• 瀏覽: 7,658
  • 回覆: 133
+3

美國據報將就香港立法會議員被DQ而制裁人大代表。香港4名立法會議員早前被褫奪議員資格(DQ),美國據報正準備對相關中國共產黨官員實施新一輪制裁,人數介乎12至14人,預定最快在美國時間周一公佈。

路透社引述3名消息人士作出上述報道,制裁對象主要是中國人大代表,亦可能涵蓋香港官員,但未有明確人名或官職,而措施包括凍結資產和金融制裁。消息指,華府預定最快在美國時間周一公佈,最遲也在本周內公佈。美國國務院和白宮暫未回應。

香港特區政府上月根據全國人大常委決定,褫奪楊岳橋、郭榮鏗、郭家麒及梁繼昌的立法會議員資格,觸發民主派議員總辭,並引發國際社會增加對香港局勢的關注,英美為首的五眼聯盟要求北京撤回DQ決定。白宮國家安全顧問奧布萊恩(Robert O’Brien)上月表示,DQ事件反映一國兩制如今已成空話,並預告美國會採取行動回應。

今年實施港版國安法以來,美國先後對中港官員實施兩輪制裁,特首林鄭月娥、中聯辦主任駱惠寧等14人被制裁。

美國首輪制裁名單:
林鄭月娥,職位:行政長官
鄭若驊,職位:律政司司長
李家超,職位:保安局局長
陳國基,職位:特首辦主任
曾國衞,職位:政制及內地事務局局長
鄧炳強,職位:警務處處長
駱惠寧,職位:中聯辦主任
張曉明,職位:港澳辦副主任
夏寶龍,職位:港澳辦主任
鄭雁雄,職位:駐港國安公署署長

美國第二輪制裁名單:
李桂華,職位:警務處國家安全處高級警司
劉賜蕙,職位:警務處副處長(國家安全)
鄧中華,職位:港澳辦副主任
李江舟,職位:中央駐港維護國家安全公署副署長

-----------------------------

=====================================================================
又嚟? 唔好喇啩! 之前兩次已經 11 +4 = 15個。  聽林鄭講冇信用卡,冇銀行戶口,出糧出現金,真係其情可憫。

今次再嚟一個 Losing 14,加埋咪29個?

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/international/20201207/3TQF7IP4KFHY3HH2HWHZ5PVYBY/

你自己直接受中共統治
不如關心下自己先啦

中央應該要強硬啲,拉痴鎽、肥黎等返深圳,打狗畀主人睇

其實制裁可以做得D乜?做個樣咁?得啖笑~

引用:
原帖由 美斯之王 於 2020-12-7 12:07 PM 發表
中央應該要強硬啲,拉痴鎽、肥黎等返深圳,打狗畀主人睇
唉!仲講呢啲,成班高官睇怕呢幾晚有好多個瞓唔著。

引用:
原帖由 mlf707a 於 2020-12-7 12:10 PM 發表
你睇林鄭接受李瑧訪問時,講到被制裁時笑唔笑得出?

黃人見到又會好開心啦, 但美國呢種小動作又會對香港有咩影響呢?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-7 12:10 PM 發表

唉!仲講呢啲,成班高官睇怕呢幾晚有好多個瞓唔著。
咁點解港區國安法實施
你晚晚都訓得著呢?

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-12-7 12:13 PM 發表

咁點解港區國安法實施
你晚晚都訓得著呢?
邊度係,我經常好夜都流連香討,就係因為感同身受,鄧佢哋難過,攪到失眠!

黃人見屎就興奮,做奴才狗又冇狗糧

跟住又DQ 多14 個黑暴區議員或生果報做回應......  搞兩搞所有小黃人消失哂....
咁搞兩搞香港真係會和平番喎.

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-7 12:15 PM 發表

邊度係,我經常好夜都流連香討,就係因為感同身受,鄧佢哋難過,攪到失眠!
反對派俾中共狂砌又冇得還手
只可以意淫美國制裁

引用:
原帖由 mlf707a 於 2020-12-7 12:10 PM 發表
老美制裁中港官員香港對班漢奸走狗就越凶狼

引用:
原帖由 cskch 於 2020-12-7 12:16 PM 發表
跟住又DQ 多14 個黑暴區議員或生果報做回應......  搞兩搞所有小黃人消失哂....
咁搞兩搞香港真係會和平番喎.
捉多幾隻漢奸走狗消消氣

正啦,成屋銀紙跟一世,幸福滿滿

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]