• 瀏覽: 1,136
  • 回覆: 11
有沒有發現文化光譜愈接近西方的人會愈討厭中國大陸?

- Gigabyte Desktop (Home)
- Macbook Pro M1 13" (Programming)
- ROG Strix Scar 17 (2022) G733ZX-LL093W (Gaming)
- Xiaomi 10T Pro (Personal)
- POCO X3 GT (Office)
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-12-7 11:09 PM 發表
有沒有發現文化光譜愈接近西方的人會愈討厭中國大陸?
好簡單嘅道理啫 教法律嘅 教人違法達義 咁教出嚟嘅學生 又點會守法啦

引用:
原帖由 rambotam2008 於 7-12-2020 23:20 發表

好簡單嘅道理啫 教法律嘅 教人違法達義 咁教出嚟嘅學生 又點會守法啦
Anyway, they finally succeed to make most of the Hong Kong teenagers following western power as their leader.
無論如何,他們最終成功地使大多數香港青少年跟隨西方大國並成為他們的領導者。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-12-7 11:28 PM 發表

Anyway, they finally succeed to make most of the Hong Kong teenagers following western power as their leader.
無論如何,他們最終成功地使大多數香港青少年跟隨西方大國並成為他們的領導者。
要根本性改變 冇十年八載都唔使諗

因為他們接受西方教育,認為西方的一切都係啱嘅。

引用:
原帖由 輪皇 於 8-12-2020 00:11 發表
But there is only one single world.
The great western power is on top of other cultures.
但這裡只有一個世界。偉大的西方力量在其他文化之上。

Therefore, people tend to believe in the west.
因此,人們傾向於信仰西方。

呢樣嘢真係要問下習總個女!?

只係呢班年輕人唔知美國國土係點得番嚟!

如果認同靠著殺土著,販賣黑奴建國,只能說一聲無語。

年輕人知唔知美國係越戰用生化武器?

按黃絲既理解,西方比中國先進。即係,事實上就係見高拜見低踩,黃絲之常情,差在包裝好唔好。
唔好講乜野文化光譜。班黃絲無咁高層次。
香討呢度幾個戇鳩黃撚就係代表,人地講科學,佢就講玄學。人地講民主,佢地提倡法西斯。

唔覺,其實只有被洗腦程度之分

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-12-8 12:11 AM 發表
哈哈..我都系接受西方教育喎,但點解我唔覺西方都係啱呢?主要都系教既人問題
我80後,果時我既阿sir都好愛國,又有中史科

現在年輕人反中,完全是洗腦得反來,同西方教育無關

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-12-18 06:53 PM 發表

哈哈..我都系接受西方教育喎,但點解我唔覺西方都係啱呢?主要都系教既人問題
我80後,果時我既阿sir都好愛國,又有中史科

現在年輕人反中,完全是洗腦得反來,同西方教育無關
你係異類

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]