• 瀏覽: 3,214
  • 回覆: 47
+2
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-7 02:23 PM 發表
已退出民主黨的前立法會議員許智峯上周宣佈流亡後,發現他及家人多個銀行戶口被凍結,包括滙豐銀行賬戶也一度被凍結,其後部份戶口昨(6日)晚再被解封;有傳媒今午引述消息指,相關銀行今早再收到警方通知凍結許智峯及其家人戶口,許智峯回覆查詢時證實,暫發現家人的部份滙豐銀行戶口再被凍結。...

https://hk.appledaily.com/resizer/KHZ9txRpxThorLscFt4nniFQxmk=/1950x1097/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/R6SZQDNU3JFQPNCXAQDQIJP36E.png ...
私隱條例……銀行未獲客戶受權,不能公開其帳戶情況
另外,法例亦可能禁止銀行係調查期間公開客戶情況

泛民好識玩呢招

乜唔係已經調走晒啲錢咩?仲入去睇吓有冇俾人凍結做乜鬼啫,屎忽痕嗎?

引用:
原帖由 vanga 於 2020-12-7 04:05 PM 發表
APPLEDAILY 話 .... 有傳媒今午引述消息指 ... 

都謊轉碟猿?!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-7 03:24 PM 發表
一間銀行俾人話大話冚大話,係一個好嚴重嘅恉控。關乎誠信,我真係唔敢再擺錢喺你度。
最緊要係話佢嗰個本身都冇晒誠信

嗡嗡嗡,許痴蜂:

再大聲 D,等全世界都關注呢單嘢啦!

揭露喪港「金融黑幕」,靠晒你喇!

提示: 違規內容已被屏蔽
關於警方今早對銀行的進一步指示,滙豐發言人回應表示,不能評論相關賬戶的事宜,重申無論在哪個市場營運,銀行都必須符合當地的法律法規,有關個案的情況請向相關執法機構查詢。金管局晚上回應指,金管局不會參與刑事調查,相關法例亦沒有賦予金管局有關凍結資金或財產的權力,不會評論個別銀行帳戶的事宜

有消息指,今早滙豐凍結許智峯父母及太太的賬戶。

許智峯:與家人戶口結餘顯示為零被「停權」

商台今早曾引述消息指,滙豐銀行早前按警方指示,限制許智峯的戶口部份功能,並非完全凍結,而他父母的戶口並無受到影響。許智峯今午於社交網站發文反駁,指自己及家人的戶口在凍結期間可用結餘顯示為零,也不能存入、轉帳及提取現金,絕非滙豐所指的限制部份功能。

他亦透露,家人發現滙豐戶口被凍結後,非常激動,故曾親自致電及電郵投訴,除親自透過網上理財系統確認戶口不能運作,也親身前往當地的滙豐櫃員機嘗試提取現金,惟戶口無法運作。指,今早滙豐凍結許智峯父母及太太的賬戶。
========================================================================================

部份功能被限制係咪即係只餘戶口結餘可供查閱,並非完全凍結之語言偽術?

「而他父母的戶口並無受到影響」,即係一係許智峯講大話,一係就 HSBC 講大話?

一定係有新証據先再封

一個逃犯 毫無誠信

支持大貓!

呢份係禽日下午警方聲明,指控許智峯透過親人戶口處理涉案款項。 既然有咁嘅指控,你會唔會相信警方只係凍結佢本人戶口,家人嘅就冇事?  好唔合情理囉!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-7 02:35 PM 發表

你放心,講到錢,不分黃藍,香港人一定好齊心行動。

啱啱食完lunch, 老婆去咗 Citi Bank。我叫咗佢開離岸戶口大半年都冇理我,今次都知驚。
得個講講字

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]