蝕底, 佢一還手就係[公眾地方打架], 兩個都要上法庭受罰.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]