• 瀏覽: 8,926
  • 回覆: 74
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-12-8 03:04 PM 發表

連捷克都夠膽屌中國呀, 共產黨向外就軟弱 向內就強硬, 你咁都睇唔出
你都弱智既,澳州係乜野啊?韓國係乜野啊?

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2020-12-8 09:45 AM 發表
美金狂跌,單是12月,已經跌了2。3%!
只不過是大漲小回

1全口水

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2020-12-8 09:19 AM 發表
ATFX:中國錄得有史以來最大貿易順差額:754.2億美元

圖1,一年內中國貿易順差-ATFX
圖2,二十年來中國貿易順差數據-ATFX

上圖為中國貿易帳曆史數據,2020年11月,中國貿易順差從去年同期的371.8億美元躍升至754.2億美元,遠高于市場預期的535億美元。這是自1981年1月開始編制該數據以來的最大貿易順差,主要原因是在全球需求強勁和 ...
歐美要賣多D高科技產品俾中國才能縮小差距,侵侵越是是制裁中國,歐美的逆差就越大。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2020-12-8 03:06 PM 發表

你都弱智既,澳州係乜野啊?韓國係乜野啊?
總之五毛同黃絲一類人 中國做既事五毛就話好好好 ,美國做嘅事黃絲就話好好好

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-12-8 09:57 AM 發表

美國買少啲中國貨會死㗎
咪係囉!自己大手買入中國貨又話貿易不平衡買澳洲貨丫碼

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2020-12-8 03:49 PM 發表

總之五毛同黃絲一類人 中國做既事五毛就話好好好 ,美國做嘅事黃絲就話好好好
咁我問你依家中國有無攻擊美國?澳州有無攻擊中國?你睇野咁表面架咩?

由此可見, 傻侵之關稅根本冇用

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-12-8 09:33 AM 發表
不過如果順差繼續升,其他國家就會發窮惡,到最後就會打仗
用quota 落閘,向歐美,特別係5-eye聯盟國實施限購,制裁佢哋瘋狂喺中國採購,重點係唔賣醫療消耗品俾佢哋.

咁就可以解決順差過高既問題,解決在於5-eye死得人口多,而造成需求減少.

得咗~

一個加關稅都喺咁買嘢,一個就唔同你買嘢,個順差一定大。問題喺成日話要將生產搬返老尾嘅腫桶,原來成班商家都唔采佢,連國民都走去買大陸貨,真喺失鳩敗

trump揚言2024要重返寶座,來緊4年會出盡力呼籲支持者破壞美國,真是太美麗的風景線

口裏說不身體最誠實

Gogogo

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-12-8 11:28 AM 發表

你真係有啲唔清楚清朝年代同今天中國嘅最大分別,就係軍事力量已經不可同日而語了。
當年清朝無走進工業化年代,所以在軍事裝備上完全唔可以同歐美國家匹敵,所以才會被人用軍事力量入侵。即使今天,嗰啲軍事力量不足嘅國家,都會俾歐美國家以不同借口入侵,阿富汗、伊拉克就係最好例子啦。
今天嘅中國在軍事力量上,雖然未能追得上美國,但已經係全球數一數二嘅國家,要自保已經唔難啦。另外你還要知道,戰爭唔係你話打 ...
美國只會軍事侵略沒有核武的國家。所以北韓怎樣也要擁有核武。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]