• 瀏覽: 8,912
  • 回覆: 74
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-12-8 09:52 AM 發表
人哋不斷軍事恐嚇你 打壓你 制裁你 還要增加買美國嘅貨  對著澳洲你就起曬鋼
應該順勢推美國入火坑,唔買美國貨品 好似打壓澳洲一樣
冇買呀
係美國不斷買中國貨咋

早兩年還有磚家講,美國一招萬劍歸宗,就贏晒全球!點解仲未出招?

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-12-8 09:33 AM 發表
不過如果順差繼續升,其他國家就會發窮惡,到最後就會打仗
夠打至得架😂😂如果佢地夠打既話,一早就打左啦🤣好以打阿富汗咁,一黎就打啦仲講咩外交

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-12-8 09:52 AM 發表
人哋不斷軍事恐嚇你 打壓你 制裁你 還要增加買美國嘅貨  對著澳洲你就起曬鋼
應該順勢推美國入火坑,唔買美國貨品 好似打壓澳洲一樣
中國賺緊美國錢
澳洲賺緊中國錢

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2020-12-8 09:19 發表
ATFX:中國錄得有史以來最大貿易順差額:754.2億美元

圖1,一年內中國貿易順差-ATFX
圖2,二十年來中國貿易順差數據-ATFX

上圖為中國貿易帳曆史數據,2020年11月,中國貿易順差從去年同期的371.8億美元躍升至754.2億美元,遠高于市場預期的535億美元。這是自1981年1月開始編制該數據以來的最大貿易順差,主要原因是在全球需求強勁和 ...
絕世靚抽!

數據是皇道!

個個都轉向國產!

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2020-12-8 02:58 PM 發表

吊有咩用?吊完中國GDP會跌下1%?愈吊愈經濟勁添啦,你睇特朗普,愈攪中國,中國貿易愈勁,根本就勢不可擋,中國態度就係你唔攪我核心利益,我彩你有味。
問題係美國人看完自己的錢包後,
無能力罷買中國貨。

呢種好唔好呀

低調,低調。白人會妒忌,心理唔平衡

Mola

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-12-8 09:25 AM 發表
就黎冇得成日見到傻仔特朗普, 有D唔捨得.
川建國任務完成,他是中國人的好朋友

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-12-8 09:33 AM 發表
不過如果順差繼續升,其他國家就會發窮惡,到最後就會打仗
就系唔夠中國打,先搵香港黃屍亂港😏 如果打到,一早分咗中國屍

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-12-8 02:44 PM 發表

外國同中國做貿易好得意 屌鳩忠中國  中國就好乖乖同佢買貨, 就連捷克都屌柒中國, 你睇大陸幫我印度買三十億印度米
你祖國阿三大米大平賣,為咗救你祖國農民,買個10噸來襄酒,但最後你祖國都離不開中國產品,如70%藥物原材料來至中國,90%電子原件來至我國😏

歐美南亞工廠就算自己工廠唔停工,零件供應商都停工,供應鏈斷左,商家要繼續賣貨做生意,唯一選擇就係向中國生產商訂貨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]