• 瀏覽: 6,993
  • 回覆: 6
+4
引用:
原帖由 冬眠小水管 於 2020-12-8 03:41 PM 發表
第四波疫情下港府再度禁止食肆晚上6時後堂食,只可以外賣,據悉本周四(10日)生效。有業界人士表示,預計再多1000多間食

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201208/photo/bkn-20201208140056403-1208_00822_001_01b.jpg?20201208145943

第四波疫情下港府再度禁止食肆晚上6時後堂食,只可以外賣,據 ...
香港經歷舊年黑暴再加新冠疫情,見唔到大量人跳樓巳好好彩,美國到昨天巳有5500萬領取失業金了!

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-12-8 04:42 PM 發表

有政府補貼就有得捱,如果政府唔補貼點捱?做生意賺少咗都仲可以諗下點捱,如果日日蝕本有幾多錢捱?
營商關政府乜事?
如果覺得香港做做生意無利,可以隨便去其他地方發展,唔鐘返大陸,可以去歐美,都唔得去非洲都可以。。。

引用:
原帖由 宇宙浪漫的核心 於 2020-12-8 04:50 PM 發表
真正攬炒  由特衰開始
真正攬炒,係又香港班蠢香蕉人開始!!!

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-12-8 08:02 PM 發表

政府落命令就關政府事
乜黑暴叛國政府有落命令咩!?
你咁反政府咁又關唔關你事?
美國夠吓吓講話國安禁人哋企業啦!咁又洗唔洗負責?

從商者一向係邊到有生意做就走去邊到,賺錢就笑呵呵?
政府因疫情爆發,在生命及金錢中選擇,必定選擇救生命優先。。。
香港有綜援,足夠保障基本生存,難道要攪到好似美國現時般六份一人口感染才封!?

香港係一個自由港,唔鍾意嘅可以隨便走!

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-12-8 08:56 PM 發表

所有政策都關政府事, 任何受政策影響的人都關政府事, 唔通商人做唔到生意政府完全唔使理?一句綜援就完全解決?
至於點樣去做最好, 就係政府去諗, 我又唔係出糧諗政策, 我就唔會諗.
每一個地區政府都會因應當時環境策定不同政策,如果唔滿意可以走,正如唔喜歡香港可以移民去美國,美國撈唔掂咪又死死氣返嚟囉!

賴皮係無用的,今次疫情全球停市封城禁足都係絕少有地區有補貼的。。。
唔順氣、賴皮都無意思的!

另,做得生意可以賺到錢都係有智慧沉得住氣嘅人,為商者窮則變、變則通。。。
只有失敗者蠢材先至會呱呱叫!

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-12-9 01:39 AM 發表

方法有好多,唔一定要走,搵議員係一個方法,搵傳媒又一個方法,示威又一個方法,點解一定要走?
示威!?
香港依家係無示咸,有的只是黑暴!暴動破壞!!!
而且今時今日疫情嚴重,所有嘅群體聚會只是播毒,仍支持遊行示威的人就是置市民生命不顧的垃圾扑街。。。
而且做生意攪唔掂亦只係營啇者自己無能無腦。。。
有商業頭腦嘅人,攞箱梳去寺廟賣比和尚都可以發,只有蠢人營商輸錢玩賴皮,不知所謂!

引用:
原帖由 plm8051 於 2020-12-10 01:57 AM 發表

既然疲情咁嚴重, 應該學武漢封城, 全港各行各業停擺最少1個月, 除醫藥糧食及緊急人員外, 全部人唔准離開屋企, 每日只派一個代表出外購必需品, 甚至不可離開屋苑, 由供應商送到屋苑門口自取, 逐家逐戶排查清零.
邊個唔願意軟禁係屋企一個月, 叫佢地離開香港, 移民又好旅行又好, 等到疫情平息又驗過冇感染先好返香港.
而家只係懲罰生意人, 仲只係食肆, 美容, 健身等等幾個行業, 有用咩? ...
嗯,封城禁足排查的確是最好的方法,長痛不如短痛。。。
但好可惜香港呢個中國的小城市政府,無呢個膽量亦唔懂得向中央借人封城。。。
但近日巳學精了,用區界式續步封,一苑出事封一苑、一區出事封一區。。。
現巳慢慢地開始劃區封。。。

但亦需香港居民肯自律,否則只會徒勞無功的。。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]